Izgubljeni (The Lost): 5 nezaboravnih citata kultne serije koje ćemo uvijek pamtiti

„The king is gone but he’s not forgotten!“ uskliknuo je Neil Young u kultnoj pjesmi Hey hey, my my, a filmski kritičar Chris Carbot  kasnije će, recenzirajući posljednju epizodu The Lost i davajući joj zavidnu ocjenu 10/10, napisati: “Lost may be gone, but it will hardly be forgotten.”

Serija Izgubljeni (The Lost), koju su brojni kritičari okarakterizirali kao „jednu od najboljih serija svih vremena“, ne da je daleko od toga da bude zaboravljena, nego je sagradila, i godinama uvjerljivo proširuje, bazu vjernih fanova. U ovom članku prisjetit ćemo se nekih zanimljivih citata iz kultne serije Izgubljeni (The Lost) i s time se pripremiti za (ponovno) bingeanje svih sezona na Pickboxu.

5. “I didn’t ask for the life that I was given, but it was given nonetheless, and with it I did my best.” – Mr. Eko

Gospodin Eko, kojem je život prepun patnje, moralno diskutabilnih odluka, smrti, ali i kontradikcija, došao je do ovog motivirajućeg zaključka. Premda je ponekad potrebno cum grano salis uzimati životnu filozofiju osobe koja je provela život kao vođa brutalne afričke narko-bande, da bi kasnije postao svećenikom na način da je preuzeo ulogu vlastitoga brata koji je, kao svećenik, stradao zbog djela Mr. Eka, ovaj nam se citat učinio prilično motivirajuć!

4. “Don’t tell me what I can’t do.” – John Locke

Citat čovjeka od vjere i jedinog čovjeka koji nikada nije htio napustiti Otok, na kojem se, sa ostalim putnicima, našao preživješi pad aviona. On je tako napustio “stari” svijet, koji mu je govorio što ne može učiniti, i došao u novi svijet u kojem su mu se osobna čuda počela dešavati. Njegov kompleks koji je donio iz staroga svijeta bila je njegova glavna motivacija u novome – probiti vlastite granice, pa i onda kada se čini da je to, objektivno, nemoguće, a u tome mu pomaže vjera u novi svijet.

3. Jack: “I don’t believe in destiny.”

S druge strane, Jack Shephard je čovjek od razuma. On se ne oslanja na vjeru, nego na razum, opservacije, planove, inteligenciju i snagu. Prema tome ne vjeruje ni u sudbinu. Jack i John su dva karakterno suprostavljena lika, osuđeni jedno na drugo kao preživjeli sudbonosnog (hehe) pada aviona. Prvi vjeruje u slobodu i posljedice vlastitih dijela, dok drugi vjeruje da mu je sudbina definirana i da su njegova djela vođena viših silama. Tko će, u okruženju gdje više ne vrijede stara pravila, izvući deblji kraj?

2. Locke Jacku: “Yes, you do. You just don’t know it yet.”

Ipak, svi želimo/moramo vjerovati u nešto? Lock smatra da Jack u srcu ima vjeru u nešto više, u sudbinu, ali se pokušava razumom boriti protiv tog osjećaja, dok istovremeno traga za dokazom i nada se. No, ako skeptični Jack ipak gaji vjeru negdje duboko u sebi, možda se i Lock, negdje duboko u sebi, bori protiv skepticizma i ideje da je sve to tek wishful thinking.

>> Kako izgleda krumpir s kauča a.k.a. Couch Potato

1. “It only ends once. Anything that happens before that is just progress.” – Jacob

Bez obzira vjerujemo li u sudbinu ili ne, svi mi idemo prema kraju i sigurno ćemo tamo jednom doći. Možda je zanimljiva životna filozofija, ali i vrsta optimizma, gledati svaki korak kao korak prema naprijed, prema jednom jedinom mogućem cilju.

Nezaboravne citate gledajte na Pickboxu na kojem su dostupne sve sezone Izgubljenih (The Lost), a ako nemate Pickbox, isprobajte ga na mjesec dana, jer je besplatno!

Komentiraj

Komentara