Gospodar prstenova: Peter Jackson će producirati Amazonovu seriju?

Amazonov projekt serijske adaptacije Tolkienovog svijeta nastavlja privlačiti pažnju medija i fanova Gospodara prstenova. Prošle je godine sama objava vijesti o nadolazećem pothvatu rastućeg streaming servisa protresla medije i forume Tolkienovih fanova, da bi zatim detaljnije informacije o financijskim sredstvima koje će Amazon uložiti u produkciju serije potvrdile da je ovdje riječ o senzacionalnom, megalomanskom projektu i najskupljoj seriji u povijesti TV-a. I dok kompanija vrlo strogo čuva informacije o konceptu i sadržaju Tolkienovih knjiga koji bi trebao poslužiti kao predložak za seriju, mnogo se spekuliralo o mogućem povratku glumica i glumaca filmske trilogije te o mogućnosti da sam Peter Jackson preuzme vodeću ulogu u produkciji serije.

>> Gospodar prstenova: Andy Serkis o (ne)sudjelovanju u LOTR seriji

Povratak Petera Jacksona?

Dvije informacije sugeriraju da bi Jackson mogao preuzeti kormilo Amazonovog Gospodara prstenova. Kao prvo, poznato je da će kompanija uložiti više od milijarde dolara u projekt. Troškovi su podijeljeni na produkciju, na koju će otići velika većina budžeta, te na ostvarivanje prava na korištenje materijala iz knjiga i filmova. 250 milijuna dolara trebalo je Amazonu da zakupi prava kako bi nadmašio Netflix, koji je također zagrizao za Gospodara. Spekulira se da je ogromna količina novca potrebna da bi upravo Jackson mogao realizirati ovu ideju. S druge pak strane, poznato je i da Amazonova ekipa vodi intenzivne razgovore i pregovore s Jacksonom i njegovom ekipom s ciljem njegova angažmana u produkciji serije. Kao drugo i, možda, još važnije, Christopher Tolkien se povukao iz Tolkien estatea krajem prošle godine. Tolkienov je sin prezirao Jacksona zbog njegovih tendencija odstupanja od originalnog materijala iz knjiga.

Christopher Tolkien

Christopher je treći Tolkienov sin i urednik mnogih njegovih posthumno objavljenih djela, kao i autor originalnih mapa Međuzemlja. Njegovo bi povlačenje tako moglo otvoriti prostor za Jacksonov angažman. Christopher Tolkien je dugo vremena vodio i organizirao Tolkienovu baštinu i bio jedan od ključnih pregovarača oko raznih adaptacija Tolkienove fantasy mitologije. Kroz medije se provlače neslužbene informacije o tome kako bi navedena dva faktora – novac i Tolkienov odlazak – trebala osigurati Jacksonov pristanak. Za sada se spominje njegova uloga izvršnoga producenta, ali se ne isključuju i druge mogućnosti. Budući da je Jackson s filmskom trilogijom svojedobno postigao nevjerojatne rezultate i kreirao nevjerojatnu filmsku priču, za pretpostaviti je da bi upravo on, svojim iskustvom i poznavanjem Tolkienova svijeta i ukusa fanova, mogao stvoriti i nevjerojatnu serijsku priču. Iako svoje glasove podižu i brojni skeptici, neslužbena informacija o pet potencijalnih sezona serije koje bi producirao Peter Jackson sugerira da je ovdje riječ o nadolazećem serijskom spektaklu, čiji razvoj nastavljamo pažljivo pratiti.

>> Tjedni pregled kratkih vijesti: Meryl Streep, Igra prijestolja, Arrow, Deadpool, obnove i nove serije…

Komentiraj

Komentara