Joss Whedon, kreator kultne Buffy, priprema novu seriju s moćnom protagonisticom

Joss Whedon jedan je od rijetkih redatelja koji u fokusu većine svojih djela imaju ženske likove. Zapravo, moglo bi se reći da su najkvalitetnija i, kako bi se reklo, ‘najbolja’ Whedonova ostvarenja upravo oni naslovi koji u središtu priče imaju moćne i specifične ženske figure. Pamtimo tako njegov Firefly i Dollhouse, a povijest televizije pamtit će ga po kultnoj seriji Buffy, ubojica vampira. Upravo je Buffy bila jedna od prvih ženskih figura koja je pomaknula i razradila rodne uloge i percepciju ženskih likova u pop-kulturnom miljeu te otvorila put drugim protagonisticama koje izlaze iz stereotipnih okvira portretiranja žena.

>> Sve je spremno za povratak Buffy: Čeka se odluka Jossa Whedona

U međuvremenu, svi se pitaju hoće li se Buffy vratiti…

Sada je, izgleda, za Whedona došlo vrijeme da stvori jednu novu priču koja će se također graditi oko središnje, ženske figure. Nakon kruženja holivudskim sferama i uspješnih pothvata u produkciji mainstream filmova i pojedinih blockbustera (npr. Avengersi), Whedon se vraća svojim TV korijenima. Udružio se s Freeformom, gdje će izvršno producirati seriju Pippa Smith: Grown-Up Detective. Riječ je o komediji, koja se fokusira na naslovnu protagonisticu Pippu Smith. Ona je, u svom djetinjstvu, glumila mladu detektivku na TV-u a sada, u svojim dvadesetima, rješava misterije u stvarnom životu. No, rješavanje misterija nije izolirana aktivnost: Pippa Smith se paralelno suočava s brojnim životnim problemima, tražeći balans između svog detektivskog ‘hobija’ i kompliciranih odnosa, pitanja i problema ovisnosti.

Pored Whedona, seriju će oblikovati i Siobhan Thompson i Rebecca Drysdale, autorice koje su i osmislile koncept serije koja još nema službeni datum izlaska. Pippa Smith je zamišljena kao serija u kojoj će svaka epizoda rješavati specifične slučajeve koji su, iako zasebni, ujedno i međupovezani na način da usmjeravaju narativ gradeći jedan višestruki nad-misterij čitave serije. Riječ je o jako zanimljivom projektu koji se, donekle, razlikuje od Whedonova rada koji poznajemo. No, upravo poznavajući Whedona i njegov rad, možemo očekivati jednu genijalnu seriju koja spaja različite žanrove i stilove. I dok se fanovi pitaju hoće li doći do revivala Buffy, Whedon se odlučio pozabaviti jednim drugim, novim i svježim projektom. I to je odluka koju treba podržati: umjesto vraćanja, ide se naprijed.

>> Igra prijestolja: Najavljen studijski album popularnih glazbenika u čast posljednje sezone

Komentiraj

Komentara