Netflix

The Defenders: Koliko su super-heroji ispunili naša očekivanja?

Nakon što je 2015. godine Netflix prikazao prvu sezonu Marvelovog Daredevila i isprao gorak okus onog užasa kojeg nam je priuštio Ben Affleck u filmskoj verziji, ovo ljeto godine gospodnje 2018. došli su nam The Defendersi. Očekivani kao kruna ili pak nekakvo zaokruživanje puteva svih pojedinih junaka u grupi i njihovih samostalnih serija, pred Defendersima su se postavila sasvim sigurno poveća očekivanja.

>> Pregled svih Marvelovih filmova i serija koje stižu u 2017. godini

U najmanju ruku, nakon odgledanih samostalnih serija, mnogi fanovi su sasvim sigurno s nestrpljenjem očekivali vidjeti Daredevila, Jessicu Jones, Lukea Cage i Iron Fista u istom kadru. Da su se “Defendersi“ sramežljivo najavljivali i prije službene najave, bilo je jasno kroz dijeljenje određenih sporednih likova koji su se pojavljivali u više samostalnih serija glavnih junaka, s posebnim naglaskom na Claire Temple koju sasvim pristojno utjelovljuje Rosario Dawson. Kroz sve te male hintove Defendersi su bili malo po malo najavljivani, a kada je bilo sigurno da će se nakon Daredevila i Jessice Jones snimiti Luke Cage i Iron Fist, dolazak Defendersa bio je sasvim siguran.

Nakon svega navedenog postavlja se pitanje: Jesu li Defendersi opravdali hype ili barem temeljna očekivanja? Kako bi adekvatno odgovorili na ovo pitanje, potrebno je vratiti se malo u nazad i proći kroz do sada prikazane samostalne serije svakog pojedinog junaka Defendersa.

>> 10 serija koje morate pogledati u 2017. godini

Daredevil – prvi i najbolji

Zgode i nezgode Mata Murdocka, poznatijeg kao Daredevil, bile su prve na Netflixovom repertoaru i probile su led cijelog serijala. Prva sezona Daredevila je bila toliko uspješna da je gotovo garantirala daljnje širenje svemira i na druge junake, iako je već tada Jessica Jones bila u produkciji. Na  IMDB-ovj stranici Daredevil je ocjenjen s prosječnom ocjenom 8,7 te je  tako najbolje rangiran od svih samostalnih serijala, ali i od Defendersa.

Netflix

Realno gledano, Daredevil i je najkvalitetniji od svih ekranizacija ovog ciklusa i za to postoje jasni razlozi. U prvoj sezoni priča je odlična, gluma i koreografija tučnjave također, međutim ono što je dalo dodanu vrijednost i uzdiglo seriju iz prosjeka je glavni negativac. Kingpin, utjelovljen od strane fantastičnog Vincenta D* Onorfia, sasvim je sigurno najbolji negativac u svim sezonama i serijama Defendersa i kao takav nosio je polovinu kvalitete prve sezone. U drugoj sezoni je Daredevil pao, što je bilo za očekivati jer se ulazilo u dublje razvijanje sporednih likova kao i same motivacije Mata Murdocka, To zna ubiti dinamiku radnje, međutim na svu sreću ukazao se Punisher. Punisher je sasvim sigurno bio nenamjerna zvijezda druge sezone Daredevila i to do te mjere da se krenulo u razvoj samostalne serije. Slučajno ili ne, nije važno, ali razina Daredevila je odrađena visoko, te se od 3. sezone opet očekuje mnogo kao što se s nestrpljenjem očekivalo i njegovo pojavljivanje i kombinacija s ostalim Defendersima. Ovdje moramo spomenuti i Elektru koja u najmanju ruku nije smetala i bila je svakako bolje napisana i odglumljnena od one koju je utjelovila Jennifer Garner.

Jessica Jones

Jedina ženska superjunakinja u grupi došla je druga na red za prikazivanje na Netflixu i to krajem 2015. godine. Njezin score na IMDB-u je 8,2 te s njim zauzima drugo mjesto po ocjeni kvalitete. Što se redosljeda tiče, da je druga najbolja, s tim se čak i možemo složiti, ali osobno bi joj dali mrvicu bolju ocjenu.

