INTERVJU: Marjan Alčevski, scenarist serije Uspjeh – novog projekta HBO Adrie

Zagrebački scenarist iz Skopja Marjan Alčevski autor je nove HBO-ove serije Uspjeh i pobjednik natječaja HBO First Draft. Natječaj je predstavljen na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu i pozivao je autore da prijave svoje scenarije smještene na području Adria regije koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Od 447 radova pristiglih na natječaj, HBO se odlučio za rad na dva projekta – jedan od njih upravo je Uspjeh Marjana Alčevskog. Uspjeh se opisuje kao mračna disekcija današnjeg društva, višeslojna drama fokusirana na likove. Priča je to o grupi različitih ljudi koje povezuje jedan zločin. Njegova filmografija uključuje kratkometražni film U šumi iz 2015., bajkovitu priču smještenu u neodređeno vrijeme i prostor u tajanstvenoj šumi, te dugometražni dokumentarni film/komediju Plati i ženi iz 2009., o tome što ljude tjera da plaćaju lažne supruge te zašto djevojke pristaju. Od 2006. do 2007. pisao je i scenarij za TV seriju Cimmer fraj. Posljednjih desetak godina surađivao je i na Dječjem i obrazovnom programu HRT-a, te napisao više od 150 scenarija za različite emisije i formate.

U intervjuu s Marjanom Alčevskijem pročitajte kako je radio na novoj mračnoj seriji za HBO, o poslu scenarista, motivacijama koje ima kad piše scenarij i o raznim serijama koje su ga obilježile.

Pobijedio si na HBO Adria First Draft, čestitam! Kako se osjećaš zbog toga?

Hvala! Jako sam sretan i jako sam ponosan. Uzbuđen sam i uživam u pisanju serije Uspjeh za HBO Adria. I jako sam nervozan i brinem zato što sam napokon dobio priliku koju sam oduvijek htio pa živim u strahu da ću napisati nešto glupo.

Kako si se odlučio na to da ćeš pristupiti natjecanju? Jesu li ti drugi pomogli na neki način u tome?

Za mene je First Draft natječaj bio stvar koju nisam smio propustiti. I prije samog natječaja sam imao priliku prezentirati seriju koju sam tada radio ljudima iz HBO-a no taj projekt nisu uzeli. U tom prvom kontaktu mi je puno pomogao producent Siniša Juričić iz Nukleus filma koji me povezao s njima. Kada su objavili natječaj za mene je to bio svojevrsni popravni ispit.

Koliko ti je dugo trebalo i što te motiviralo da napišeš scenarij koji je pobijedio?

Mislim da mi je glavna motivacija bio strah i osjećaj nesigurnosti života na ovim prostorima ovih godina. No bilo mi je važno napisati i scenarij koji po strukturi i po dinamici zaista djeluje kao pravi scenarij za uzbudljivu TV seriju jer smatram da je HBO jedna od tih mreža koja takve stvari zna cijeniti. Godinama sam se pripremao da ću jednog dana napisati nešto na tu temu i s tim likovima i početi njihovu priču. Tako da je samo pisanje scenarija bilo relativno kratko.

Jesi li znao da ćeš pobijediti?

Nisam. Nisam se ni usudio gajiti neku nadu. Scenarij za prvu epizodu “Uspjeha” je jako zanimljiv i puno sam znanja, vještine i emocije uložio u pisanje. No nije lako zaključiti na temelju prve epizode o čemu je ta serija i drago mi je što je HBO odlučio da ih zanima kako će se dalje to razvijati.

Voliš li više pisati scenarije za serije ili za filmove?

Nisam u prilici da mogu izabrati samo jedno ili samo drugo. Postoji dio scenarista koji radi na serijama, kod nas, koji ne žele ili ne moraju pisati i filmove. Ja nisam jedan od njih. Film je ovdje izrazito redateljski medij. To znači da je scenaristima prostor u igranom filmu dosta ograničen. Kod serija je situacija puno drugačija pa bih zato izabrao serije. Srećom pa ne moram birati.

Što za tebe predstavlja pisanje scenarija?

Pisanje scenarija mi je prilika da nešto kažem gledateljima i da to učinim na način koji je s jedne strane uzbudljiv i zanimljiv dok je s druge strane važno i što je to što imam za reći. No to je kada serija ili film dođe do prikazivanja. Veliki dio mog posla jest uvjeriti producente, redatelje i one koji financiraju film i serije da vrijedi uložiti novac i energiju u scenarij kojeg pišem. Tako da moram balansirati između toga da imam nešto važno za reći i da to bude zanimljivo publici dok pokušavam progurati scenarij iz faze razvoja u fazu produkcije.

Marjan Alčevski

Voliš li više gledati serije ili filmove?

U posljednjih desetak godina mislim da su serije svima nama postale zanimljivije. Puno češće o njima razgovaramo i puno je lakše pronaći serije koje ti pašu. Ako ne voliš blockbustere s eksplozijama ili festivalske filmove onda ti je izbor filmova sveden na možda 3 ili 4 naslova godišnje. Kod serija imam se čemu veseliti barem jednom tjedno. Kod filmova možda jednom u 2 mjeseca.

Kakve serije voliš gledati?

Volim serije koje se drže svog žanra s jedne strane i koje pokušavaju ponuditi malo više od žanra s druge. Dakle dramske serije koje imaju žanrovska obilježja. Kada netko zna dobro napraviti žanrovsku seriju pa onda povrh toga napravi i nešto dobro koje nadilazi žanr onda sam jako sretan. Volim kada mi je stalo do likova i njihovih sudbina i odluka koje moraju donijeti.

Voliš li više bingeati ili pratiti jednu epizodu tjedno?

Zbog obaveza s poslovima i s obitelji vrlo rijetko mogu gledati više od 2 epizode u komadu. Meni je binge gledanje super isto kao što mi je super skok s padobranom. Ni jedno ni drugo zapravo ne mogu postići. Zato uživam u tjednom rasporedu, volim frustraciju nakon završetka dobre epizode i nemogućnost da odmah vidim što će biti dalje.

>> INTERVJU: Nebojša Taraba, producent serije Novine

Koja je serija obilježila tvoje djetinjstvo?

Nemoguće je izabrati samo jednu. Monty Python’s Flying Circus, Sivi dom, The X-Files, Star Trek: The Next Generation, Bolji život, Beverly Hills, My So-Called Life, Space: Above and Beyond.

I to mi je neki život (My So-Called Life) serija je koja je obilježila Alčevskijevo djetinjstvo

Koju seriju trenutno gledaš?

The Leftovers je definitivno serija koja me trenutno najviše raduje. Jedva čekam posljednju sezonu Halt and Catch Fire.

>> INTERVJU: Saša Ban (Betonski spavači)

Komentiraj

Komentara