Kingdom: Još jedno vrhunsko djelo korejske produkcije (RECENZIJA)

Netflix je 13. ožujka na svojoj platformi objavio drugu sezonu korejske serije Kingdom. Uzevši u obzir zanimljivu i kvalitetnu prvu sezonu, gledatelji su imali visoka očekivanja. I nisu se razočarali. Blago je rečeno da se u prvih deset minuta druge sezone dogodilo više nego u zadnje tri sezone Živih mrtvaca.

Glazba, slika, kadrovi, montaža,scenografija, kostimografija, scenarij, režija, gluma; nema te sekvence u ovoj seriji koja ne diže ljestvicu kvalitete za sve ostale zombi i fantasy serije. Da je u američkoj produkciji, već bi odavno dostigla popularnost Živih mrtvaca pa i Igre prijestolja.

Borba za prijestolje

Iako se radi o seriji zombi tematike, temelj Kingdoma je borba za prijestolje u vrijeme dinastije Joseon, koja je u stvarnosti trajala pet stoljeća. Naime, dok se glasine o bolesnom kralju šire kraljevstvom, stanovništvo brine nepoznata i opasna „kuga“, kao i glad u siromašnim djelovima (koji su u to vrijeme bili svi osim onog glavnog). Kad kraljev glavni savjetnik progna princa, optužujući ga za zavjeru s ciljem preuzimanja vlasti, princ se susreće sa spomenutom zarazom i siromašnim i gladnim stanovništvom. Kao predstavnik dobre vlasti, princ odlučuje vratiti titulu koja mu je obećana krvlju te pomoći stanovništvu i obraniti ga od „čudovišta“.

Temeljna ideologija korejske produkcije

Ove je godine na dodjeli Oscara glavna senzacija bio film Parazit. Međutim, već se godinama korejska kinematografija i produkcija filmova i serija iskazala veoma uspješnom. Bio to zombie klasik Train to Busan ili pak priča o prijateljstvu djevojčice i njene „super svinje“ u filmu Okja, djela proizašla iz ove produkcije prenose razlike i borbe između staleža na različite i kreativne načine.

U seriji Kingdom to je prikazano na primjeru razlika vladajućih obitelji, njihovih čuvara i običnog seljačkog stanovništva. Zanimljivo je primjetiti kako su te razlike i dalje prisutne u 2020. godini, do te mjere da su baza gotovo svakog djela ove rastuće kreativne kinematografije.

Epizode dviju sezona su podijeljena na dva redatelja, Seong-hun Kim, koji je većinom bio zadužen za prvu sezonu, i In-je Park, koji je preuzeo drugu sezonu; dok su u glavnim ulogama Ji-Hoon Ju i Doona Bae.

Obje sezone Kingdoma su dostupne na Netflixu. Ako ste ljubitelji zombi filmova i serija, a niste već pogledali seriju, krajnje je vrijeme da to učinite. Jer po riječima Joon-ho Bonga, onog trenutka kad razbijete barijeru titlova, otkrit ćete još mnogo nevjerojatnih filmova (u ovom slučaju i serija).

Piše Ivana Krmpotić

>> Pickbox NOW je besplatan dok se situacija ne smiri… Pogledajte novu BBC-jevu seriju Pale Horse

Komentiraj

Komentara