>> Jessica Jones 2: detalji o novoj sezoni

Netflix

Krysten Ritter se odlično snašla u ulozi mizantropski nastrojene privatne detektivke koja voli zaviriti u dno čaše, a njen partner i glavni negativac David Tennant (poznatiji kao Dr. Who, meni osobno najbolji) također je odigrao fantastičnu ulogu, koja je osim njegove interpretacije bila i dobro napisana. Jedino što je šteta je nekako traljav kraj kao i generalna tendencija svih ovih serija a to je da padnu u kvaliteti fabule oko 6. i 7. epizode ulazeći u totalno bespotrebne komplikacije (ovo je pak tema za zaseban članak). Gostovanje i najava Lukea Cagea bila je dobra odluka i već je tamo blago najavljena mogućnost Defendersa jer se Netflix nije libio crossovera. Veselimo se sljedećoj sezoni koju čekamo … dugo.

>> Black Mirror: stiže četvrta sezona! (+TRAILER)

Luke Cage

Nakon uspješnog  pojavljivanja u Jessici Jones, Luke Cage je nedugo nakon dobio svoju samostalnu seriju. Nakon prve dvije, njegova je bila vidno specifična te se skoro cijela odvijala u Harlemu, dajući joj specifičnu ugođajnu notu koju se dodatno potencirala izrazito prisutnom odličnom glazbom. Osim što smo saznali genezu njegovih super moći, upoznali smo i ponešto drugačije okruženje i društvenu problematiku u New Yorku.

Netflix

Ta specifčnost je uz prvog glavnog negativca, kojeg utjelovljuje odlični Mahershala Ali,  držala Lukea Cagea na visokoj razini, sve do već spomenute sporne točkee u 7. epizodi kada počinju problematike za pisce gotovo svih sezona svih Marvelovih serija na Netflixu. Dolaskom drugih negativaca koji nisu bili na nivou i promjenom smjera fabule, Mike Colter (poznat po odličnoj ulozi u Good Wife), unatoć svoj svojoj karizmi koju je ubacio u lik Lukea Cagea, nije uspio sam održati seriju na nivou. Krajnja ocjena od 7,6 na IMDB-u je jasna naznaka toga, iako se nama čini malčice preoštra. Kako bilo da bilo, sasvim sigurno je da bi malo gledateljica (a i određeni broj gledatelja) odbilo ići na kavu s Lukeom Cageom. Pun intended.

Iron Fist

Na spominjanje ekranizacije Iron Fista postoji zasigurno poveći broj psihofizičkih reakcija od kojih je malo ugodnih. Međutim, unatoč tome, spremni smo na tu žrtvu da vam napišemo ovaj članak.

Zadnja pojedinačna ekranizacija Defendersa donijela nam je Iron Fista. Iako se i prije prikazivanja pričalo o problemima vezanima za snimanje, odabir glumca u vidu Finna Jonesa (mogli smo ga vidjeti u zanimljivoj ulozi u Game of Thrones) već je na samom početku izazvao mnoge negativne reakcije. Unatoć otovrenom umu, na žalost, rezultat je bio takav da smo dobili uvjerljivo najlošiju ekranizaciju u cijelom ciklusu. Što je pošlo krivo u Iron Fistu? Pa odgovor je po nama da je po krivu otišlo manje više sve. Pisci su nam nakalemili lošu priču oja je izgledala sklepanom na silu, Finn Jones nije blistao u ulozi koju je odigrao a i sama karakterizacija Iron Fista je bila blago rečeno loš. Uz sve to, nije dobio ni kostim. Glavni negativac (David Wenham) je bio loše napisan, a kulminacija njihovog sukoba ispod svake razine. Madam Gao kao sekundarni negativac u kombinaciji s Bakutom jednostavno nisu ta razina, već su samo zakomplicirali fokus glavnih odnosa u priči. Kada na sve to dodamo zaista beskrvnog glavnog lika koji nas više od svega živcira, dobili smo seriju koja izgleda kao da je izašla na silu umjesto da se mirne duše mogu izdati Defendersi. Jedino što se pozitivno može reći je to da smo opet vidjeli Rosario Dawson čiji lik ipak nisu uspjeli pokvariti. Nije da nije bilo pokušaja. Sve u svemu, rezultat svog tog nereda je blago zaglupljena proča oko The Hand i 7,0 prosje鈩a ocjena na IMDB-u, koja je po našem mišljenju laskava. Ne ponovilo se.

Svi za jednoga i jedan za sve

Nakon dvije i pol godine solo naslova i povećeg hypea, dočekali smo cijelu ekipu u njihovoj zajedničkoj seriji. Teško je reći da to nije bilo očekivano s nestrpljenjem, iz više razloga. Prvi je svakako taj što je nekako uvijek zabavnije vidjeti više junaka iz istog svemira zajedno, drugi je znatiželja kakve će odnose stvoriti, treći je jer je to jednostavno cool i četvrti jednostavna logika proizašla iz fabule. Jest da je New York velik, ali ovakva ekipa teško prolazi ispod radara jedna drugoj, naročito zbog toga što su svi u istom ili sličnom biznisu. Na kraju krajeva, vidjeti njih četvero u onoj zgradi kako tamane hrpu nesretnih statista pod vodstvom Sigourney Weaver bilo je jednostavno zabavno.

