Kako je Putin dobio svog serijskog dvojnika

Veliki je broj zanimljivih likova svoje političke vještine pokazao u seriji Kuća od Karata (House of Cards) koju pamtimo po neponovljivom Franku Underwoodu: od novinara i PR stručnjaka, do ambicioznih biznismena i beskrupuloznih političara. No, jedna od onih figura koju se, htjeli vi to ili ne, mora primijetiti, predsjednik je Ruske Federacije – Viktor Petrov. Sama pojava Petrova u trećoj sezoni Kuće od karata izaziva asocijacije povezane s realnim, aktualnim predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom. Počevši od samih inicijala njihova imena, pa do nekih političkih stavova i suvremenih događaja kako u seriji, tako i u stvarnoj politici, sličnosti se gomilaju jedna za drugom…

>>3, 2, 1, KUĆA OD KARATA!

Slučajnost ili namjera?

Svi smo naviknuti na američke filmove, pogotovo one iz hladnoratovskog perioda, u kojima se misterijem i tamnijim nijansama ilustrira ondašnji SSSR, te sadašnja Rusija. Naglasak je, u većini slučajeva, na tajnim agentima, špijunima, nepredvidljivim političkim potezima i zamagljenom životu s one strane Željezne zavjese. U ovom slučaju, riječ je o samome predsjedniku Rusije koji, moglo bi se reći, i dijeli neke karakteristike „tipičnih“ sovjetsko-ruskih likova prikazanih iz američkog kinematografskog rakursa: Petrova bi mogli okarakterizirati kao tajanstvenog, nepredvidljivog i „mutnog“ političara. Može li se to reći i za Putina, sudeći prema njegovom ponašanju i potezima u vanjskoj politici?

putin chilla
Hm…

I kod Petrova i kod Putina teško je prodrijeti u njihov privatni život. I o jednom i o drugom ruskom predsjedniku se malo toga zna, osim službenih podataka povezanih s poslovnim i političkim elementima njihovih karijera. Ostale biografske crte dobro su skrivene. Ono što im je zajedničko, a što je možda i vrhunac saznjanja iz njihovih privatnih života, jest razvod njihovih brakova. Petrov je prilikom svog posjeta Underwoodu i Bijeloj kući, razgovarajući s Claire, rekao kako uči uživati biti razveden. I Vladimir Putin se, 2013., razveo od Lyudmile. Iako je nakon toga, odgovarajući na novinarske upite o njegovom ljubavnom životu, rekao da održava tople i prisne odnose s bivšom ženom, o drugim se njegovim romantičnim odnosima ne zna mnogo.

densanje
Petrov se uči uživati u razvodu

Kod Petrova su, nerijetko, do izraza dolazile fine, uglađene manire pravoga džentlmena. Uz rafinirani ukus i elokvenciju, do izražaja je dolazio njegov šarm, pogotovo u sceni gdje pleše s Claire, pjevajući tradicionalnu rusku pjesmu. Ples završava fatalnim poljupcem, što ukazuje i na provokativni karakter ruskog predsjednika. Slične bi se značajke mogle pripisati i Putinu. Naime, Putin se, kako kroz medijske istupe, tako i kroz bliske susrete s uvaženim svjetskim političarima i političarkama, isprofilirao kao uglađeni džentlmen. Dakako, često i provokativan. No, Putinov se provokativni karakter ponajbolje prikazuje u vanjskopolitičkim potezima, dok bi poljubac za njega svakako bio potez nepristojnosti, nešto što si čak ni Putin ne bi mogao dopustiti. Svoje je manire kavalira pokazao prilikom pokrivanja kineske Prve dame – bilo joj je hladno, a Vladimir je jednostavno uskočio toplom i mekanom dekicom. Pošto su pored njih sjedili kineski predsjednik Xi Jinping i Barack Obama, ovaj je kavalirski potez izazvao i mnogobrojne reakcije. Jednom je prilikom toplom dekicom ogrnuo i njemačku kancelarku Angelu Merkel. Uz ove je osobine, bile one medijski programirane ili ne, Putin stekao status prave pop ikone. O Petrovu to ne znamo, no nije teško pretpostaviti kako je sličnost i na tom planu sasvim moguća.

