Freud: Čudan koktel biografije, fantazije i zbunjenosti gledatelja

23. ožujka izašla je nova austrijska serija u produkciji Netflixa pod nazivom Freud. Iako nam radnja ne nudi pravu biografsku dramu, u svakoj je epizodi objašnjena i prikazana jedna od Freudovih psihoanalitičkih teorija.

Radnja serije je smještena u Beč 1880.-ih godina i prati mladog i perspektivnog neurologa Sigmunda Freuda, koji pokušava uvjeriti kolege u snagu podsvjesti i metode hipnoze. Dok mu se ostali medicinari smiju i izruguju, Freud ne odustaje od svoje ideje. Svoju ovisnost o “lijeku” kokainu razvija na veoma čudnim, mračnim i neočivano prikazanim zabavama visokog društva.

Na jednoj od takvih zabava pod organizacijom grofa i grofice, Freud upoznaje Fleur, medija između živih i mrtvih, uz pomoć koje kasnije istražuje ubojstva koja su potresla to visoko društvo. Njima se pridružuje traumatizirani ratni veteran, sadašnji policajac, Alfred Kiss.

Freudove teorije

Kao što je prethodno navedeno, u svakoj epizodi se prikaže neka od Freudovih teorija pa su tako i podijeljene epizode. Serija ima osam epizoda sljedećih naziva: Hysteria, Trauma, Somnambul, Totem und Tabu, Trieb (Desire), Regression, Catharsis i Suppression.

>> Pickbox NOW je besplatan dok se situacija ne smiri… Pogledajte novu BBC-jevu seriju Pale Horse

Mračni Beč

Iako serija počinje kao klasični murder mistery, već se u prvoj epizodi radnja okreće u čudnom smjeru. Naime, medij prenoseći poruku dobije napadaj nakon što ima priviđenje nečega što se dogodilo ili što će se tek dogoditi (u tom trenutku je nejasno), što samo po sebi već ulazi u fantasy žanr, dok je Beč scenografski prikazan na način veoma blizak videoigrama Assasin’s Creed. Uz to, večina likova je prikazana kao karikatura.

Sve to zajedno nudi čudan koktel biografije, fantazije i zbunjenosti gledatelja, što je možda i bila prvotna ideja scenarista i redatelja, kako bi dodatno naglasila Freudove teorije. Redatelj serije je Marvin Kren, poznat po seriji 4 Blocks, dok su u glavnim ulogama austrijski glumci Robert Finster (Krieg), Ella Rumpf (Sirovo) i Georg Friedrich (Wild Mouse). Druga sezona serija još nije službeno potvrđena, dok su sve epizode prve sezone dostupne na platformi Netflix.

Piše Ivana Krmpotić

>> Pickbox NOW omogućio neograničen sadržaj cijeloj regiji

Komentiraj

Komentara