Kum i njegova mreža tajni: Zanimljivosti koje niste znali o kultnoj trilogiji

Antologijski. Nezaobilazan. Nenadmašiv. Jedinstven. Klasik. Kult. Opća kultura. Jednostavno – ono nešto što bi se trebalo naći uz glazbu Mozarta i Bacha na zlatnoj izgraviranoj ploči Voyagera koju bi poslali u svemir kako bi se vanzemaljci upoznali s našom kulturom. Ako bismo je slali ponovno. Francis Ford Coppola je zaključno s 1990. u čovječanstvo lansirao epsku trilogiju Kum (Godfather) i zacementirao svoje prijestolje među povijesnim ličnostima filmske industrije zauvijek. Devet sati materijala koje nam je poklonio nešto je čemu vrijedi posvetiti cijeli dan iako nismo baš sigurni tko ima volje ili vremena odraditi jedan kumski filmski maraton – vjerujemo da je to pothvat za koji su spremni samo istinski, predani filmofili.

No, ne kažemo da to ne može svatko. Mi smo tu da vas potaknemo na što više henganja pred malim ekranima jer, eto, tko je vidio družiti se s ljudima kad postoji toliko dobrih serija i vrhunskih filmova? (Iako nije loše povremeno s nekim popiti kavu na suncu – s naglaskom na povremeno.) Zato vam donosimo listu zanimljivosti koje se kriju iza Kuma u nadi da ćete prvi idući kišni dan posvetit upravo njemu.

The Godfather / Kum (1972.)

 • Počnimo s fun factom koji vjerojatno svi znate – konjska glava u legendarnoj sceni koju ni ne treba prepričavati je bila prava. Nismo sigurni je li i vrisak Johna Marleyja bio pravi – s obzirom da se na probama koristila umjetna glava, ne bi nas čudilo da se istinski izvrištao kad su se kamere upalile for real.
 • Marlon Brando je 5. ožujka 1973. postao druga osoba u povijesti koja je odbila Oscara za glavnu ulogu. Naime, na dodjelu je poslao Sacheen Littlefeather, ženu odjevenu u odjeću plemena Apache koja je u ima Branda izjavila da je razlog njegovog odbijanja nagrade tretman američkih Indijanaca u filmskoj industriji – samo jedan od njegovih poteza u svrhu borbe za prava ugroženih američkih manjina i pokreta.
Znate da se i ova maca spontano našla u filmu? Brando ju je slučajno pronašao i očigledno mu se jako svidjela.
 • Još malo o Brandu, točnije o njegovim glumačkim tehnikama. Prva je da, suprotno onome što mnogi pretpostavljaju, Brando nije punio usta pamukom kako bi dobio onaj blago podbuhli izgled, već je dao izraditi posebni “oralni dodatak” za efekt viseće čeljusti. Drugi trik je korištenje memo-kartica s pojedinim riječima teksta. Brando je dijelove teksta pisao na kartice koje su bile polijepljene svugdje, pa čak i po drugim glumcima, tako da je ustvari uspio stvoriti dojam da se lik zaista duboko zamišlja oko onog što govori, dok ustvari on kao glumac nastoji povezati viđene riječi s kontekstom teksta koji mu je za ulogu dan. Korištenje šalabahtera – level: PRO.
 • Famozna rečenica “Leave the gun. Take the cannoli.” nakon izvjesne… Khm… Tipične mafijaške aktivnosti bila je čista improvizacija Richarda Castellana kojom je spontano obilježio svoj lik Petera Clemenzu.
 • Riječi “mafija” i “mob” se uopće ne koriste u filmu. No ne slučajno – to je bila stvar dogovora Coppole s Italian-American Civil Rights League, organizacijom koja se bavi borbom protiv stereotipa prema navedenoj skupini. Najbliži pojam se pojavljuje kao naslov u novinama “Mobster Barzini Questioned in Unworld Feud” dan nakon Michaelovog (Al Pacino) pokolja u talijanskom restoranu.
 • Riječ “don” ne znači ono što mislite. U talijanskom jeziku, izraz bi bio puno bliži značenju “poštovanog ujka”, nego “kriminalnog šefa-ubojice” (sjetite se kako se popove inače zove don Frane, don Šime, don Petar…). Ovo potonje značenje je, moglo bi se reći, u hodu izmislio Mario Puzo, autor knjiga Kum i – jednostavno se zadržalo.

>> Što je u Kumu istina, a što samo priča?

Trenutak u kojem znaš da ti je suprug i službeno posao don.

The Godfather: Part II / Kum II (1974.)

