Gunpowder: Kit Harington je glavni glumac i producent nove BBC-jeve povijesne drame

Trač o angažmanu Kita Haringtona na dramskoj seriji o Guyu Fawkesu, katoličkom časniku iz 17. stoljeća koji je namjerio u zrak dignuti Engleski parlament, još od listopada prošle godine kola internetskim portalima, a službenu smo potvrdu ove informacije morali čekati sve do danas, kada je BBC One potvrdio da je naručio mini-serijski povijesni triler pod nazivom Gunpowder, a koji će se baviti događajima i situacijama oko Fawkesa (manje nego li samim Guyom) koji su vodili do propale akcije koja se trebala održati 5. studenog 1605. godine. Potvrđeno je i da će Harington sudjelovati u projektu ne samo kao glumac, već i kao izvršni producent, a tu će ulogu podijeliti s Danielom Westom s kojim će predstavljati Thriker Films te s Ollieom Maddenom iz Kudosa i Stephenom Wrightom iz BBC-a.

>> TOP 10 GLUMAČKIH ZVIJEZDA 2016. GODINE (IMDB)

Harington će u seriji utjeloviti tridesetogodišnjeg Roberta Catesbyja, posvećenog Warwickshireškog katolika u protestantskoj Engleskoj iz 17. stoljeća, u kojoj se katolike progonilo, oduzimala im se imovina te ih se ciljano pronalazilo i likvidiralo, pa su vjeru mogli prakticirati jedino u tajnosti. Catesby će u takvom, religijski netoleratnom društvu, morati samostalno odgajati svog sina nakon što ostane bez supruge i oca. Patnja njegovih bližnjih suvjernika sve će ga više ljutiti, a iako će vrhovni jezuitski poglavar Otac Garnet (Peter Mullan) zagovarati proteste, ali one nenasilnog karaktera, sam Catesby će razumijeti da to nije dovoljno. On će zato početi regrutirati prijatelje (između ostalima i samog Guya Fawkesa) i rodbinu kako bi osmislili malo borbeniju strategiju za okončanje nepravde prema katolicima u toj zemlji, a njihov konačni plan, uči nas povijest, bio je izvršiti atentat na kralja Jakova I. i dignuti Engleski parlament u zrak uz pomoć bačvi napunjenih barutom koje su trebale biti kontrolirano aktivirane. U čitavu će akciju početi sumnjati njegova rođakinja Anne Vaux (Liv Tyler) čija će anksioznost zbog mogućih nenamjeravanih loših posljedica provedenog plana sve više rasti, a s obzirom da je za Catesbyjev plan od iznimne važnosti upravo tajnost cijelog pothvata, sve bi moglo propasti ako ljudi izvan urotničkog kruga saznaju što se planira. U isto će vrijeme probleme praviti i špijunska mreža samog kralja, koju će reprezentirati Robert Cecil (Mark Gatiss), majstorski špijun zadužen za pronalaženje, lov, mučenje i ubijanje katoličkih svećenika i njihovih pokrovitelja i simpatizera.

>> NAKON NOĆNOG MENADŽERA, BBC PRIPREMA TV ADAPTACIJU DRUGOG ŠPIJUNSKOG ROMANA JOHNA LE CARRÉA

Odlična glumačka ekipa: Liv Tyler (Gospodar prstenova) i Mark Gatiss (Sherlock) pridružit će se Haringtonu i Mullanu

Harington je nedavno izjavio da dijeli gene sa stvarnim povijesnim Catesbyjem čiji je direktan potomak, te da je veoma uzbuđen zbog mogućnosti da na ekranu prikaže jednu povijesnu priču u kojoj je sudjelovao i njegov predak, davne 1605. godine. Projekt zvuči veoma obećavajuće uzmu li se u obzir dosadašnji visoko kvalitetni projekti angažiranih glumaca i glumica, kao i produkcijskog i scenarističko-redateljskog tima, a veseli i činjenica da će jedna televizijska serija ponovno imati priliku ispraviti male povijesne nepravde poput one u kojoj je Catesbyjevo ime poprilična nepoznanica, dok se u isto vrijeme obljetnica događaja kojem je Robert kumovao slavi kao nacionalni praznik pod imenom druge (važne, ali ne i nezamjenjive) osobe, naime Guya Fawkesa. Mini-seriju će scenaristički pripremiti Ronan Bennett, a režirat će ju J. Blakeson. Snimanje će početi krajem ovog mjeseca, a detalja o njegovom završetku i konačnom prikazivanju ovog 17-ostoljetnog mini-serijskog trilera još uvijek nema.

>> 10 SERIJA KOJE MORATE POGLEDATI U 2017. GODINI

Komentiraj

Komentara