Hoće li nakon 12 inkarnacija novi Doktor Who postati – doktorica?

Najava da će Peter Capaldi napustiti Doktora Whoa, u čijoj se ulozi nalazi od 2013. godine, pokrenula je niz zanimljivih spekulacija i nagađanja o tome tko bi ga mogao naslijediti u ovoj prestižnoj ulozi i tako postati trinaesta inkarnacija Gospodara vremena. Mnogo se imena našlo u diskusijama diljem weba, poput Idrisa ElbeJamesa Nortona Richarda Maddena. I sam je Peter Capaldi otkrio svoje preferencije oko nasljednika, odnosno nasljednice. Naime, Capaldi je pripadnik sve brojnije ‘struje’ koja zagovara ideju da aktualnog doktora zamjeni – doktorica. To bi bio potez bez presedana u povijesti ove serije u čijoj su glavnoj ulozi dosad bili samo muškarci, i to njih dvanaest – računajući i Capaldija. Na tom su tragu, kao potencijalne doktorice Who, između ostalih spomenute Gwendoline Christie (Brianne iz Igre prijestolja), Olivia Colman (Angela Burr iz Noćnog menadžera) i Maxine Peak (pamtimo ju iz serije Shameless). Međutim, spekulacije diljem Interneta u prvi su plan gurnule imena dviju glumica – favoritkinju Petera Capaldija, te glumicu koja je šokirala mnoge nakon što je izbila na prvo mjesto liste koju je sastavila kompanija Ladbrokes, koja se bavi klađenjem i kockanjem. No, prije nego što otkrijemo koje će glumice najvjerojatnije ući u vrući finiš i uži krug izbora, prisjetit ćemo se ukratko svih dosadašnjih doktora kako starih, tako i onih novih čije avanture možete pratiti na Pickboxu, koji je na jednom mjestu okupio sve sezone modernog Doktora Whoa.

>> 7 NAJBOLJIH EPIZODA MODERNOG DOKTORA WHOA

Šezdesete

Prvi i Drugi doktor Who

Doktor Who je na svoja putovanja krenuo 1963. godine. Od tada je prešao i prošao kroz različite vremenske i prostorne dimenzije gdje je susretao svakakve vrste bića, svjetova i situacija. Prvi koji je utjelovio doktora te ujedno i postavio kamen temeljac ove serije, bio je legendarni William Hartnell. S obzirom da je riječ o Prvom doktoru, fanovi serije se emotivno prisjećaju njegovih nastupa i popularnih fraza, poput izjave ‘Ja sam građanin svemira!’. 1966. ga je naslijedio Patrick Troughton koji je imao izuzetno težak i zahtjevan zadatak – biti Drugi doktor, utjeloviti drugu inkarnaciju doktora. Troughton je, ukratko, bio prvi kojega su fanovi i kritičari mogli uspoređivati s prethodnim doktorom i prvi koji je predstavio rezultate doktorove regeneracije. U mnogočemu drukčiji od prethodnika Hartnella, Troughtona je publika zavoljela zbog simpatičnih i ponekad vragolastih nastupa, uz ondašnju neizbježnu beatles frizuru.

>> 7 RAZLOGA ZA (PONOVNO) GLEDANJE MISFITSA

Sedamdesete

Treći i Četvrdi doktor Who

Drugo desetljeće doktora Whoa započeo je glumac Jon Pertwee. Pertwee se, kao Treći doktor, morao suočiti s još jednim Gospodarom vremena koji je zaglavio na Zemlji. Njegov je doktor bio uglađen i dotjeran, tehnološki frik i majstor borilačke vještine aikido. 1974. ga je naslijedio briljantni Tom Baker, koji je zasad najdugovječniji doktor. Naime, Baker je u ulozi Četvrtog doktora bio od ’74 do ’81. Prema mnogima, Bakerov je Četvrti doktor i najbolji doktor cjelokupnog serijala. Svojom je ekspresivnošću, stajlingom i čudnim postupcima na neki način unaprijedio doktorov lik i definitivno zacementirao ovu seriju u povijesne anale televizije. Gledanost je u tom periodu bila jedna od najviših u povijesti serije, a Baker je svojim upečatljivim performansima postao nezaboravna televizijska figura.

Osamdesete

Peti, Šesti i Sedmi doktor Who

Naslijediti vjerojatno najpopularnijeg dotkora kojega je odigrao Tom Baker nije bio nimalo jednostavan zadatak. No, Peter Davison je iznenadio mnoge i odradio vrhunski glumački posao u ulozi Petog doktora. Iako je u toj ulozi ostao samo dvije godine, njegov je doprinos seriji izniman, a njegov je Peti doktor jedan od najoriginalnijih. ’84. ga je naslijedio Colin Baker, koji je u ulogu Šestog doktora ušao kada je došlo do određenih poteškoća  u samoj produkciji serije, te u odnosu između producenata i BBC-ja zbog kojih Bakerov angažman nije uspio doći do izražaja u punom sjaju. Naslijedio ga je Sylvester McCoy, kao Sedmi i posljednji doktor Who stare generacije. Nažalost, zbog BBC-jevih zavlačenja i problema, ni McCoy nije uspio doći do izražaja, dok je sama serija u tom periodu bila na najnižim brojkama gledanosti nakon čega je i prestala izlaziti.

