I to mi je neki život: Što se sve trebalo dogoditi da se serija nastavila?

Neprežaljena dramska serija I to mi je neki život (My So-Called Life) obilježila je odrastanje generacija u devedesetim godinama prošlog stoljeća, a 19 epizoda tinejdžerske drame nikad nije dobilo svoj nastavak, što je izazvalo more suza ondašnjih obožavatelj/ica koji su ostali bez odgovora na ultimativno pitanje tih godina: s kim je na kraju završila Angela? Je li ju Jordan Catalano (Jared Leto), problematični kul dečko, uspio pridobiti nazad ili je shvatila da je Brian Krakow (Devon Gummersall), dobrodušni štreber iz susjedstva, taj kojemu treba pružiti priliku?

>> 10 GRUNGE FILMOVA KOJI ĆE VAS VRATITI U DEVEDESETE

PREMRAČNO ZA TINEJĐERE

U  intervjuu za časopis Elle, kreatorica serije Winnie Holzman progovorila je o planovima koje nije uspjela ostvariti budući da je ABC otkazao snimanje druge sezone još davne 1995. godine, iste u kojoj se emitirala i prva.

Ondašnji argumenti te televizijske kuće odnosili su se na lošu statističku gledanost (publika je bila mala, ali vjerna, no poplava humorističnih serija poput Prijatelja, imala je brojke na svojoj strani), na poteškoću određivanja ciljane publike (seriju je, naime, bilo teško svrstati u kategoriju za djecu ili u kategoriju za odrasle, što je kreiralo zeznute probleme za plasman samog proizvoda), ali i na previše mračnu atmosferu i problematične teme.

POSTAVLJENI TRENDOVI

Kasnije se, pak, ispostavilo da je I to mi je neki život pokrenuo cijeli trend serija za mlade (uslijedili su iznimno uspješni Dawsons Creek, Felicity…), pa i uveo u industriju ideju tinejdžerske publike kao poželjnih konzumenata kojima se treba obraćati, čime je stvoreno potpuno novo tržište.

Također, tematika serije naknadno je hvaljena kao iznimno progresivna za to vrijeme, a same su tinejdžerice i tinejdžeri govorili o iznenađujuće točnoj reprezentaciji njihovih iskustava odrastanja koje je napokon netko uspio prenijeti na ekrane kako treba. Sama Holzman, pak, snimanje nije htjela nastaviti ni zato jer je Claire Danes, koja je nosila glavnu ulogu petnaestogodišnje djevojke Angele Chase, željela završiti školovanje, pa joj nije htjela oduzeti ono malo realnog adolescentskog iskustva koje je tako mogla proživjeti.

>> ZABORAVLJENE SERIJE KOJE SMO OBOŽAVALI

ŠTO BI SE DOGODILO U DRUGOJ SEZONI?

Da je do druge sezone ipak došlo, Holzman bi razvoj kompliciranih mladenačkih ljubavnih odnosa osmislila na način da bi Angela definitivno završila u Jordanovom zagrljaju, dok bi Brian započeo ozbiljnu ljubavnu vezu s Deliom.

Ipak, iz Holzmanine bi se izjave dalo iščitati i da se iskrice između Angele i Briana svejedno nisu trebale baš potpuno pogasiti: “Zamislila sam situaciju u kojoj su Angela i Jordan jedan par, Delia i Brian jedan par, a Angela i Brian se konstantno obraćaju jedan drugome za savjet i pomoć u vezi svojih disfunkcionalnih veza.”

>> 7 “TEEN” GLUMACA KOJI NISU NIMALO TEEN

Osim ljubavne problematike, serija nas je ostavila i s drugim nedoumicama poput nejasne Rickyjeve (Wilson Cruz) i Rayannine (A. J. Langer) sudbine ili smjera u kojem bi se mogla kretati Sharonina budućnost, ili budućnost Angelinih roditelja. Holzman nam je napokon otkrila i takve pikanterije.

“Ricky bi stanovao s Mr. Katimskim [učiteljem glume koji se pobrinuo za Rickyja kada je bio izbačen iz kuće] i saznalo bi se da je Mr. Katimski homoseksualac. I cijela bi škola bila podijeljena… to je bilo drugačije vrijeme, sjetite se. Razmišljala sam kako bi Sharonina majka zasigurno htjela da ga se izbaci iz škole, te da bi time njezinom prijateljstvu s Angelinom majkom mogao doći kraj. Drugim riječima, to bi postalo težište polarizirajućeg školskog problema i Ricky bi bio u središtu svega toga. I Angelini roditelji bi se rastavili, i htjela sam njezinoj majci prirediti neku vrstu depresije, pa bi Angela morala preuzeti brigu o kućanstvu. Stvarno nisam imala pojma što ću učiniti s Rayanne, ali mislim da sam ju uvlačila u neku ozbiljnu nevolju. I htjela sam učiniti Sharon trudnom.”

>> DEVEDESETE SU BILE GODINE: 10 SITCOMA KOJI SU NAM OBILJEŽILI DJETINJSTVO

AUTENTIČNE TEME

Teen drama I to mi je neki život od ostalih se serija tog vremena razlikovala zbog tematiziranja problematičnih situacija u kojima se nalaze mladi ljudi, te se, za razliku od drugih serija koje su se takvim temama eventualno bavile u svojim specijalnim izdanjima, ta problematična sfera ticala upravo glavnih likova. Serija je na autentičan i iskren način progovorila o problemima maloljetničke ovisnosti, samohranog roditeljstva, homofobije, zlostavljanja djece, o postojanju istospolnih veza među mladima, o prijetnji beskućništva, o psihološkim poteškoćama, o disleksiji i o maloljetničkom alkoholizmu.

Pritom je život adolescenata prikazan kao zbunjujuć i težak period, za razliku od dotadašnjih prikaza istog kao zabavnog i lepršavog doba, što je pridobilo mnoge tadašnje gledatelje, a što privlači i one današnje. Nakon ovog nostalgičnog vraćanja u devedesete, možemo se samo nasmiješiti idejama čiju realizaciju nažalost nismo, a ni nećemo imati prilike vidjeti. Završit ćemo zato s Angelinom rečenicom u koju ćemo se, poput nje, (bezuspješno) pokušati uvjeriti stalno ju ponavljajući: I’M TOTALLY OVER JORDAN CATALANO!

Komentiraj

Komentara