Igra prijestolja: Sean Bean napokon otkrio posljednje riječi Neda Starka

Moglo bi se reći da je Sean Bean hodajući spojler: gotovo sve likove koje ovaj glumac utjelovljuje, prije ili kasnije umiru. Ipak, bez obzira na to što smo navikli na ponekad preuranjene te nerijetko i (ne)očekivane smrti likova koje Bean glumi, smrt Eddarda Starka u prvoj sezoni Igre prijestolja bio je pravi serijski šok za sve fanove, šok koji je do temelja potresao ovu seriju rastvorivši priču čiji su krakovi i putevi donedavno bili gotovo pa i u potpunosti nepredvidljivi. Smrt dobrog starog poštenog Neda Starka figurira kao svojevrstan presedan u svijetu serija, a mnogi su se dugo vremena oporavljali od likvidacije dotad glavnoga lika oko kojega se čitava priča gradila. Trebalo je proći sedam godina od kobnog događaja da Sean Bean napokon otkrije fanovima što je Ned Stark mislio u posljednjim trenucima svog života, odnosno koje su bile njegove posljednje riječi.

>> Fanovi odlučili: Ovo je najgori trenutak sedme sezone Igre prijestolja

Mnogi su se pitali što je Ned mrmljao i na što je mislio u trenucima prije dekapitacije. Tako su se počele razvijati raznorazne teorije, što je jedan od specijaliteta GoT-ovih fanova. U novom intervjuu za Huffington Post, Sean Bean je, napokon rekli bismo, ušao malo dublje u tu problematiku i razjasnio neke nedorečenosti i praznine. A otkriće bi moglo i razočarati mnoge fanove. Bean je bez mnogo okolišanja gađao direktno, rekavši da je Ned “…samo izgovarao riječi neke molitve“:

Tako i izgleda, zar ne? Ne bih mogao biti previše specifičan jer ne znam je li takva vrsta religije postojala tih dana. Jednostavno sam pomislio: ”Što bi ti učinio da se to stvarno i dogodi?” Vjerojatno bi molio. Vjerojatno bi promrljao neke riječi i zadržao ih u tišini. Zadržao bi to za sebe.

Bean je naglasio i da se u tom trenutku, s glavom na panju, ništa drugo i ne može učiniti, osim mrmljanja. Također, osvrnuo se i na mnoge teorije fanova, neke od kojih su predviđale i povratak Neda Starka. O mogućem Nedovom povratku, Bean je bio poprilično jasan:

Ne, oni [HBO i producenti] to nikada nisu rekli. I da, čuo sam glasine o svom mogućem povratku, ali ne iz baš dobrih izvora. Mislim da sam učinio svoje i da sam stvorio dobrog lika. Bilo bi poprilično neobično vidjeti njegovo uskrsnuće.

Mladi Ned Stark

No, Ned Stark se ipak vratio, i to u Branovim vizijama i putovanjima kroz vrijeme, u svom mlađem izdanju. Neke su teorije sugerirale da bi upravo Bran mogao, vrativši se na mjesto događaja Nedove smrti, čuti njegove posljednje riječi. Ukoliko je to što je Sean Bean rekao točno, onda njegovo mrmljanje ne bi bilo relevantno za tok priče, osim ukoliko je riječ o nekoj drevnoj molitvi čije bi riječi mogle imati i neko skrivenije, dublje značenje. Kako god, ne sumnjamo da će i na tragu ovih Beanovih riječi fanovi izgraditi neke nove teorije. O relevantnosti  ili nevažnosti Nedovih posljednjih riječi reći će nam više nadolazeća posljednja sezona serije, koju ćemo nažalost morati pričekati još dosta vremena.

>> Maisie Williams: GoT neće snimati više različitih završetaka

Komentiraj

Komentara