Na današnji dan rođena je Angelina Jolie! Koji vam je njen najdraži film?

U čast 44. rođendana megapopularne glumice i filmašice Angeline Jolie koja je zadužila Hollywood, napravili smo kratki presjek njezinog života i karijere. Jolie je glumila u nebrojeno puno filmova, osvojila je nebrojeno puno nagrada uključujući Oscara i Zlatni globus. Glumom se počela baviti u djetinjstvu, kada je s ocem, tkođer popularnim glumcem Jonom Voightom glumila u filmu  Lookin’ to Get Out 1982. godine.

DEVEDESETE SU JE PROSLAVILE

Svoju prvu pravu ulogu dobila je 1995. godine u techno grunge filmu Hakeri (Hackers). Neki od filmova iz devedesetih koji su je proslavili uključuju naslove poput Gia iz 1998. godine, George Wallace iz 1997. godine te The Bone Collector iz 1999. godine, koji je imao neđto veći komercijalniji uspjeh.

Jolie u filmu Hakeri

Za svoju ulogu u filmu Prekinuta mladost (Girl, Interrupted), u kojemu je glumila s Winonom Ryder, dobila je Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Angelina Jolie i Girl, Interrupted

ERA LARE CROFT

Jolie se uspostavila kao jedna od najboljih holivudskih glumica odmah početkom 2000-ih godina, kada je dobila ulogu Lare Croft u filmu Lara Croft: Tomb Raider 2001. godine.  Unatoč negativnim kritikama koje je film dobio, film je zaradio hrpu novaca i imao ogroman uspjeh u kino dvoranama. Stoga ne čudi da je reprizirala ulogu Lare Croft 2003. godine, u nastavku Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life. 

Jolie kao Lara Croft

Zaredali su se filmovi poput Gospodin i gospođa Smith (Mr. & Mrs. Smith)gdje je upoznala svog sada već bivšeg muža Brada Pitta, Wanted iz 2008. godine, A Mighty Heart iz 2007. te Changeling iz 2008., zog kojega je zaradila nominaciju za Oscara za najbolju glavnu glumicu.

Jolie kao mrs. Smith

Uslijedio je film koji joj je donio najveći komercijalni uspjeh – naravno radi se o fantasy filmu Maleficent iz 2014. godine.

NOVA KARIJERA 

U posljednjem desetljeću, Jolie je proširila svoju karijeru i počela se baviti režiranje, scenarijem i produkcijom. Napravila je svoje ratne filmove  In the Land of Blood and Honey (2011), Unbroken (2014) i First They Killed My Father (2017).

Osim filmske karijere, važno je spomenuti i njezinu humanitarnu stranu, za koju je takoer nagrađivana. U svom humanitarnom radu, Jolie promovira mnoge stvari, uključujući edukaciju,  ženska prava te prava imigranata. Smatra se od najmoćnijih ljudi u američkoj filmskoj industriji.

>> Kondor (Condor): Premijera druge sezone napete špijunske serije

Komentiraj

Komentara