INTERVJU: Sean Teale (Incorporated)

“Ne bih htio onaj glumac koji će reći da serije mogu promijeniti svijet”

Intervju: Sean Teale

Povodom premijere serije Korporacija (Incorporated) na Pickboxu, samo 24 h nakon američke premijere, popričali smo sa Seanom Tealom, glavnim glumcem kojega su odabrali Ben Affleck i Matt Damon, producenti serije. Glavni lik u priči je Ben Larson (Sean Teale), menadžer koji mora promijeniti identitet kako bi se ubacio u svijet korporacija. Velike su kompanije promijenile sustav i manje-više istisnule sve druge igrače iz svijeta politike i ekonomije, a Ben pribjegava očajničkom koraku kako bi spasio ženu koju voli.

U nastavku pročitajte što Sean kaže o seriji Korporacija, ali i nekim drugim serijama i nekim drugim stvarima.

Britanac si, gledali smo te u Nabrijanima (Skins), i imaš iskustva i na britanskoj i na američkoj televiziji. Koja je razlika između rada u Engleskoj i u SAD-u?

Hrana. U Engleskoj imate mali švedski stol za koji svi stanu u red, a popodne dobijete sendviče. U Americi imate stalno dostupnu hranu, hrane vas cijeli dan. Kuhaju non-stop. U Engleskoj u 17 sati dobijete kekse, ako ste sretnici. U Americi mogu reći da želim jastoga u tri popodne. Često raznoliko jedem. Na kraju je uvijek razlika u poslu, ekipe su uvijek različite veličine, energija je drukčija, engleske su ekipe sjajne. Rade prekovremeno bez pitanja. U Engleskoj radite do 5 ujutro ako treba, samo da dobro ispadne. Ljudi, naime, rade iz ljubavi. Nije da Amerikanci ne rade, radili smo u Kanadi, a ondje sam upoznao neke jako drage ljude.

Jesi li u stvarnom životu odmetnik ili slijediš pravila? Što imaš zajedničko sa svojim likom iz Korporacije, Benom?

Pravi bi odmetnik priznao da je odmetnik, zar ne? Ali zbog svoje karijere pretvarat ću se da ne kršim pravila. Razlika između Bena i pravog odmetnika jest u tome što ga na to prisiljava ljubav prema nekome. Radi to navodno iz pravih razloga. U stvarnosti se volim držati pravila. Nema ništa loše u tome da ne završite u zatvoru, ne bih htio imati dosje, to vam čini život lakšim. Možda sam zato dosadan.

S obzirom na temu serije, to da korporacije vladaju svijetom, jesi li dobio nagon da se politički više angažiraš? Što misliš o politici? Možemo li nešto promijeniti ako smo politički angažiraniji?

Uvijek sam imao strast prema politici i zanimanje za globalne probleme. Kad sam bio mlađi, želio sam postati odvjetnik, zatim ratni dopisnik. Htio sam pokušati razotkriti priče, naći se u situacijama koje se skrivaju od ljudi. Želio sam biti ta osoba i pomoći. Biti dio nečeg većeg od vlastite dobiti. Želio sam objavljivati skrivene podatke. U mojoj domovini, dijelom sam iz Venezuele, događaju se grozote. Nitko to ne vidi jer nema nikoga tko bi to prikazivao. To me stvarno ljuti.

Ali moramo imati u vidu da je TV serija ipak samo TV serija. Istodobno postaje vrlo politički aktualna i relevantna zbog ludila koje vlada svijetom. Kao sudionik, ako iz nje nastane nešto dobro, onda super. Ako možemo ljude malo osvijestiti o klimatskim promjenama, ako ih malo zastrašimo pokazujući im kako je mračan svijet koji smo stvorili, ako ih malo prosvijetlimo o tome kako funkcioniraju neke korporacije u stvarnom svijetu, ako to možemo nekako razotkriti svojom pričom, onda sjajno! Ali ne želim previše ući u politiku jer sam samo glumac koji radi na seriji. Ako iz nje proizađe nešto dobro, onda super, ali neću pretpostavljati da smo sposobni za to. To bi bilo arogantno. Ali bilo bi divno kada bismo utjecali na neke promjene.

Mislim da TV serija može donijeti promjene, ali možda sam samo lud.

I ja mislim, ali ne želim biti glumac koji to govori.

U seriji smo vidjeli krasne napravice, automobile, iPade… Koja je tvoja najdraža naprava u seriji?

Imamo puno jako fora naprava. Postoji jedna koju napravim kasnije u seriji. To je naprava u obliku kacige koja čita misli kad je prikopčate na vizualni korteks ljudskog mozga. Dopušta mi da izvlačim podatke bez njihova znanja i bez potrebe za mučenjem. Takva je naprava zapravo u razvoju i to je još jedan način na koji je serija realistična, takvo što bi se zaista moglo dogoditi. Ali ta mi se naprava sviđa zbog njezina utjecaja na priču, jer cijelu stvar prevrne naglavačke. Ima jako fora scena s njom.

Koja je tvoja najdraža serija inače? Gledaš li uopće serije?

Gledam TV, ali manje nego što bih htio. Ima puno super TV serija. Planet Zemlja mi je jedna od najdražih, predivno je snimljena, a David Attenborough je očito genijalan. Volim i U uredu.

Koju verziju više voliš, britansku ili američku?

Začudo, svidjele su mi se obje. Vrlo su različite, ali ujedno i slične. Mislim da je engleska U uredu jedna od najboljih komedija ikad snimljenih. Jedna je od najviše iznenađujućih i najjedinstvenijih serija. Pogotovo ako se uzme u obzir da je dosta davno snimljena, a ljudi je otad stalno pokušavaju imitirati.

I Crno zrcalo je nevjerojatno.

INCORPORATED -- Season:1 -- Pictured: (l-r) Eddie Ramos as Theo, Sean Teale as Ben Larson -- (Photo by: Gavin Bond/Syfy)

Gledao si treću sezonu?

Jesam, u njoj glume neki moji prijatelji. Mislim da su snimali i na našem setu u Torontu. Snimaju u studiju Korporacije, da. Stoga možda vidite nešto iz naše serije u njoj.

Jesu li ti autori serije, Matt Damon i Ben Affleck, pomogli s pripremama?

Vrlo smo sretni što ih imamo, nevjerojatni su pripovjedači. Super vode seriju, iako ne mogu biti stalno na setu, ali dali su puno povjerenje ljudima ispod sebe. Znam da gledaju epizode i da su odobrili podjelu uloga. Ben je odgledao pilot i dao svoje primjedbe o montaži. Uključeni su i dali su nam puno komplimenata. Ne kontroliraju nas, ali istodobno su i prisutni, što je divno.

>> AKO ŽELIŠ PREŽIVJETI, RAZMIŠLJAJ POSLOVNO – DOLAZI INCORPORATED

Imaš li kakvu anegdotu sa snimanja koju možeš podijeliti s nama?

Divno sam se zabavio. Nije baš lako nositi trodijelno odijelo. Mislim da sam cijelo snimanje proveo mokar, stalno sam se znojio. Bio sam ili pokriven prašinom i zemljom ili krvlju i znojem. Svaki dan na poslu! Stoga ako vas zanima kakvo je bilo moje iskustvo, bilo je vrlo prljavo! Šest mjeseci tuširao sam se triput na dan. Bio sam ljepljiv pola godine.

Komentiraj

Komentara