Jesen krcata napornim reprizama

Ako je televizija koja se financira od pretplate reprizirala trosatni film sa samo dva mjeseca odmaka od prošle reprize, smijem li i ja ‘reprizirati’ svoju kolumnu otprije dva mjeseca?

Upalio je televizor, nećete vjerovati što je ugledao!

Tako bi glasio klikabilni naslov na svim portalima, pa zašto onda njime ne započeti ovu kolumnu. Dakle, prošlog vikenda naša draga javna dalekovidnica odlučila je ponovno, nakon samo dva mjeseca od zadnjeg prikazivanja, reprizirati Titanic. Ubacili su ga u noći sa subote na nedjelju u 23.55, baš onda kad smo pomicali kazaljke sat vremena unatrag.

Nevjerojatno, ali istinito – iako je film trajao do 3, a sat se pomaknuo na 2, brod je ipak potonuo, onaj jadni lik (na internetima poznatiji kao The Propeller Guy) pri skakanju je udario u propeler i zarotirao se k’o sretan, Rose nije mrdnula dupe, Jake se smrznuo, dijamant je bačen u more. KRAJ. Ono što mene muči je jedno jednostavno pitanje: ako je HRT, televizija koja se prvenstveno financira od naše pretplate, reprizirala trosatni film sa samo dva mjeseca odmaka od prošle reprize, smijem li i ja ‘reprizirati’ svoju kolumnu otprije dva mjeseca, kad sam pisao o tadašnjoj reprizi Titanica – i svejedno biti plaćen za to?

Naravno da ne smijem, jer svijet nije pravedan. Neki trebaju pošteno zaraditi svoju plaću i dio nerado ‘baciti’ na pretplatu za javnu televiziju, na kojoj je repriza više nego ikad. Sapunicu Dolina sunca u ovih šest godina od premijere gledamo valjda četvrti put, i to u super terminu od 18 sati. Stipu u gostima i Bitange i princeze gledamo već tko zna koji put (prestao sam brojati nakon 505 s crtom), također u jako dobrim terminima. Umjesto premijerne serije Igre moći iliti Državne tajnice (Madam Secretary, čiju smo prvu sezonu ionako mogli premijerno gledali na Pickboxu, a nove epizode druge sezone dostupne su samo 24 sata nakon premijere u Americi), ubacit će reprizu domaće serije Crno-bijeli svijet – u udarnom terminu od 20 sati! Reprizira se i talijanska sapunjara Čarolija, reprizira se dosadna CBS-ova serija Ubojstvo, napisala je, repriziraju se dokumentarne serije, ali i filmovi… Popis je doista predugačak i bolan za promatranje.

Što je zapravo premijerno? Ne znam. Malo toga. Dnevnik, valjda (ne gledam ga jer je bolji Dnevnik Nove TV). Sapunica u 12.30 na Prvom. Neki talk-show Kod doktora, koji mijenja doktora Oza. I naravno, šaka jada od domaće produkcije. E, da, krenula je nova sezona Maestra  i neki novi zabavni show BezVeze, koji bi mogao biti zanimljiv, a nedjeljom još uvijek ide sjajna serija Da sam ja netko, ali to je daleko, DALEKO premalo za onih osamdeset kuna mjesečno. Ne samo da su im programi bili krcati reprizama preko ljeta (a i tada smo plaćali jednaku cijenu pretplate), nego se sad trend proširio i na ostatak godine. Nije vrag da su se toliko istrošili na The Voice – Najljepši glas Hrvatske, koji smo gledali tijekom prva četiri mjeseca ove godine (i nedavno su ga također reprizirali!), da nam zbog toga ostatak godine moraju servirati reprize repriza?

originalno objavljeno: TV Obzor

Adrian Andrejek

Komentiraj

Komentara