Netflix

Što smo zapravo dobili od Defendersa na okupu?

Najkraći i najtočnij odgovor bio bi jednom riječju: premalo. Kada uzmemo u obzir da se samo za Iron Fista može reći da je bio slabija ekranizacija od Defendersa onda znamo da postoji problem jer ljestvica onda zaista nije visoko podignuta. Od čega su patili Defendersi? Od svega, ali krenimo otpočetka.  Prvi znak za uzbunu bio je kada je najavljeno svega 8 epizoda. Ok, 2 manje od svih dosadašnjih, ali to samo po sebi nije odmah odavalo problem. Međutim, na kraju je ipak bilo jasno kao dan da pisci jednostavno nisu imali ni ideje a ni talenta napisati iole dobru priču koja bi zahtjevala 10 nastavaka. Zapravo, niti nema priče već događaji iz prijašnjih samostalnih serija koji su se manje-više sudarili u Defendersima i izazvali lančani sudar, a ne priču. U tom lančanom sudaru žrtve su bili gledatelji i zapravo dobar cast, ovog puta s glavnom negativkom koju ujelovljuje kronično ne iskorištena Sigourney Weaver.

As far as glavni negativci idu, Sigourney Weaver je bila na tragu zaista kompleksnog lika i negativca, ali iz nekog razloga pisci serije su odlučili minimalno iskoristiti njen talent i pojavu time da je dijelila fokus s manje razvijenim i zanimljivim negativcima kao i sa samom Elektrom. Iako su krenuli solidno, kako je serija odmicala tako je razvoj  Sigourney Weaver zaostajao da bi se pred kraj koristio forme radi, te bio prekinut na totalno blesav način.

Petero glavnih besmrtnih vođa ponajveće kriminalne organizacije na svijetu stare par tisuća godina djelovali su manje opasno i uvjerljivo od petero šanera iz 90-ih koji su na ulici mijenjali devize i prodavali parfeme Kelvina Klajna. Da, Klajna. Da je taj aspekt bio razočaravajuć, blago je za reći.  Kada na to dodamo ne baš najbolju koreografiju tučnjave pred kraj serije, zaista nas uhvati depresija. Sama kulminacija radnje je razočaravajuća je, iako nije skroz katastrofalna, no očekivali smo više i bolje a dobili smo internu okladu o piscima Iron Fista vezanu za to tko će sastaviti lošiju priču.

Ono što diže Defenderse od razine uistinu loše serije je ipak taj ugođaj samih Defendersa. Prve tri serije napravile su dobar posao te smo neke repove iz svake od njih vidjeli solidno riješene u prvim epizodama ove serije. Također, moramo dodati da je unatoč svemu kemija između glavnih protagonista bila dobra. Čak ni Iron Fist nije toliko strašan pa je na trenutke davao naznake da ima spasa i za njega ako su i ostali Defendersi u igri. Čak je i njegova ninja djevojka malo manje izgubljena u ovoj ekranizaciji, no po svemu sudeći i ona je neranjiva, ali ne zbog super moći nego zbog protekcije pisaca. Kada te štiti scenarij, ni Superman ti ne može ništa.

Odnos Elektre i Daredevila je bio zanimljiv, jer tu definitivno ima kemije, ali ponovno, pisci su se potrudili i to napraviti lošijee nego što je to bilo nužno. Dvije epizode su zaista nedostajale da se neke stvari razviju kako spada, međutim izgleda da je bilo manjka talenta ili novca za držati cijelu ekipu na ekranu 10 epizoda. Ono što je sigurno je da će biti zanimljivo vidjeti ponovno svakog od njih same u svojim serijama nakon ovoga, te nadati se da će Defendersi u 2. sezoni biti bolji od ovoga. Za Punishera se ne bojimo, za njega znamo da će biti dobar.

>> Firefly: 15 godina kasnije

Prosječna ocjena od 8,0 na IMDB-u po našem je mišljenju darežljiva i više govori o karizmi cijele ekipe na okupu nego o bilo čemu drugome. Naša ocjena je 7,2 (0,2 čisto da bude bolje od Iron Fista), a vi vaše ostavite u komentarima! Slažete li se s našim pregledom i zašto ne? 😀

Igor Margan

Komentiraj

Komentara