Kako je Netflix popularizirao Formulu 1

Pod imenom Drive to Survive, Netflix je kreirao dokumentarnu seriju o Formuli 1. Za neke je to sport za koji su možda tek nedavno čuli ili kroz naslove o Bernieju Ecclestoneu, dok je za neke to jedan od  bitnijih događaja u godini. Za sve one koji su entuzijastični, ali možda nemaju veliko znanje o Formuli 1, slijedi malo ponavljanje.

Tko je tko, tko je što

Formula 1 je trkaći sport s 10 timova, svaki tim ima 2 vozača. Timovi su uglavnom vezani uz automobilsku industriju (timovi Mercedes, Ferrari, Renault, McLaren, Sauber, ali i Red Bull, Williams, Haas, Toro Rosso te Force India). Tim ima dva vozača koji se također međusobno natječu i prikupljaju bodove za sebe i za tim.

Nakon 22 utrke, bodovi se zbrajaju te se određuje tko je pobjednik u kategoriji vozača i u kategoriji tima (ne moraju nužno biti isti ako oba vozača nisu skupila dovoljno bodova). Prvi je uglavnom Australian Rolex Grand Prix, a završava se utrkom u Abu Dhabiju. Iako se nama čini prilično jednostavno ono što oni rade, sjede u bolidu i voze jako brzo, to nije baš tako. Osim fizičke spreme, moraju biti spremni i mentalno na sve mogućnosti na stazi. Nažalost, veliki vozači poput Senne i Bianchia su preminuli zbog nesreća na stazi.

Kako je europski sport stekao svjetsku slavu

Nakon što je Drugi svjetski rat prisilno pauzirao sve događaje, Formula 1 se 50-ih godina prošlog stoljeća vratila na staze i stjecala sve veću popularnost. Vozila su se svakom sezonom unaprjeđivala kako bi bili što efikasniji i što brži. Današnji bolidi teže minimalno 740 kilograma, ali mogu doseći brzinu od čak 370 km/h.

Prilično impresivno, ali u isto vrijeme zastrašujuće. Naravno, kao prirodno europski sport, Amerikanci nisu bili pretjerano zainteresirani za nešto što nije počinjalo sa slovom N, a završavalo s ASCAR. To se počelo mijenjati s dolaskom američkog tima Haas koji se nalaze u midfieldu, odnosno u sredini poretka timova.

Netflix, connecting people.

Nakon što je dokumentarna serija stigla na Netflix, kad su gledatelji mogli vidjeti sve ono što se događa van utrke i u boxovima su shvatili koliko je to zanimljiv i kompleksan sport.  Kao mala sam pratila svaku utrku nedjeljom s tatom i bratom, iako mi i nije bilo baš sve jasno, ali mi je bilo prefora gledati Schumachera, Alonsa, Buttona i mnoge druge kako se natječu za pole position i Grand Prix.

 >> Tko je ubojica: Supruga, sobarica ili svećenik?  Britanski detektivi na Pickbox NOW

Iako sam jedno vrijeme odustala od gledanja, upravo me Netflixova dokumentarna serija ponovno zainteresirala za gledanje sporta. Druga sezona koja prikazuje događaje Formule 1 iz 2019. je već premijerno prikazana, a nova sezona F1 2020 je odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Piše Mejdi Miljković

>> Pickbox NOW je besplatan dok se situacija ne smiri… Pogledajte novu BBC-jevu seriju Pale Horse

Komentiraj

Komentara