Računalo predvidjelo tko umire u osmoj sezoni Igre prijestolja, rezultati bi vas mogli iznenaditi

Iako je osma i posljednja sezona Igre prijestolja još daleko, teorije fanova i spekulacije o mogućem kraju serije razvijaju se punom parom. Sada je stigao trenutak da se u proces uključi i – računalo. Znanstvenik Taylor Larkin dizajnirao je kompleksan program kako bi što preciznije, na temelju razrađenih podataka, odredio tko bi mogao umrijeti u osmoj sezoni. Kako bi Larkinov algoritam, skrojen ekskluzivno za ovu priliku, mogao doći do plauzibilnih rezultata, bilo je nužno razmotriti čak 2000 detaljnih profila likova iz svijeta GoT-a.

>> 5 krivih i neistinitih stvari u seriji The Crown

Varijable koje su uzimane u obzir bile su, između ostalih: rod, dob, kuća kojoj likovi pripadaju, plemićki status te zbroj umrlih rođaka pojedinih likova. Rezultati su zanimljivi. Izgleda da bi smrt mogla zadesiti najstarije likove, odnosno likove koji su u seriji od samog početka. Također, algoritam sugerira da sjevernjaci imaju mnogo veće šanse za preživljavanjem od južnjaka. Prema algoritmu, najmanje je vjerojatno da će Gendry (39,87%) i Arya Stark (49,04%) umrijeti u osmoj sezoni. Izuzmu li se sporedni likovi poput Varysa, Melisandre, Davosa, Tormunda i Brienne, koje algoritam nije obuhvatio, svi se ostali (glavni) likovi nalaze na nezavidnoj poziciji iznad praga od 50% vjerojatnosti smrti. Ključno je pitanje – tko je prvi, ili prva, na listi?

Prag od 50% prešli su tako Sansa Stark (50,28%) i Euron Greyjoy (54,95%). Nakon njih slijedi Jon Snow (58,99%) koji je već jednom umro i uskrsnuo, pa je stoga teško očekivati da bi se slična situacija mogla ponoviti. Naravno, ako nas je nečemu ova serija naučila, to je onda relevantnost poznate fraze – sve je moguće. Nakon njih, ulazimo u vruću zonu između 60 i 70 posto vjerojatnosti smrti. Algoritam tako kaže da Cersei Lannister ima 60,39% Bran Stark 66,02% šanse umrijeti u nadolazećim epizodama. Dok se postotak moguće smrti Cersei poklapa s brojnim teorijama, pomalo je i neočekivana visoka pozicija Brana na ovoj listi. No, prava su iznenađenja pri samom vrhu ovog neslavnog popisa.

>> Igra prijestolja: Sean Bean napokon otkrio posljednje riječi Neda Starka

Borba za drugo i treće mjesto je tjesna i nezgodna, a samo 2% šanse dijeli sudbinu Jaimea i Tyriona Lannistera. Za Tyriona algoritam kaže da je vrlo vjerojatno da će on umrijeti u osmoj sezoni: čak 70,76% vjerojatnosti smrti za najmlađeg Lannistera! Jaime ga je nadmašio za nešto više od 2%: visokih 72,91% predviđa vrlo vjerojatnu smrt (bivšeg?) vođe Lannisterove vojske. No, prvo mjesto je ono koje je, za mnoge, iznenađujuće: Daenerys Targaryen, prva od svog imena, kraljica i zaštitnica svega i svačega, možda i najvažniji lik serije, uvjerljivo prednjači na ovom popisu. Presuda algoritma je jasna: visokih 83,77% praktički osigurava smrt majke zmajeva. Bude li Larkinov program u pravu, pravi bi šok potresao seriju, fanove i čitav Westeros. Naravno, presuda računala ne mora biti egzaktna. Dapače – mnogo je još faktora u igri, a do sada smo mogli vidjeti da u Igri prijestolja ništa ne prati racionalnu putanju i preciznu logiku. Ipak, rezultati su intrigantni i potiču na razmišljanje.

>> Magične riječi iz Pickboxa: Gledajte besplatno serije i filmove na novoj platformi

Komentiraj

Komentara