Mogu li spin-off serije biti uspješnije od originalne?

Postoji mnogo serija, možda i više negoli ste svjesni, koje su izvedene od originalne. Istina je da velika većina spin-offova neslavno propadne, ali – bar ostanu zapamćeni. Može li svojevrstan nastavak, serija pod drugim imenom, biti uspješniji od originala? Predstavljamo devet najupečatljivijih izdanaka, a vi zaključite jesu li postali jednako zapaženi kao i njihovi originali. A možda su neki od njih čak i bolji od originala!

9. JOEY

♦ ORIGINAL: PRIJATELJI

joey
Joey je glumio u Prijateljima u 236 epizoda odnosno 10 sezona

>> 7 sitcoma koji su dostojna zamjena Prijateljima

Joey se, zajedno sa svojim prijateljima, koji su uglavnom u braku (ili rade na tome), preselio u Los Angeles kako bi nastavio svoju glumačku karijeru. Nadajmo se da mu je glumačka karijera u TV seriji išla bolje nego ovaj spin-off Prijatelja, čije su 20-minutne epizode uglavnom nezanimljive. Zbog siromašnih rejtinga otkazana je nakon dvije sezone (46 epizoda), ali da nije ugledala svjetlo dana, uvijek bismo se pitali što je bilo s Joeyjem.

8. JEDNOM DAVNO U ZEMLJI ČUDESA

♦ ORIGINAL: JEDNOM DAVNO

Kad je njihova hit-serija Jednom davno bila u vrhu popularnosti u drugoj sezoni, ABC je iskoristio priliku i naručio spin-off smješten u Zemlju čudesa. U viktorijanskoj Engleskoj mlada i lijepa Alice priča priču o neobičnoj novoj zemlji koja postoji s druge strane zečje rupe. Loša vijest: serija je doživjela samo 13 epizoda prve sezone. Dobra vijest: kompletnu seriju odmah možete pogledati na Pickboxu.

7. MELROSE PLACE

♦ ORIGINAL: BEVERLY HILLS

Melrose Place doživio je 7 sezona

U središtu radnje je nekoliko mlađih osoba, od kojih svatko ima vlastite snove. Izvorni plan za Melrose Place bio je taj da će svaka epizoda imati svoju priču koja će se zaključiti po završetku svake epizode. No, kad se ta formula pokazala neuspješnom, scenaristi su počeli razvijati dugoročnu priču te ovu seriju pretvorili u prime time sapunicu. Zanimljivo je to da su se samo dva lika od njih 25 zadržala od prve do posljednje (sedme) sezone, dok su svi ostali naknadno dolazili i odlazili.

6. PRIVATNA PRAKSA

♦ ORIGINAL: UVOD U ANATOMIJU

uvod u anatomiju
Uvod u anatomiju gledajte na Pickboxu

>> 10 puta kada nas je rasplakao Uvod u anatomiju

 Privatna praksa priča je o novom početku kirurginje Addison Montgomery i pronalasku same sebe nakon što se razvede od Dereka iz Uvoda i pronađe ljubav u kolegi liječniku Samu Bennettu. Ovo je jedan od primjera uspješne serije – snimljeno je 111 epizoda kroz šest sezona, što je možda neusporedivo s originalom, ali ipak impresivno.

5. POD ISTIM KROVOM

♦ ORIGINAL: POTPUNI STRANCI

urkel
Urkel je ubrzo postao glavni lik i donio seriji svjetsku popularnost

Priznajte da bi vam Pod istim krovom bila sasvim dobra serija da vam je televizije nisu zgadile tisućitom reprizom. Serija, kojoj je upravo iritantni Urkel podigao popularnost, doživjela je čak 65 epizoda više nego njezina originalna verzija Potpuni stranci. Sa svojih 215 epizoda Pod istim krovom postao je drugi najduže emitirani američki sitcom u kojem glavne uloge imaju pretežno Afroamerikanci (ispred njih je CBS-ova serija The Jeffersons).

4. ČIKAŠKA POLICIJA / ČIKAŠKA HITNA SLUŽBA

♦ ORIGINAL: CHICAGO U PLAMENU

Ukratko, Dick Wolf je NBC-ju ono što je Shonda Rhimes ABC-ju. Nakon što je stvorio uspješnu franšizu Zakon i red, od kojih je Odjel za žrtve još uvijek na životu, ‘preselio’ se u Chicago i ondje počeo graditi novi svijet u kojem vladaju vatrogasci, policajci i liječnici – i moglo bi se reći da su svi podjednako popularni.

chicago pd
Čikaška policija

Chicago u plamenu startao je u listopadu 2012., a već pet mjeseci kasnije potvrđeni su planovi za Čikašku policiju. Budući da je gledateljima nedostajalo još samo medicinsko osoblje, raširenih ruku dočekali su prošlog mjeseca i Čikašku hitnu službu. Živjeli čikaški heroji!

3. ANGEL

♦ ORIGINAL: BUFFY – UBOJICA VAMPIRA

Vrlo popularan spin-off Angel imao je skoro isti broj epizoda kao i originalna serija Buffy

Iako ima ljudsku dušu, vampir Angel iza sebe ima i strašne zločine koje je počinio u prošlosti. Pokušavajući se iskupiti, iz Sunnydalea, gdje je bio u vezi s Buffy, Angel seli u Los Angeles gdje počinje štititi ljude od natprirodnih čudovišta koja im prijete. Avanture vampira i demona u Angelu gledali smo kroz 110 epizoda, što je zavidna brojka naspram 144 epizode originalne serije Buffy – ubojica vampira.

2. NAZOVI SAULA

♦ ORIGINAL: NA PUTU PREMA DOLJE

Genijalni Saul

Osim nekoliko poznatih lica, Nazovi Saula dijeli podosta DNK sa svojim prethodnikom Na putu prema dolje, od crnog humora i oštrog scenarija, do jarkih nebeskih boja Albuquerquea te jednu od najkreativnijih kinematografija na TV-u. Ovo je priča o Saulu prije nego što je postao kazneni odvjetnik i savjetnik Waltera Whitea. Zahvaljujući impresivnim dramatičnim izvedbama Boba Odenkirka dobivamo uvid u Jimmyjevu ranjivu stranu. Svjedočimo i širokoj lepezi okolnosti – neke su zastrašujuće, neke smiješne, mnoge i jedno i drugo – koje su ga oblikovale u Saula.

1. FRASIER

♦ ORIGINAL: KAFIĆ UZDRAVLJE

Popularni Frasier imao je 11 sezona

Ne mogu se sjetiti boljeg primjera kad su u pitanju uspješan original i jednako uspješan spin-off. Psihijatar dr. Frasier Crane pojavio se u trećoj sezoni Kafića Uzdravlje, a nekoliko mjeseci nakon završetka serije dobio je spin-off jednostavno nazvan Frasier. U 11 godina i jednako toliko sezona snimljene su 264 epizode, što je samo šest epizoda manje od originala, čije tri sezone možete gledati na Pickboxu i svjedočiti tome kako je Kelsey Grammer ušao na velika vrata Kafića Uzdravlje.

Adrian Andrejek

Komentiraj

Komentara