Mrs. America: Jedna žena protiv svih žena

Phyllis Schlafly. Žena koju će američka povijest pamtiti kao konzervativku koja je spriječila ratifikaciju amandmana za jednaka prava (ERA), prema kojem bi svi spolovi i rodovi imali jednaka prava. Schlafly je smatrala da je ženina uloga kao majke i kućanice bitna za održavanje i stabiliziranje društvenog poretka, kako bi jednakost spolova otežala život kućanicama koje nisu imale prikladnu naobrazbu. Ali nasuprot nje je stajala grupa feministkinja koja nije bila spremna tako lako popustiti.

Mini-serija Mrs. America može se gledati na Hulu, glumačka potava je zavidna, a mi vam donosimo sve što trebate znati o ovom novom serijskom hitu.

Utemeljeno na stvarnosti? Molim?

Vjerovali ili ne, stvarno su postojale žene koje su smatrale da su one manje vrijedan sloj građanstva i da im nije potrebna jednakost. Zaklada Eagle Forum koju je (surprise surprise) pokrenula Schlafly prikupljala je donacije u konzervativne svrhe, neke od tih svrha su bile borbe protiv jednakosti, abortusa, istospolnih brakova, edukacije o seksu i, naravno, imigranata. Apelirali su i na sudski sustav za koji su smatrali da je pun aktivista koji žele uništiti zemlju.

Hipiji uzvraćaju udarac

Serija je utemeljena na stvarnim događajima, ali su se napravile mnoge preinake koje su učinile seriju prikladnijom za gledanje na malim ekranima.  Iako je u stvarnosti amandman odbijen, serija daje dojam da su žene koje su se borile za jednakost imale veliku šansu, likovi su naravno preuveličani (osim Schlafly, što je s tom ženom bilo). U glavnim ulogama ćete imati priliku vidjeti Cate Blanchett, Rose Byrne, Elizabeth Banks i Uzo Adubu.

Što kaže Tomatometer?

Kritičari i publika se slažu: serija je certified fresh. Pohvalili su glumu s prikazom likova koji su postojali u stvarnosti, više radnji koje su prilično komplicirane su dobro isprepletene, a glumci su bili odličan odabir. Pečemo kokice i čekamo nove epizode.

Mejdi Miljković

>> 10 najiščekivanijih filmova godine

Komentiraj

Komentara