Pakleni šund: Male tajne iza jednog od najboljih filmova svih vremena

Prvoklasno djelo Quentina Tarantina čiji sadržaj izgleda kao otvorena kutija slagalica – vidiš da je tu sve što treba biti, da je sve povezano i tvori cjelinu, ali ti treba vremena dok sve posložiš na svoje mjesto. Svaka scena Paklenog šunda praktički može stajati sama za sebe i imati nekakvog smisla, kao skeč, a cjelina, kada napokon pokopčate što slijedi iza čega, je epic film koji se mora pogledati bar dva puta u životu. I to minimalno dva puta – kako bi ga uopće shvatili, treći put je već za čisti užitak.

>> Gledaj Pakleni šund (Pulp Fiction) odmah na Pickboxu

Pakleni šund ima neiscrpan “fun fact” fond. Od toga tko je trebao glumiti koga do toga čiji se automobil pojavljuje u filmu. Donosimo vam nekoliko najzanimljivijih činjenica o Paklenom šundu – o onome što ste mogli vidjeti na svojim malim ekranima, ali i o onome iza kamera sa seta ovog bezvremenskog klasika.

 • Honda Civic Butcha Coolidgea (Bruce Willis) isti je automobil koji se koristio u još dva Tarantinova filma: Kill Bill: Vol. 2 i Jackie Brown.
 • Magična F-riječ se u filmu ponavlja čak 265 puta.
 • Za ulogu Mie Wallace borilo se nekoliko prilično poznatih glumica: Meg Ryan, Joan Cusack, Michelle Pfeiffer… No sama uloga bila je napisana upravo za Umu Thurman. Kad je Tarantino čuo da je Uma prvo odbila ulogu, bio je toliko očajan da ju je nazvao na telefon i čitao scenarij preko telefona sve dok je nije uvjerio da je lik Mie upravo stvoren za nju. Doslovno.

 • Još jednom glumcu bilo je suđeno pojaviti se u filmu – uloga Julesa Winnfielda bila je napisana striktno za Samuela L. Jacksona. No, Samuel je umalo izvisio. Naime, na audiciji se Paul Calderon toliko iskazao da mu je uloga Julesa bila za dlaku dodijeljena, ali kada je glas o tome došao do Samuela L. Jacksona, brže-bolje je doletio u L.A. kako bi još jednom prošao audiciju i zadržao ulogu. Na kraju smo Paula mogli gledati u manjoj istoimenoj ulozi.

 • Bruce Willis je radio na filmu čitavih 18 dana – i obavio posao vrhunski.
 • Još jedan automobil sa seta je imao fatalnu sudbinu. Chevy Malibu iz 1964. koji je u filmu automobil Vincenta Vege (John Travolta) ustvari je bio automobil Quentina Tarantina koji je bio ukraden tijekom snimanja. Policija je pronašla taj automobil 2013., 19 godina kasnije.

 • Pjesma Chucka BerryjaYou Can Never Tell” na koju Mia Wallace i Vincent Vega plešu u sceni plesnog natjecanja u Jack Rabbit Slim’su pjesma je koju je Tarantinova majka stalno slušala kad je bila trudna s njim. Uma Thurman se tijekom snimanja požalila da joj se ne sviđa pjesma i da se ne uklapa, na što joj je Tarantino samo odgovorio: “Vjeruj mi, savršena je.”
 • Iako izgleda da su Mia i Vincent pobijedili na plesnom natjecanju jer ih vidimo s trofejom, u jednom trenutku kasnije kroz film se čuje glas s radija ili TV-a koji kaže da je trofej s natjecanja ukraden. (Ako Mia i Vincent ustvari nisu pobijedili, onda mora da su stvarni pobjednici imali vraški dobar ples.)
 • Uloga Vincenta Vege primarno je bila osmišljena za Michaela Madsena koji je već glumio u Tarantinovom filmu Reservoir Dogs, lika koji se, ni manje ni više, zvao Vic Vega. Madsen je znao za Tarantinove planove i čak izrazio želju za radom na Paklenom šundu, no kada je došao trenutak snimanja, Madsen je imao potpisan ugovor za film Wyatt Earp i nije mogao stići na snimanje drugog filma. Kasnije je izrazio veliko žaljenje zbog tog propusta. (Naravno.)
 • Miramax je morao povući originalni teaser poster za film jer nisu bila osigurana prava za korištenje Lucky Strike cigareta i knjige The Harlot and the Heart.
 • Tarantino je u (prilično odurnoj) sceni silovanja u podrumu zalagaonice kao glazbenu pozadinu zamislio pjesmu “My Sharona” benda The Knack. No, u tome su ga spriječila dva događaja: licenca za korištenje te pjesme je već dana za film Ugriz stvarnosti (Reality Bites), a i jedan od članova benda nije htio da se njihova pjesma povezuje sa scenom seksualnog nasilja.

 • Kada je otišao do Tarantina u njegov stan u Los Angelesu da još jednom baci pogled na scenarij, John Travolta se iznenadio kada je shvatio da je on prije živio u tom istom stanu, na istom mjestu. (Prst sudbine, zar ne?)
 • Scena u kojoj Butch (Bruce Willis) i Fabienne (Maria de Medeiros) odlaze na motoru kronološki bi trebala biti zadnja scena filma. Zvuk motora iz te scene ujedno je i zvuk koji se čuje u prvoj sceni filma uopće.

 • Julesov monolog s početka filma u kojem, k’o fol, citira Bibliju, točnije ulomak Ezekiela 25:17, uglavnom je izmišljen. Jedini točan i doista citiran dio je “And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger. And you will know My name is the Lord when I lay My vengeance upon thee“. Dio o pastiru i pravednom čovjeku su u potpunosti izmišljeni. (Vrhunski izmišljeni i odglumljeno, ako se nas pita.)
 • Scena u kojoj Vincent Vega zabija adrenalinsku iglu ravno u prsa Mie Wallace je snimljena tako da Travolta ustvari izvlači iglu van iz grudi Ume Thurman te je snimka u montaži samo namještena da se vrti “u rikverc”.

 • I za kraj, najveći misterij svih vremena – što se nalazi u aktovci zbog koje na početku filma Jules i Vincent naprave masakr u stanu? Pravi odgovor je da odgovor nikad nećemo znati. Najbliže što smo se mogli približiti tom otkriću je komentar Rogera Avaryja, autora cijele priče, koji je rekao da je Tarantinova zamisao bila da aktovka bude puna dijamanata, no da je to bilo preslično scenariju Reservoir Dogsa, pa su odustali od te ideje. Tarantinov odgovor na to najteže pitanje filmske industrije ikad je da je u aktovci što god gledatelj poželi da bude. Što vi mislite – što se nalazi u misterioznoj aktovci?

>> Gledaj Pakleni šund (Pulp Fiction) odmah na Pickboxu

Komentiraj

Komentara