Korak naprijed za Disney: Ljepotica i zvijer predstavit će prvog gej lika u svojoj povijesti

Duga tradicija Disneyjevih animiranih filmova iznjedrila je klasične figure koje smo voljeli kao djeca i koje prepoznajemo kao odrasli, a s mnogim smo se njihovim junacima i junakinjama svjesno ili nesvjesno poistovjećivali tijekom odrastanja. Međutim, Disney je nerijetko bio na meti kritika zbog stereotipnog portretiranja žena i muškaraca koje odražava dominantne društvene obrasce i pasivnu ulogu žene koja (nešto, ali najčešće nekog) čeka, te aktivnu ulogu muškarca koji djeluje, spašava, pobjeđuje. S vremenom su se stvari promijenile, a Disney je malim koracima razradio reprezentaciju ženskih likova predstavivši, primjerice, hrabru Meridu kojoj ne treba muška ruka i koja samostalno rješava svoje probleme. Tendencija za razbijanjem uvriježenih stereotipa je u ovom geopolitičkom trenutku sve češća s obzirom na rastuće pritiske konzervativnih politika koje propituju ulogu žene, a animirani filmovi u tom procesu nisu izuzetak već upravo suprotno. Njihova je edukativna moć poprilično jaka. U tom je pogledu Disney odlučio otići korak dalje i prostor dati još jednoj marginaliziranoj skupini koja se nerijetko nalazi na meti isključivih i netrpeljivih politika. Tako će novi film Ljepotica i zvijer (Beauty and the Beast) čiju priču dobro poznajemo, predstaviti prvog gej lika u povijesti Disneyjevih uradaka.

>> JUNAKINJE 21.STOLJEĆA

Redatelj filma Bill Condon izjavio je da će se jedan segment filma baviti istospolnim ljubavnim odnosom između dva lika. Producenti su razvili osjećaje koje je LeFou gajio prema Gastonu u emotivan odnos između dva muškarca. Film će na taj način prezentirati ono što su producenti nazvali “ekskluzivnim gej momentom u povijesti Disneyja”. Takva odluka ima i svoju društveno-angažiranu pozadinu, te prema Condonovim riječima taj čin cilja na povećanje vidljivosti LGBTQ zajednice. Glumac Josh Gad, koji će utjeloviti LeFoua, na svom je Twitter profilu objavio kako je iznimno ponosan što će moći odigrati takvu revolucionarnu ulogu. Condon i producenti nisu otkrili detalje odnosa i karakterizacije likova.

>> HOĆE LI NAKON 12 INKARNACIJA NOVI DOKTOR WHO POSTATI – DOKTORICA?

Josh Gad odigrat će ulogu LeFoua

U glavnoj ulozi filma naći će se Emma Watson koja nije htjela pristati na angažman ukoliko film ne bude sadržavao i feministički zaokret u priči. S obzirom na to da je ulogu prihvatila, izgleda kako su se producenti bez problema dogovorili oko spornog zaokreta, a sudeći prema najavi prvog Disneyjevog gej lika, izgleda da su otpočetka razmišljali o progresivnijoj verziji ove fantastične priče koja će sada dobiti svoj osuvremenjeni oblik. Potka Ljepotice i zvijeri trebala bi u principu ostati većim dijelom nepromijenjena, ali obogaćena novim rodnim i ljubavnim aspektima. Film u kina stiže u drugoj polovici ožujka.

>> 10 SERIJA KOJE MORATE POGLEDATI U 2017. GODINI

Komentiraj

Komentara