Gospodar prstenova: Amazon ulaže 500 milijuna dolara u seriju, premašena Jacksonova trilogija

Interni dokumenti Amazona iscurili su u javnosti preko Reutersa, a sadržani podaci izazvali su ogromnu pažnju medija. Pored raznoraznih troškova i dugoročnih strateških investicija, oko novinara i publike usmjerilo se prema jednoj specifičnoj stavci: prema financijskim sredstvima koja se ulažu u pompozno najavljeni projekt re-ekranizacije Tolkienova Gospodara prstenova. Očekivalo se da će Amazon uložiti znatna sredstva u projekt, ali izdvojene brojke su iznenađujuće visoke. Dok se na početku predviđao trošak od oko 250 milijuna dolara, cjelokupna investicija za sada iznosi astronomskih 500 milijuna dolara. Kratko i jasno: gotovo pa i duplo više novaca od Jacksonove trilogije.

>> Gospodar prstenova: Andy Serkis o (ne)sudjelovanju u LOTR seriji

Troškovi bi trebali dodatno rasti

Amazon je do sada već potrošio 250 milijuna dolara na ostvarivanje prava na ekranizaciju Gospodara. Predviđenih 500 milijuna bit će recipročno uloženi u produkciju i marketing. S obzirom na brojku od otprilike 280 milijuna dolara troškova filmske trilogije Petera Jacksona, Amazonove brojke djeluju zaista impresivno, a imajući pritom na umu i to da bi budžet trebao pokriti najavljene dvije sezone serije, cjelokupna slika postaje još ekstravagantnija. Naravno, teško je na precizan način uspoređivati Jacksonov i Amazonov pothvat. Tehnološke mogućnosti su danas sasvim drukčije, a opseg produkcije, dometi vizualnih efekata i profinjenost CGI instrumentarija dosegli su u posljednjih nekoliko godina nevjerojatne razine. Amazon u tom pogledu, izgleda, neće štedjeti ni dolar.

Nakon GoT-a, Gospodar prstenova?

Ovom investicijom Amazon očito cilja na prepotentan ulazak na serijsko tržište u narednom periodu, kao i na privlačenje velikog broja novih gledatelja, odnosno pretplatnika na vlastiti streaming servis. Idealan prazan prostor bi tako mogla otvoriti Igra prijestolja, koja napušta male ekrane iduće godine, te koja bi za sobom mogla ostaviti vojsku fanova gladnih novog fantasyja. No, konkurencije neće nedostajati: Netflix je najavio serijsku adaptaciju Witchera, kojega su mnogi već i nazvali nasljednikom GoT-a, a moglo bi ga se doživjeti i kao reakciju na Gospodara. Uz to, i HBO u sjeni priprema nekoliko novih serija/nastavaka Igre prijestolja koje su također pompozno najavljene. I Netflix i HBO bi tako mogli poremetiti Amazonove planove. Ipak, Gospodar prstenova je – za razliku od Witchera i GoT-a – kamen temeljac i svojevrsna ”sveta knjiga” čitavog fantasy univerzuma, tako da Amazon u svojim rukama definitivno ima najzvučniji i najvrućiji naslov narednoga perioda. Bez obzira na oštru konkurenciju, fanovi zasigurno neće propustiti ovaj serijski spektakl, pogotovo ne brojni zagriženi tolkienovci.

>> The Witcher: Napisana pilot epizoda budućeg fantasy giganta

Komentiraj

Komentara