>> CASTLE ROCK: NAJAVLJEN ZAJEDNIČKI PROJEKT J. J. ABRAMSA I STEPHENA KINGA (TEASER)

Devedesete

Osmi doktor Who

U devedesetima je došlo do kratkog povratka Doktora Whoa na male ekrane, ali ovoga puta u obliku kratkog igranog filma. Glavnu je ulogu dobio Paul McGann i tako postao Osmi doktor. Film u kojem je McGann nastupio bio je pokušaj oživljavanja ove serije koji je, nažalost, bio totalno neuspješan. McGann se kasnije pojavljivao u sedamdesetak audio drama, te je 2013. ponovno ušao u ulogu Osmoga doktora u modernoj verziji serije u specijalnoj epizodi Noć doktora. Ova je specijalna epizoda prikazala posljednje etape avanture Osmog doktora, a upoznala nas je i s još jednim doktorom – Ratnim doktorom kojega je utjelovio John Hurt.

2000-te – moderni Doktor Who

Deveti, Deseti, Jedanaesti i Dvanaesti doktor Who

Nakon duže pauze, Doktor Who se vratio 2005. godine, kada ga je oživio Russel T. Davies. Moderna je verzija serije predstavila niz talentiranih, zanimljivih i na momente briljantnih glumačkih utjelovljenja Whoa. Prvo je lice modernog doktora bilo ono Christophera Ecclestona, koji je oduševio mnoge svojom pojavom u ulozi Devetog doktora. Nažalost, njegovo je putovanje trajalo vrlo kratko, te se zbog nesuglasica i komplikacija udaljio od projekta nakon samo 13 epizoda. Njegovo je mjesto, kao Deseti doktor, preuzeo David Tennant koji trenutno kotira kao jedan od najboljih doktora svih vremena, a ugrožava i dominantnu poziciju Toma Bakera. Tennant se u ulozi Desetog doktora zadržao pet godina (2005-2010), dok je njegov odlazak teško primila kako starija, tako i nova, mlađa publika. Ali, doktor se mora regenerirati, te je kroz taj proces novo lice Whoa bilo ono mladoga Matta Smitha. Smith je najmlađi glumac koji je dosad ušao u tu ulogu, učinivši to besprijekorno – njegov Jedanaesti doktor nije ostavio mnogo prostora za žalovanjem za Tennantom. Nakon 3 godine, naslijedio ga je Peter Capaldi kojemu će nadolazeća deseta sezona modernog Doktora Whoa ujedno biti posljednja. Dvanaesti je doktor u mnogočemu naprosto genijalan, što je rezultat Capaldijevog vrhunskog angažmana. No, proces regeneracije sve je bliži, a novi, Trinaesti doktor pred vratima. Tko će zamijeniti Capaldija?

>> UPOZNAJTE SIMPATIČNU SUPUTNICU DOKTORA WHOA U TRAILERU ZA 10. SEZONU SERIJE (VIDEO)

Doktorica Who?

Frances De La Tour (lijevo) i Tilda Swinton (desno)

U raspravama oko novog, Trinaestog doktora u prvom je planu mogućnost da regeneracija rezultira razbijanjem dosadašnjeg muškog monopola nad ovom ulogom. Nakon dvanaest muškaraca, trinaesta bi mogla biti žena. Peter Capaldi zastupa upravo takve stavove, a njegova je favoritkinja Frances De La Tour, koja iza sebe ima iznimno bogatu serijsku i filmsku karijeru započetu još sedamdesetih, a u suvremenijim mainstream izdanjima istaknula se kao Madam Olympe u Harryju Potteru. Drugo ime koje je u opticaju kao ono koje bi najvjerojatnije trebalo zamijeniti Capaldija, te koje najbolje stoji u popularnoj Ladbrokes kladionici, jest ono Tilde Swinton. Ova markantna, specifična i talentirana glumica, dobitnica Oscara za ulogu Karen Crowder u filmu Michael Clayton, mogla bi biti pravo osvježenje za seriju. Ukoliko se voditelji projekta budu odlučili za nju, to bi značilo da Doktor Who kreće u novu i sasvim originalnu fazu svoje povijesti dok bi se, s druge strane, odabirom Frances De La Tour serija našla na skroz novom terenu sa glumicom u ulozi doktora, ali bi njen glumački karakter i stil najvjerojatnije imali određene sličnosti s nekim prethodnim doktorima, s obzirom na njenu staroškolsku glumačku provenijenciju. Kako god bilo, i jedna i druga glumica imaju svoje specifičnosti koje bi mogle obogatiti dugu tradiciju ove serije, iako bi Tilda Swinton – s obzirom na njen dosadašnji rad – u ovom momentu bila najbliža idealnom izboru za Capaldijevu nasljednicu. Spekulacije na stranu, žena u glavnoj ulozi Whoa je i više nego dobrodošla. A prije no što dođe do očekivanog i od mnogih željenog povijesnog obrata, provjerite kako su se dosad u ulozi Whoa i u raznim vremensko-prostornim avanturama snašli Eccleston, Tennant, Smith i Capaldi na Pickboxu, koji je pripremio sve epizode modernog Doktora Whoa nadohvat klika.

>> 7 BESKORISNIH, ALI URNEBESNIH SUPERMOĆI U MISFITSIMA

Komentiraj

Komentara