 • Drugi nastavak Kuma snimljen je u svega 104 dana. Toliko o tome da su današnji filmovi nekvalitetni jer se snimaju na vrat – na nos. (Pa ti sad vidi u čemu je zapravo problem…)
 • Radeći na scenariju, Coppola je razmišljao da se u nastavku opet pojavi Marlon Brando kao Vito Corleone, uvjeren da bi mogao glumiti njegovu mlađu verziju neovisno o svojoj dobi. No, onda se sjetio izvrsne audicije Roberta De Nira za istu ulogu u prvom Kumu te se ipak odlučio za njega.
 • …a De Niro je prilično ozbiljno shvatio svoju ulogu. Kako bi se pripremio za ulogu, proveo je skoro četiri mjeseca na Siciliji kako bi savladao izgovor tako da je gotovo svaka rečenica koju izgovori Vito Corleone u drugom dijelu ustvari na sicilijanskom dijalektu. Bilo je i rasprava o tome puštati brk ili ne. Odluku je na kraju donio bačeni novčić. Također, za scene u kojima se Vito vraća na Siciliju, De Niro je nabacio nekoliko kilograma, a čak je nabavio i malo manju verziju Brandovog “dentalnog dodatka” za čeljust. Predanost do kraja, nema što.
 • Lik Merlea Johnsona igra glumac Troy Donahue čije je pravo ime… Pogodite koje?… Merle Johnson.
 • Budući da ga je rad na prvom nastavku Kuma poprilično iscijedio, Francis F. Coppola je došao na jednu suludu ideju – htio je unajmiti drugog redatelja za nastavak, ali tako što bi zadržao titulu za sebe. Čak je prilično ozbiljno razmišljao o angažiranju Martina Scorsesea. Međutim, to mu (naravno) nije bilo odobreno te je Coppola nastavio rad na Kumu II uz određene uvjete na koje je studio pristao. Osim što je dobio Mercedes Benz limuzinu, uspio je nažicati: da prva dva nastavka budu međusobno povezana s namjerom da se kasnije mogu prikazivati zajedno, da mu se dozvoli režiranje njegovog vlastitog teksta za The Conversation (1974.), da mu bude dozvoljeno produciranje za San Francisco Operu te da on bude taj koji će pisati scenarij za Velikog Gatsbyja – sve to mu je dano samo da bi Kum II ugledao svjetlo dana prije Božića 1974.

>> Tko su pravi mafijaši u Carstvu poroka

I kissed a boy and I liked it… 🙂

The Godfather: Part III / Kum III (1990.)

 • Čineći posljednji dio slagalice, Kum III je bio zadnji nastavak jedne od samo dviju trilogija koja je za svaki svoj nastavak bila nominirana za Oscar za najbolji film. Druga je bila trilogija Gospodar prstenova Petera Jacksona.
 • Kćer Francisa F. Coppole, Sofia Coppola, pojavljuje se u sva tri nastavka Kuma – u prvom dijelu se pojavljuje u sceni krštenja, u drugom glumi malu imigranticu na istom brodu koji dovodi Vita Corleonea na Elis Island, a u trećem, naravno, kćer Michaela Corleonea iako joj je ta uloga bila dodijeljena tek nakon što je Winona Ryder odustala od iste kako bi glumila u Edvardu Škarorukom. (Eto, što se zovu veze i lobiranje.) Na koncu je Sofia uspjela zaraditi čak dvije Zlatne maline. Možda je u pitanju bilo prokletstvo uloge – naime, za ulogu Mary Corleone u ozbiljan izbor je ušla Rebecca Schaeffer, no ubijena je malo prije početka pregovora.
 • Tko bi gori, sad je doli – i obratno. Dakle, iako je u početku bio protiv koncepcije filma, zbog velike popularnosti, Frank Sinatra je pokazao interes za ulogu Don Altobella. Budući da naknada i nije bila pretjerana, odustao je da bi ulogu preuzeo Eli Wallach. S druge strane, davne 1953. je Sinatra dobio ulogu u Odavde do vječnosti nakon što je Wallach odustao zbog – niske plaće.
 • Coppola je imao samo godinu dana za snimanje, režiranje i montiranje Kuma III.
 • Najbolji fun fact za kraj: Vatikanska Banka je jedno vrijeme bila vlasnik Paramount Picturesa. Ne znamo jesu li eventualne poslovne razmirice bile razlog zašto cijelog ekipi seta nije bio dozvoljen ulazak u Vatikan.
U čemu je problem, draga Sofia? Očekivala si možda jednu Malinicu, al kud baš dvije?!

Komentiraj

Komentara