Hemlock Grove, jer ako nazoveš vampira upirom, dobiješ drugačiju fabulu. Ili ne…

Američki Netflix zasigurno je jedan od najpopularnijih servisa koji pružaju uslugu gledanja na zahtjev omiljenih serija i filmova, a domislili su se kako bi novce mogli početi ulagati i u snimanje vlastitih serija. Tako su nastale turbo popularne serije poput House of cards te Orange is the new black. Jedna od tih serija je i Hemlock Grove, koju sam se prisilila pogledati iz čistoga inata. Stiskanje gumba za zatvaranje playera smatram izrazitim neuspjehom u životu i dosada sam to napravila samo jedanput.

Na Hemlock Grove sam naišla pukim slučajem okolnosti na IMDB-u gdje drži visoku ocjenu od 7,2 zvjezdica. S obzirom da Netflix automatski izbacuje cijelu sezonu, a još k tome sam vidjela da je druga sezona upravo izbačena u opticaj, tih dvadesetak epizoda se činilo savršenima za naredna tri dana. Nisam ni čitala o čemu se serija radi što možda i je i nije pogreška. U svakom slučaju, do osme epizode prve sezone nisam ništa mogla shvatiti te je to stvorilo osjećaj mučnine u želudcu. Naposljetku, radnja se odlučila odmotati malo više te pružila apsolutni spektakl za moj mozak.
Nemojte me krivo shvatiti, postojalo je doba u kinematografiji, književnosti i u video igrama kada su vampiri bili nešto spektakularno, mistično, zanimljivo i erotično. Nisam sigurna mogu li tu okriviti Meyericu i očajnu ekranizaciju Twilighta za pad ili se taj pad počeo događati davno prije. Mogu samo zaključiti – vampiri su postali naporna tema, a pogotovo spoj vampira i vukodlaka. Ali oni uvijek dolaze zajedno u paketu. Najpopularnije serije danas se baziraju na tim temama; tako imate The vampire diaries, koji su svojom temom za neke kasnije faze tinejdžerstva, te True blood, koji je za nešto stariju ekipu i koji je još donekle i bio u redu dok nisu počeli rastezati te sezone kao žvakaću gumu. U svakom slučaju, kada se prezasitite novih tvorevina, uvijek se dobro vratiti na Buffy.
Eto, tu je i Hemlock Grove. No, zavarat ćete se ako očekujete da očekujete vampire. Revolucionarno su tvorci ove serije zaključili kako je naziv vampir zastario te kako će se publika prikačiti ako se veo neznanja digne tek krajem prve sezone i otkrije da je jedan od glavnih likova zapravo *drum rolls, please* – upir. Upiri su zapravo vrsta vampira iz Ukrajine. Da, sada imaju svoje vrste, a još oni sami se dijele na polovične i pune upire. Odlično, kreatori serije, pa super ste se to domislili. Osim što ovi vampiri/upiri ne kradu više vrećice krvi iz bolnica, ne napadaju više ljude jer se suzdržavaju i imaju sasvim drugačiju ishranu – sirovo meso, prerađevine ljudskih ostataka i šta sve već ne. Bar im oči nisu zlatne, šta reći.
Uz te predivne upire, postoje i vukodlaci koji rade sasvim nelogične stvari tijekom pretvaranja, a to je da sasvim odbace ljudsko tijelo – doslovno. Onda kada se pretvore pojedu tu kožu, valjda da pokažu kako su badass, te odlepršaju na svoju stranu. Najbolji dio je kada se pretvaraju natrag u čovjeka – jer oni se ne pretvaraju u čovjeka, oni sadrže čovjeka u svojoj utrobi, pa tako možete vukodlaka uhvatiti za čeljust, rastvoriti ga te naći čovjeka. Jeste li sad zastali i zapitali se koji k? Ako niste, počnite. Uz sve to, postoji i sestra upira koja je pola demon – pola čovjek. Naravno, da je demon nećete uopće shvatiti u seriji, već ćete to shvatiti guglanjem i zavirivanjem u Hemlock Grove wiki. Sestra je u stvari div, ima jedno izvanzemaljsko oko i ne priča, a jako je privržena svojemu bratu.
Sad dolazimo i do same radnje koja je smještena u taj zamišljeni grad Hemlock Grove u kojemu se ujedno nalazi i institut Godfrey, jedna od najpoznatijih i najbogatijih firmi specijaliziranih za tehnološki napredak, kao i napredak čovječanstva. Godfreyjevi su upiri, drže monopol, bogati su, a glavni lik iz te obitelji je Roman Godfrey. Njega je utjelovio Bill Skarsgard, brat Alexandera Skarsgarda (Eric, True blood). U taj grad, a zapravo po mentalitetu stanovnika selo, dolaze Lynda i i Peter Rumancek, cigani koji su ustvari vukodlaci. Stjecajem okolnosti, počinju se događati ubojstva, a Roman i Peter počinju dijeliti iste snove s nekim tragovima koji proriču kako će sljedeće ubojstvo izgledati ili kako je neko ubojstvo izgledalo. Naravno, ubojstva su sva u supernatural ruhu, a klišejistički u serijama njih dvojica, dvije suprotne strane, postaju najbolji prijatelji.
Nema smisla dalje prepričavati radnju jer je to sve u suštini. Scenarij je užasno napisan iz jednostavnog razloga što se bez guglanja ništa ne može shvatiti, a cilj serije nije da više saznaš na službenim stranicama, nego da se uživiš u ono što se prikazuje. Specijalni efekti su dobri, povremeno variraju i ono što je u jednom trenu napravljeno dobro, u drugom je preloše i presmiješno. Gluma nije čak ni loša, no ideja je – prerađivanje nekoliko filmova i serija slične tematike nikada nije urodila plodom. Neki dan je objavljeno kako ni glumci, ni produkcijska ekipa, ni scenaristi ne znaju hoće li biti treće sezone. Ono što mnogi kritičari misle da je ovu seriju održalo na životu za snimanje druge sezone je njezina bizarnost. Malo prebizarno, što se mene tiče, jer sam svakako očekivala da će se serija prekinuti već nakon tih trinaest epizoda prve sezone. Pozivanje na mističnost je sasvim u redu, no dokle se može sve držati u tajnovitosti i kada je vrijeme da se gledatelje pusti da razumiju na što tvorci misle i tko je tko? Jesu li zbilja mislili da ovu seriju mogu razvlačiti na minimalno osam sezona pa onda u devetoj sezoni otkriti tko je što i zašto? Ako ste primijetili puno sarkazma i negativnosti u ovom tekstu, uspjela sam vam prenijeti svoj dojam. Ako niste shvatili uopće o čemu se radi, opet – uspjela sam vam prenijeti svoj dojam. Ako ne vjerujete, krenite sami gledati ovu seriju, ali ako imate još nekoliko serija na watchlisti, preporučam vam da prvo njih pogledate. Žali bože visokog rejtinga na IMDB-u.

Leona Slatković Harčević

Komentiraj

Komentara