Nacistička znanost: Dokumentarno-povijesna serija o ubojitim znanstvenim eksperimentima

Premijera u četvrtak 16. svibnja u 21h

Viasat History u četvrtak, 16. Svibnja u 21:00 sat premijerno prikazuje dokumentarno prvu sezonu dokumentarno-povijesne serije Nacistička znanost (Nazi Science).

Iako danas znamo koliko je biologija bila važna za Treći Reich zbog izravne veze sa zastrašujućom logikom ‘konačnog rješenja’, većina ljudi još uvijek nije upoznata sa širokom znanstvenom podlogom na koju su se nacisti oslanjali da bi opravdali i uspostavili svoj politički projekt. Počevši od 1933. godine, nacistička Njemačka stvorila je pravu ‘znanost o ratovanju’ unutar različitih organizacija koje su okupljale poznate istraživače i akademike.

Ahnenerbe, organizacija osnovana 1935. godine i pod izravnom kontrolom Heinricha Himmlera, bila je središnji stup nacističke znanstvene politike. Njezin cilj: ponovno ispisati slavnu prošlost navodnih arijskih predaka kako bi se bolje kontrolirala budućnost.

Ovaj dvodijelni dokumentarac govori o ubojitim intelektualnim i znanstvenim eksperimentima Ahnenerbea, ‘Nacističkog nacionalnog znanstveno-istraživačkog centra’, te o tome kako je Reich manipulirao znanošću da bi legitimirao svoje provođenje rasnog pročišćavanja, germanizaciju svojih teritorija te ideološku dominaciju Europom.

>> Prekretnica: Dokumentarna serija o životima četvorice najpoznatijih lidera 20. stoljeća

Komentiraj

Komentara