Igra prijestolja: Top 5 trenutaka druge epizode posljednje sezone

Nekoliko koraka dalje za priču, jedan veliki korak bliže kraju. Druga epizoda posljednje sezone Igre prijestolja iznijela je pregršt emocija, bogatih dijaloga, (ponovnih) susreta. Dobar dio epizode proveden je u portretiranju različitih kutaka Winterfella, posljednjeg bastiona u obrani protiv nadolazeće noći. Iako je epizoda u prvi plan gurnula međuljudsku toplinu, osjećaj zajedništva i poneku tenziju između nekoliko likova, konstantno se osjećala pozadinska napetost, nelagoda i neimenovani strah: Bijeli hodači su pred vratima. Prije nego što zaista i pokucaju na vrata Winterfella, izdvojit ćemo pet trenutaka epizode.

>> Igra prijestolja: Top 5 trenutaka prve epizode posljednje sezone

5. Jaime

Dobar dio epizode posvećen je Jaimeu Lannisteru. Njegov je put, kao i put mnogih drugih likova, bio iznimno turbulentan. Izgleda da je Kingslayer konačno došao do trenutka zaokruživanja vlastite metamorfoze od umišljenog, bahatog viteza u zlatnom oklopu, do skromnog, časnog, ali ponosnog i nepokolebljivog, vojnika u službi živućih. Nije se ispričao zbog svojih nedjela – dao je do znanja da je pred svima njima mnogo veći problem koji moraju riješiti zajedno. Razgovor s Branom dodatno je pročistio ovog nevjerojatnog lika. Jaime je u Winterfellu, spreman za borbu.

4. Sansa vs. Daenerys

U prošloj su epizodi bile vidljive trzavice između Sanse i Daenerys. U ovoj se epizodi činilo da će se problem možda i riješiti – govorom ljubavi, uz malo humora, i isprika. Ipak, Sansa je dala do znanja da je, nakon toliko muka, čvrsto stala na vlastite noge i da nije spremna prepustiti Sjever tek tako. S druge strane, Daenerys nije dala signal kojim bi otkrila što planira nakon (ukoliko ‘nakon’ uopće i postoji, opomenuo je Bran). Napetost između njih sugerira da bi, ukoliko živi poraze mrtve, iz ruševina i na leševima mogla izrasti nova borba, nova igra prijestolja. Hoće li do toga doći, ili će se situacija riješiti na drukčiji način, možda posredstvom Jona Snowa, odnosno Aegona Targaryena?

>> The Witcher: Novi fantasy hit izlazi mnogo ranije od očekivanog

3. Jon i Daenerys

Napokon, Daenerys saznaje istinu. Razgovor između nje i Jona/Aegona očekivali smo već neko vrijeme, a budući da Jonovo porijeklo poznajemo već više od jedne sezone, trenutno nas više zanima kako će otkrivanje istine utjecati na daljnji razvoj priče. Prvenstveno – na Daenerys i njezine ambicije. Prva misao majke zmajeva bila je ona o Jonovom pravu na prijestolje. Njihova tek otkrivena rodbinska veza, kao i njihova emotivna povezanost koja se gradila u prošloj sezoni, zasjenjene su pitanjem simboličke i materijalne moći – pitanjem prijestolja i krune. Barem u ovom, vjerujemo prvom i početnom, dijalogu. Prežive li Jon i Daenerys veliku bitku za Winterfell, hoće li pravo na prijestolje postati novo/staro žarište borbe?

2. Podrickova pjesma

Mnogi su trenuci zaslužili svoje mjesto u ovom tekstu: ponovni susret Eda, Jona i Sama; povratak Tormunda; razgovor Davosa, Gilly i malene ali borbene djevojčice; razgovori Tyriona i Jaimea… Najemotivnij je trenutak bio susret Theona i Sanse, koji su se susreli nakon bolnog puta, nakon što je Theon omogućio Sansi bijeg. I Jorah Mormont je dobio svojih zasluženih pet minuta topline – a lik njegovog karaktera ne bi ni tražio više od toga. Tu je, naravno, “susret” Aryje i Gendryja, koji su zajedno proveli možda i posljednju noć. Oproštaj Missandei i Greyworma dirnuo je oba lika (a, vjerujemo, i gledatelje). Hound i Beric čekaju borbu uz bocu i malo vatre. A sve to prati Podrickova pjesma.

1. Brienne

Vitez Sedam kraljevstva

Trenutak koji zaslužuje aplauz. Lik koji zaslužuje naklon do poda. Brienne je svo vrijeme bila – Brienne, časna i vjerna lady. Ipak, oduvijek je odbacivala taj naslov, i žudila za viteškim statusom. Zbog ustaljene tradicije i konzervativnih pravila, ona nije mogla ući u milje koji je rezerviran isključivo za muškarce. No, kao i nekoliko puta do sada, barijere tradicije su u Igri prijestolja srušene. Srušio ih je Jaime, srušila ih je Brienne. Tik pred najvažniju borbu u povijesti 7 kraljevstva, ona je postala njihov vitez. Aplauz!

>> 7 novih europskih serija na Pickboxu koje vrijedi pogledati

Komentiraj

Komentara