Piknik na Hanging Rocku: Natalie Dormer u impresivnoj serijskoj adaptaciji filmskog i književnog klasika (VIDEO)

Kada je 1975. godine izašao film Piknik na Hanging Rocku, nije bilo sumnje: riječ je o remek-djelu Petera Weira. Njegovo je djelo nakon toga utjecalo kako na produbljeno profiliranje australske kinematografije, tako i na mnoge druge svjetski poznate i priznate autore i filmska ostvarenja. Weir je ekranizirao i adaptirao istoimenu knjigu Joan Lindsey, koja u fokusu ima grupu mladih Australki iz internata koje, tijekom piknika na Hanging Rocku, neobjašnjivo nestaju. Sada je na redu mini-serijska adaptacija istog naslova, a sudeći prema traileru koji je Amazon objavio, kao i prema dostupnim informacijama, riječ je impresivnom projektu prepričavanja već dobro poznatog događaja.

>> Benedict Cumberbatch predvodi moćan glumački sastav u novoj Showtimeovoj seriji (FOTO+VIDEO)

Famozni piknik

Glavnu ulogu mini-serije igra odlična Natalie Dormer, koju jako dobro poznajemo i kao Margaery Tyrell iz Igre prijestolja. U procesu snimanja serije, Dormer je bila izjavila kako su u središtu priče žene koje se pobunjuju protiv uloga koje im društvo nameće te koje preuzimaju vlastitu sudbinu u svoje ruke. Glumica će utjeloviti upraviteljicu internata, enigmatičnu gospođu Hester, a trailer sugerira i pojedine promjene u nijansiranju njenoga karaktera. Također, na prvi se pogled mogu uočiti i zanimljive stilske promjene, koje potpisuje redateljica Larysa Kondracki, čijem smo se radu mogli doslovno diviti gledajući primjerice seriju Legion, ili pak film Whistleblower (2010.). Kondracki je, nakon što je serija svoju premijeru doživjela na ovogodišnjem Berlinaleu i pobrala masu pohvala, rekla da ovu seriju nitko nije htio napraviti, te da se ona odlučila za ovaj projekt jer je riječ o velikoj knjizi, o velikoj priči koju – u suvremenom kontekstu – valja ispričati na sofisticiran način.

Scenarij Piknika potpisuju autorice Beatrix Christian i Alice Addison, koje su timski razradile modernu inačicu Weirova i Lindseyna klasika. Serija službeno izlazi u kategoriji ”ograničenih serija” (limited series), a imat će sveukupno šest epizoda. Ponovno oživljavanje i prepričavanje već dobro poznatih priča, osobito kada je riječ o kultnim radovima, zahtjevan je i rizičan posao. Podrazumijeva pažljiv i kreativan rad koji poznato mora učiniti dovoljno nepoznatim, a ono ustaljeno dovoljno svježim kako bi gledateljstvo proživjelo jedno ako ne novo, onda barem drukčije iskustvo gledanja. U tom je pogledu trailer za sada obećavajući. Kako će to izgledati, kako će se Piknik odvijati više od 40 godina nakon Weirova filma, saznat ćemo uskoro: Amazon izbacuje seriju 25. svibnja.

>> Rat svjetova: Mini-serijska adaptacija Wellsovog klasika bit će ”iznenađujuća i puna šokova” (FOTO)

Komentiraj

Komentara