Mank: Novi crno-bijeli film Davida Finchera s Garyjem Oldmanom

Iako većina ljudi misli i tvrdi da je film Čarobnjak iz Oza (1939.) bio prvi dugometražni film u boji, ova tehnika se počela koristiti već u prvom desetljeću 20. stoljeća. Primjera radi, film The Gulf Between iz 1917. je bio prvi takav u SAD-u. Dok je od toga prošlo nešto više od jednog stoljeća, danas još uvijek vidimo crno-bijelu tehniku na djelima poznatih redatelja. Zašto je to tako?

Oskari u crno-bijeloj tehnici

Od potpunog preuzimanja tehnike u boji, vidjeli smo dosta uspješnih crno-bijelih filmova. To su primjerice bili Scorseseov Razjareni bik (1980.), Spielbergova Schindlerova lista (1993.) francusko-američki film Umjetnik (2011.), bizarni Svjetionik (2019.) i oskarovski hit Alfonsa Cuaróna Roma (2018.). Svaki od navedenih 5 filmova je zaradio barem nominaciju, a njih 4 je i osvojilo barem jedan Oskar.

Što toliko privlači redatelje crno-bijeloj tehnici? Čak je i redatelj George Miller htio prikazati Pobješnjelog Maxa: Divlju cestu kako ju je i zamislio, u originalnoj crno-bijeloj verziji. Iako mu produkcija nije to dopuštala jer se ipak radi o blockbusteru, on i dan danas tvrdi da je  upravo to najbolja verzija njegovog filma.

Prvi i možda glavni razlog odabira ove tehnike je jednostavan: potpuna prezentacija razdoblja radnje. Budući da je radnja smještena u godine kad je crno-bijeli film bio aktualan, korištenjem boje bi se izgubila atmosfera i općenito taj duh vremena. Drugi, ali ne manje važan razlog, su mogućnosti koje ova tehnika pruža. Igra svjetlom, sjenama i kontrastom često najjače dođe do izražaja u crno-bijeloj tehnici, a tu su naravno i raznolike nijanse ovih neboja, kao i velik broj nijansi sive (ima ih više od 50, zanemarite onaj loš film).

Povratak Finchera

Od Fincherovog posljednjeg filma Nestala prošlo je malo više od 6 godina. I dok je u međuvremenu snimao odlične TV serije Kuća od karata i Mindhunter, kao i animiranu seriju Love, Death & Robots, nestrpljivo smo čekali novi film možda i najutjecajnijeg redatelja trilera današnjice.

>> Mindhunter: 5 razloga zašto je ova serija jedna od najboljih krimi serija ikad

Sudeći prema traileru, nažalost nećemo gledati još jedan izvrstan triler, već ćemo svjedočiti crno-bijeloj biografskoj drami o scenaristu  Hermanu J. Mankiewiczu, odnosno njegovom odnosu s velikim Orsonom Wellesom tijekom snimanja najboljeg film u povijesti (prema kritičarima)- Građanina Kane. Zanimljiva je činjenica da je scenarij napisao Fincherov otac- Jack Fincher, koji je preminuo 2003. godine.

Novi Oskar Netflixu?

Početkom ove godine, na dodjelama Oskara, Netflix je doživio popriličan neuspjeh. Iako je njihov Marriage Story osvojio jednu nagradu (Laura Dern za najbolju sporednu ulogu), najveći kandidat – Irac – je usprkos 10 nominacija otišao praznih ruku.

S druge strane, na dodjelama 2019. godine, Roma je bila neočekivani hit. Od ukupno 10 nominacija, osvojili su 3 zlatna kipa i to u kategorijama najboljeg stranog filma, najbolje fotografije i najboljeg redatelja.  Uzevši u obzir da je i navedeni film sniman u crno-bijeloj tehnici, Netflix bi opet mogao biti među glavnim nominacijama.

Nominacije bi vrlo vjerojatno mogle uključivati i glavne i sporedne uloge. Popis glumačke postave je dosta jak, tu su se našli Gary Oldman (Darkest Hour), Lily Collins (Love, Rosie), Amanda Seyfried (Jadnici), Tom Burke (Only God Forgives) i Charles Dance (Igra prijestolja).

Konačno, najavljeno je da će film imati kratko prikazivanje u kinodvoranama te će se onda “preseliti” na Netflix. Službeni datum premijere na navedenoj platformi je 4. prosinca. U nastavku pogledajte prvi trailer obećavajućeg filma.

Ivana Krmpotić

Komentiraj

Komentara