Robert Saviano, autor Gomorre, priprema seriju o Muammaru Gaddafiju

Mnoge su velike i značajne ličnosti iz svijeta politike nerijetko prelazile u svijet serija. Tako smo nedavno mogli pogledati prvu sezonu serije The Crown, koja prati život kraljice Elizabete, te čitati o kontroverzama oko nove serije o životu bivšeg venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza. Jedan od velikana globalne političke scene koji će se ubrzo naći na malom ekranu je bivši libijski vođa Muammar Gaddafi. Seriju o njegovom životu pripremaju kompanije Entertainment One i talijanski Palomar, dok je na čelu projekta, kao tvorac ove serije, iznimno talentirani talijanski pisac i novinar Roberto Saviano.

>> Kad se serija umiješa u politiku: kontroverze oko nove serije o životu Huga Chaveza

Roberto Saviano

Saviano je svjetsku slavu stekao knjigom Gomorrah, u kojoj je pisao o vlastitom istraživanju i infiltraciji u različite poslovne sfere i svakodnevne aktivnosti koje kontrolira moćna Comorra, kriminalna organizacija s bazom u Napulju. Ova je knjiga, koja je u Italiji izazvala brojne kontroverze zbog kojih Saviano već godinama živi pod policijskom zaštitom, 2014. godine dobila svoju vrlo uspješnu serijsku formu. 2008. je filmska verzija Gomorre nagrađena u Cannesu. Govoreći o novom projektu i seriji Gaddafi, Saviano je izjavio:

Ovo je serija o ratniku, sanjaru, koji postaje divlji i nemilosrdan tiranin. Multi-milijarderski naftni tajkun i zloban tlačitelj. Ovo je priča o pustinjskom pustolovu, rock n’ roll tiraninu, koji je sebi pripisao terorističke napade koje nije organizirao i bliske veze s terorističkim grupama koje nije poznavao, samo kako bi imao monopol nad jednim od njegovih najvažnijih sredstava – strahom.

Gaddafi u prepoznatljivom izdanju

Serija Gaddafi bi trebala pratiti širi raspon života nekadašnjeg libijskog lidera, te na taj način pokriti period od njegova uspona 1969. godine do njegova pada 2011. godine, kada su u jeku takozvanog Arapskog proljeća libijski prosvjednici i pobunjeničke grupe svrgnule i ubile Gaddafija. Gaddafi je jedan od enigmatičnijih lidera recentnije povijesti: pustinjskog porijekla, uspio je svrgnuti kralja Idrisa i uspostaviti novu Libiju, čvrsto vjerujući u svoju viziju libijske države suprotstavljajući se tada dominantnim svjetskim silama. Iako je ostvario mnoge projekte od ekonomskog i socijalnog značaja, pažnju i kritike svjetskih – poglavito zapadnih – vlasti i javnosti privukle su kontroverze oko privatnog života, kao i represivne tehnike njegova vladanja. Na koncu, svrgnuo ga je i ubio njegov vlastiti narod u momentima libijskog građanskog rata, kojemu je svoj obol dao i NATO.

>> Ratni zarobljenici: Izvrsna izraelska serija prema kojoj je nastao Homeland

Libijski lider

Osebujnost, dinamika i kontroverze Gaddafijeva života mogle bi biti plodno tlo za kreativnog i pronicljivog Saviana, koji je dosad u više navrata pokazao i potvrdio kvalitetu svoga rada. Carlo Degli Espositi, predsjednik talijanske produkcijske kompanije Palomar, izjavio je da će serija Gaddafi biti “neispričana, vizionarska, tragična priča o ludilu“. S obzirom da će serija biti na engleskom jeziku, kompanije eOne i Palomar će pokušati pronaći pravu distribucijsku mrežu i TV platformu preko koje će Gaddafi biti plasiran i dostupan široj publici. Prema tome, riječ je o ozbiljnom, velikom projektu oko kojega Saviano djeluje poprilično nabrijano i inspirirano. Što se kvalitete sadržaja i dramske strukture serije tiče, Savianova polazišna vibra može biti samo pozitivna stvar. U svakom slučaju, bilo bi dobro kada bi Saviano izbjegao dominantne zapadnjačke interpretacije Gaddafija i njegove Libije, i prepustio se svom istraživačkom instinktu i pokušao dati pogled ‘iznutra’. No, za dublje i konkretnije poglede potrebno je pričekati još novosti, s obzirom da je projekt tek u početnim fazama.

>> Film i politika: od Hitlera do Smogovaca

Komentiraj

Komentara