>>BITKA ZLIH TITANA: FRANK UNDERWOOD PROTIV… SVIH

šamer
Putin voli pokrivati promrzle dame dekicama

Uz šarm i karizmu, nadovezuje se svakako i njihov mačizam i patriotizam. Petrov se često nalazio u prilici isticati svoju muškost, pričajući o svom ratnom putu u Afganistanu ili izazivajući Underwooda na „mušku“ političku igru. U nekim je navratima glasno i agresivno isticao svoje zauzimanje za ruske interese, tradiciju i ruski narod. Takvo stajalište nije strano ni Vladimiru Putinu. Govoreći o mačizmu, moglo bi se reći kako je kod Putina to ponajbolje izraženo, iako na pomalo iskarikirani način, na već legendarnim slikama i snimkama gdje vidimo Putina kako golih prsa jaše konja, lovi, peca i šeta prirodom, pliva s delfinima, vježba judo, pozira pored tigrova, itd. Zanimljiva je i još jedna sličnost: i Petrov i Putin imaju svoju prošlost u sovjetskoj tajnoj i obavještajnoj agenciji KGB.

mačo Putin

>>KEVIN SPACEY – ĐOKER U KUĆI OD KARATA

Petrov pokazuje svoju muškost predsjedniku Amerike

Pussy Riot u Kući od karata

Polako dolazimo i do one ključne točke koja povezuje dva ruska predsjednika. Riječ je o susretu Viktora Petrova s Nadezhdom Tolokonnikovom i Mariom Alyokhinom, članicama punk benda Pussy Riot. U stvarnosti, one su 2012. ušle u moskovsku katedralu i izvele pjesmu protiv Putina. Preciznije, kritika je bila upućena pravoslavnim vjerskim vođama koji su podržavali Putinovu kampanju. Nakon toga, provele su 18 mjeseci u zatvoru. U seriji je prikazana večera u Bijeloj kući na kojoj dolazi do bliskog susreta Petrova i punkerica. Iako je Petrov iznenađen i vidno uznemiren susretom, čini se kako večera protječe u dobroj atmosferi. Međutim, prilikom zdravice, Maria i Nadezhda, s mužem Pyotrom Verzilovim, Petrovu upućuju teške riječi, prolijevaju šampanjac i napuštaju salu. Iako je teško za povjerovati da bi takav susret između Putina i članica Pussy Riota u Bijeloj kući bio moguć, sama njihova pojava u seriji ukazuje na koji je način fiktivni ruski predsjednik Petrov aktualiziran i smješten u suvremena zbivanja. Na tom je planu neminovno spomenuti i spor oko Bliskog Istoka, koji je, kako u seriji, tako i u stvarnosti, već neko vrijeme središnja točka međuodnosa SAD-a i Rusije. Uz to, valja dodati i spor oko prava LGBTIQ populacije u Rusiji, što se problematizira i propituje kako u seriji, tako i u stvarnosti.

pussy
anti-zdravica u Kući od karata

Velike razlike ipak postoje

No, postoje li i razlike između njih? Da, postoje, a jedna je itekako upadljiva. Naime, u jednom je intervjuu tvorac serije, Beau Willimon, komentirajući poveznicu Putina i Petrova, kazao kako između njih postoje sličnosti, ali i razlike. Dakako, riječ je o visini Viktora Petrova, odnosno Vladimira Putina. Petrov je viši, izjavio je sam Willimon, kroz smijeh. Je li ova razlika ovdje slučajno ili namjerno, procijenite sami….

usporedba
Petrov vs. Putin

Komentiraj

Komentara