Kuća od karata 5: Pogled u novu sezonu (FOTO)

Nakon što je Donald Trump pobjedio u utrci za Bijelu kuću, kroz nešto više od mjesec dana saznat ćemo tko je pobjednik serijske utrke za poziciju predsjednika SAD-a. Naime, četvrta sezona Kuće od Karata (House of Cards) završila je u trenutku sve jačeg zaoštravanja predizborne kampanje, a rivalstvo Franka Underwooda i protukandidata Willa Conwayja začinjeno je mnogim kontroverzama i vanjskopolitičkim gorućim pitanjima. I kreativni tim serije je na svom Instagram profilu odlučio začiniti iščekivanje nepredvidljive, i u mnogim segmentima “prljave”, predizborne utakmice objavom fotografija koje otkrivaju dio atmosfere i fragmente radnje nadolazeće pete sezone ove popularne serije.

>> Kuća od karata 5: Mračni teaser prokomentirao inauguraciju američkog predsjednika (TEASER)

May 30.

A post shared by House of Cards (@houseofcards) on

Sudeći prema fotografijama, izgleda da su Frank i Claire Underwood – nakon sezone u kojoj su bili poprilično udaljeni – ponovno pronašli onu pravu, staru sinergiju. Na koncu prošle sezone, Claire je službeno postala Frankova partnerica i u političkom životu, postavši njegova kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a što je s jedne strane izazvalo mnoge kritike i kontroverze, a s druge pak strane mnoštvo pozitivnih reakcija američkih građana.

Will i Hannah Conway (Joel Kinnaman i Dominique McElligott)

Na suprotnoj strani političke arene, vidimo guvernera Willa Conwayja i njegovu suprugu s pogledima uperenima prema, navjerojatnije, TV ekranu. Za pretpostaviti je kako će Frank Underwood nastojati što vještije i efikasnije iskoristiti vlastitu objavu rata globalnom terorizmu, čime je dodatno zakuhao kampanju. Iskoristivši svoje ovlasti do maksimuma, Underwood je svu pažnju javnosti i medijskih reflektora usmjerio prema sebi – za protukandidata Conwayja, bit će ovo teška borba u kojoj će ponajprije morati zauzeti više medijskog prostora od Underwooda, kako bi se njegov glas uopće i čuo. Takva situacija definitivno ide na ruku aktualnom predsjedniku Underwoodu. No, Kuća od karata je dosad pokazala da je u svijetu političkih borbi za Bijelu kuću sve relativno i kratkotrajno, dok se Conway u više navrata iskazao kao vješti taktičar i lukavi političar. Stoga, bez obzira na Frankove manipulacije i radikalne poteze, te poziciju predsjednika koja mu daje prednost nad Conwayjem, sve su karte još uvijek na stolu.

>> Kako je Putin dobio svog serijskog dvojnika

Doug Stamper (Michael Kelly) i LeAnn Harvey (Neve Campbell)

Dimenzija Kuće od karata koja je jedna od zabavnijih i intrigantnijih, je svakako uranjanje u pozadinske mehanizme od vitalnoga značaja za lidere suprotstavljenih političkih struja. Važnost i neophodnost dobrog funkcioniranja tih mehanizama dobro poznaju i Frankov beskrupulozni vjerni asistent Doug Stamper, kao i LeAnn Harvey, pronicljiva i ambiciozna savjetnica Claire Underwood. Iako se dosad baš i nisu slagali, s obzirom na to da se Frank i Claire zajedno kandidiraju za dvije najviše pozicije američkog političkog sustava, Doug i LeAnn će morati pronaći zajednički jezik i usmjeravati birokratske, medijske i logističke mehanizme  prema istome cilju.

>> Robert Saviano, autor Gomorre, priprema seriju o Muammaru Gaddafiju

Frank i Claire Underwood (Kevin Spacey i Robin Wright)

Sve u svemu, peta sezona Kuće od karata trebala bi biti jedna od dinamičnijih sezona do sada: predizborna kampanja, izbori, terorizam, odnosi s Rusijom, unutarstranačke turbulencije i mnogi drugi detalji koji – kao što smo dosad mogli vidjeti više puta – preko noći mogu postati ogromni problemi, obećavaju sezonu punu nepredvidljivih obrata, radikalnih poteza jedne i druge strane, kao i naravno nemilosrdnu Frankovu borbu za mjesto predsjednika. Što se producentske i kreativne strane serije tiče, došlo je do promjene za kormilom: tvorac serije Beau Willimon napustio je seriju nakon četvrte sezone, a zamijeniti će ga tandem kojega čine Melissa James Gibson i Frank Pugliese, koji su se od treće sezone brinuli za scenarij. Mnogi su se fanovi zbog toga i pitali je li vrijeme da se Kuća od karata privede kraju, s obzirom na odlazak Willimona. Kako god, još je mnogo otvorenih pitanja koje će Gibson i Pugliese morati bar djelomice zatvoriti prije kraja. Uz to, iako je Willimon kao tvorac serije otišao, prerano je donositi ikakve zaključke o radu novog dvojca za kormilom serije. Možda će promjena unijeti svježinu i novi kreativni impuls koji će seriju još i poboljšati. Po tom pitanju ćemo pametniji biti za nešto više od mjesec dana, kada serija i izlazi na Netflixu. Datum izlaska je 30. svibanj. U nastavku, prisjetimo se provokativne najave pete sezone objavljene na dan Trumpove inauguracije.

>> Ratni zarobljenici: Izvrsna izraelska serija prema kojoj je nastao Homeland

Komentiraj

Komentara