Sam Esmail, kreator Mr. Robota, pretvara kultni Metropolis u mini-seriju

Usprkos imenu, serija Mr. Robot sadrži veoma malo (čitaj: nimalo) robota. Neki od negativaca koji se pojavljuju u priči okarakterizirani su kao bezumne radilice korporativnog sistema, no to je najbliže artificijelnim tijelima i umovima kojima se serija približila u tom pogledu. Sam Esmail, kreator popularne drame, možda će baš zato u mini-seriju pretvoriti jednu od najpoznatijih robotskih priča u povijesti: sci-fi klasik Fritza Langa iz 1927. godine, film Metropolis.

>> MR. ROBOT ZASLUŽIO I TREĆU SEZONU

Prvu vijest o Esmailovom angažmanu u ovom projektu prenio je The Hollywood Reporter, koji je objasnio da će futuristička atmosfera i osnovne premise Langove filmske priče ostati sačuvane u miniserijskoj varijanti. Esmail bi seriju trebao producirati pod ugovorom s Universal Cable Productionsom, kućom s kojom i sada surađuje, no budući da je još uvijek zauzet pripremajući naredne sezone Mr. Robota (kojih će biti maksimalno 4 ili 5), rad na novom projektu, barem što se tiče samog Esmaila, neće početi još najmanje dvije, tri godine.

     

Prema medijskim navodima, Esmail bi trebao izvršno producirati materijal zajedno s Chadom Hamiltonom iz Anonymous Contenta. Neki izvori govore i o visokobudžetnoj produkciji – spominju se cifre od čak 10 milijuna dolara po epizodi, koje još uvijek nisu službeno potvrđene, ali ni opovrgnute. Nagađa se i da je formiran mali tim ljudi koji su na raspolaganje dobili sobu za pisanje u kojoj su već počeli raditi na projektu, ali samo u konceptualnom, ne i u scenarističkom smislu. Trebat će, naime, i vremena i mašte da se jedan ekspresionistički crno-bijeli nijemi film (koji govori o budućnosti a gotovo je stotinu godina star) pretvori u odgovarajući materijal za modernu televiziju, pa će faza konceptualizacije zasigurno potrajati.

>> TOP 7 FILMOVA O ODNOSU ČOVJEKA I TEHNOLOGIJE

Metropolis, Langovo remek-djelo koje je utemeljilo znanstveno-fantastični film kao takav, hvaljen je zbog iznimne ljepote kadrova, kao i zbog impresivnih specijalnih efekata, no sam film u vrijeme svog originalnog prikazivanja nije dočekan s pretjeranim oduševljenjem, prvenstveno zbog priče koja se ondašnjim kritičarima učinila previše naivnom, ali i zbog duge minutaže i navodnih nagovora na komunizam upisanih u film.

>> BLACK MIRROR 3: BUDUĆNOST JE SVIJETLA, UVJERAVA NOVI TRAILER (VIDEO)

Proticanjem vremena i razvojem filmske industrije, Metropolis je ipak prepoznat kao vrhunsko umjetničko ostvarenje, iako većina kinofila nikada nije uspjela pogledati film u originalnom trajanju od 153 minute, budući da je nakon njemačke premijere odrezano dosta materijala zbog ranije navedenih razloga. Film je restauriran 2002. godine kada je obnovljeno njegovih 118 minuta, a posljednja verzija napravljena je 2010. godine i traje 148 filmskih minuta.

>> POVRATAK U BUDUĆNOST II: 6 STVARI KOJE SU BOLJE DANAS NEGO U FILMU

Baš kao i originalni film, i njegova serijska adaptacija odvijat će se u distopijskoj budućnosti u kojoj će čovječanstvo biti podijeljeno na moćne i bogate industrijalce koji će gradom vladati iz svojih visokih tornjeva, te na nižu klasu radnika koja egzistira u podzemlju, gdje je prisiljena teško fizički raditi na strojevima koji pokreću grad i održavaju ga na životu. U takvom će se društvu slučajno zaljubiti muškarac i žena iz suprotstavljenih klasa, a njihov susret označit će potragu za načinima na koje bi se takav sustav mogao srušiti. Osim ljubavnika, u priču će biti uključeni i gradski patrijarh, ludi izumitelj, radnička dječica i žena-robot, a ostane li Esmailova verzija Metropolisa imalo vjerna estetici originala i reprezentaciji likova koji u njemu sudjeluju, ne sumnjamo da ćemo se dobro zabaviti ispred malih ekrana. Ostalih detalja o projektu za sada još uvijek nema, pa se možemo još samo ponadati da će nas okupljeni tim ugodno iznenaditi rezultatima svog rada za koju godinicu.

>> 20 GENIJALNIH FILMOVA SNIMLJENIH PRIJE 1940.

 

Komentiraj

Komentara