George R. R. Martin otkrio što bi mijenjao u Igri prijestolja

Iako je serija već odavno premašila radnju knjiga i otisnula se u nepoznata prostranstva Westerosa bez ključnog vodiča u liku autora Pjesme leda i vatre, pisac George R. R. Martin odlučio je otkriti što bi, kad bi to mogao, mijenjao u Igri prijestolja. Budući da se promjena koju bi on volio vidjeti na malim ekranima odnosi na prošlost, teško da ćemo njegove intencije i želje moći vidjeti u osmoj sezoni serije. Benioff i Weiss polako privode kraju ovu nevjerojatnu fantasy sagu, čiju razgranatost moraju suziti i koliko god je to moguće, zaokružiti ovu priču. Stoga je teško očekivati uključenje Martinove ideje, koja bi otvorila sasvim novu putanju priče, ali koja je, ipak, interesantna i vrijedna spomena.

>> Nightflyers: Prvi pogled u novu sci-fi horor seriju prema knjizi G.R.R. Martina (VIDEO)

Iako je Igra prijestolja na početku dosljedno reinterpretirala sadržaj knjiga, radnja se kasnije poprilično udaljila od Martinovih djela. Sam je autor jako blisko surađivao s Benioffom i Weissom, da bi se kasnije ipak ponovno prebacio u svijet književnosti i pokušao dovršiti priču koja traje već par desetljeća. Martinova bi se eventualna intervencija u seriju odnosila upravo na jedan važan moment iz njegovih knjiga – uskrsnuće Catelyn Stark:

U knjigama, likovi mogu uskrsnuti. Nakon što Catelyn uskrsne kao Lady Stoneheart, ona postaje osvetoljubiva i bezdušna ubojica. U šestoj knjizi ja i dalje o njoj pišem. Ona je važan lik u ciklusu knjiga. Zadržavanje njenog lika je promjena koju bih najviše htio, kad bih to mogao, unijeti u seriju.

Catelyn Stark

Fanovi su u prošlosti razvijali mnoštvo teorija o GoT-u, a mnoge su se odnosile upravo na uskrsnuće Lady Catelyn. Ipak, razvoj serije ih je pobio i pokazao da HBO-ova uspješnica jednostavno nema ni vremena, ni prostora na raspolaganju; uvođenje Lady Stoneheart proširilo bi narativ koji je sam po sebi već dovoljno širok. Ipak, valja reći da bi ovaj lik, koji u knjigama igra važnu ulogu, unio jednu novu dozu nepredvidljivosti i brutalnosti u priču koja već obiluje ovim elementima. U svakom slučaju, bilo bi interesantno vidjeti Lady Catelyn u drukčijem, pomaktnuom i ”nadrealnom” izdanju. No, budući da je HBO obećao nekoliko visokobudžetnih spinoff serija koje će se, što izravno a što neizravno, oslanjati na radnju Igre prijestolja, nije za isključiti i mogućnost da se zanemarene i potisnute stvari iz knjiga vrate u nekim budućim serijama. Možda se u nekoj od njih pojavi i Lady Stoneheart.

>> Igra prijestolja: Sean Bean napokon otkrio posljednje riječi Neda Starka

Komentiraj

Komentara