Martin Freeman: Sherlock više nije zabavan zbog pritiska fanova, upitna 5. sezona

Nakon četiri sezone, fanovi bi se sa Sherlockom mogli pozdraviti ranije od očekivanog. Već se neko vrijeme spekuliralo o tome, kao što se i razmatrala smislenost i koherentnost nastavka BBC-jeve adaptacije djela Arthura Conana Doylea. U četvrtoj su sezoni, barem u javnosti i iza kulisa, na vidjelo izašle manjkavosti i pozadinske praznine koje opterećuju narativ koji je u prvoj i drugoj sezoni bio briljantan. Svojevrsnu točku na i ovim sumnjama stavio je i jedan od protagonista serije Martin Freeman, izrazivši svoju skepsu prema petoj sezoni, iznoseći medijima svoja viđenja krucijalnog problema koji otežava nastavak snimanja.

>> 7 nepobitnih razloga zašto biste trebali gledati Sherlocka

Watson i Sherlock

Freeman je za britanski The Telegraph izjavio kako ga sudjelovanje u Sherlocku više ne zabavlja kao prije, kao što i sam Sherlock kao serija više nije toliko zabavna. Glumac je bio poprilično jasan u ukazivanju problema. Za njega, poteškoće stvara pretjerano očekivanje fanova, što rezultira ogromnim pritiskom na priču i način na koji je ona izvedena i oblikovana. Freeman je bio iznimno oštar i nije birao riječi u donošenju ovog suda:

Biti u toj seriji, to je nekakva mini-Beatles stvar. Očekivanja ljudi, te neke stvari više nisu zabavne. Ovo više nije pitanje uživanja, već više stava poput: ”Bolje ti je da j**** učiniš ovo, jer inače, ti si p****”. To više nije zabavno.

Drugim riječima – očekivanja fanova onemogućavaju adekvatan razvoj serije, prema Freemanu. Ipak, pitanje je, je li korektno svu krivicu svaljivati na publiku u ovom trenutku. Čini se nekako logičnim da se, razvojem serije, razvijaju i očekivanja publike, pogotovo nakon četvrte sezone. Stoga je malo nejasno na koji način pritisak fanova usmjerava oblikovanje sadržaja Sherlocka. Mnogo vjerojatniji razlog za ovaj Freemanov stav jest njegov glumački raspored, koji mu daje mnogo manje vremena za upuštanje u ulogu Watsona. Slično je i kod Benedicta Cumberbatcha: glumci su jednostavno prezauzeti. Producenti su najavili da će eventualna peta sezona izaći tek za, otprilike, dvije godine. Dakle, ima dovoljno vremena da Freeman revidira svoj stav, da se odmori od Sherlocka i ispuni svoje glumačke ambicije negdje drugdje kako bi se, osvježen, vratio u ulogu Watsona na radost mnogih fanova koji, bez obzira na pritiske, ipak zaslužuju još jednu sezonu i zaokruženu priču.

>> Igra prijestolja: Sean Bean napokon otkrio posljednje riječi Neda Starka

Komentiraj

Komentara