Kako su Žica i Omar Little spasili karijeru Michaela K. Williamsa

Scenarist i producent David Simon i njegova djela poput Tremea ili Žice, koja su s vremenom stekla pravi kultni status u povijesti televizije, oblikovale su jedinstvene likove čije su priče, geste i osobnosti etablirale mnoštvo glumica i glumaca koji su do tada uglavnom igrali povremene, sporedne uloge. Ili su, pak, bili nedovoljno interesantni za svjetla medijskih reflektora. Gotovo je svako glumačko lice u Simonovim djelima doživjelo vlastiti preporod. Tako je bilo i s Michaelom K. Williamsom, glumcem koji nam je itekako dobro poznat i kao Omar Little iz Žice, te kao Chalky White iz Carstva poroka. Prošli je tjedan Williams gostovao u emisiji Couch Surfing na programu PeopleTV i otkrio zanimljive pojedinosti o svojoj prošlosti, o tome kako ga je upravo Omar Little izvukao iz krize i omogućio nastavak karijere.

>> 5 ruskih serija koje morate pogledati

Glumac je tako otkrio kako je koncem devedesetih bio na rubu. Njegove su glumačke aspiracije i glumačka karijera došle do točke u kojoj je idući korak bio odlučujući: biti ili ne biti. Williams nije bio siguran oko toga što mu je činiti pa je otišao u centar za dnevnu skrb, čija je vlasnica bila njegova majka, i ondje radio dvije godine. Iako nije bio uspješan u pronalaženju nekih jačih glumačkih angažmana, Williams je na koncu odlučio dati svojoj karijeri još jednu priliku. Međutim, njegov je telefon još uvijek bio pretih:

Bilo je to stvarno mračno vrijeme. Nekako sam kliznuo u depresiju… i bio sam izgubljen.

Potrošivši novac kojega je posudio od majke kako bi se pokušao nekako postaviti na noge i pronaći onu pravu ulogu, pravi način probijanja na scenu, Williams je, kaže, bio potpuno izgubljen. No, onda je došlo do radikalne promjene u njegovom životu: dobio je odlučujući fax. Majka ga je nazvala i prenijela mu vijest – stigli su neki papiri za tebe. Kao da je istrgnut iz kakve noćne more, Williams se zaletio do centra, uzeo papire i pročitao – audicija za Omara Devona Littlea. I to je bilo to – za njega u tom trenutku jednostavno nije bilo dvojbe. Bila je to uloga koju je čekao i koja je, rekli bismo, čekala upravo njega. Jer, možemo li uopće zamisliti Omara bez Williamsa?! Nastavak ove lijepe priče je već dobro poznat – Omar je, gledajući retrospektivno, jedan od najbolje oblikovanih, kompleksnijih i upečatljivijih likova ne samo u Žici, već i u povijesti serija novog doba. Ono što najviše upada u oko jest Williamsova skromnost i prizemnost: da nije pronašao pravu ulogu u skorije vrijeme, bio je apsolutno spreman na rad u majčinom centru za dnevnu skrb u lokalnim tzv. projectsima. Da nije bilo Omara, kaže Williams, ne bi bilo prevelikih problema – nastavio bi s radom i mijenjao pelene u centru.

>> Steven Spielberg: Netflixovi filmovi ne bi trebali biti u konkurenciji za Oscara, TV je prijetnja za budućnost filma

Komentiraj

Komentara