Secirani Poirot

Hercules Poirot – jedan od najpoznatijih detektiva svih vremena, što onih s malih ekrana, što onih sa stranica knjiga. Agatha Christie, njegova književna majka, nije ga ni najmanje štedjela, pa tako Poirota nalazimo u preko 80 njenih djela. Zato i je toliko živopisan – dobra, stara Agatha imala je vremena na pretek da njegov lik izbrusi do savršenstva.

I, kako to obično biva, zatekli smo se u trenutku propitivanja početka svega. Postoji bog, otkud nam duša? Tko se prvi dosjetio pomusti kravu da dobijemo mlijeko? A, budući da smo veliki fanovi serija, naročito krimi serija, palo nam je na pamet – odakle je nikla cijela plejada detektiva koji danas paradiraju pred kamerama? Onda nam je sinulo…

gumb

Pogled u stilu “Zašto mi se obraćaš?”

Mnoge karakteristike koje čine lik Herculesa Poirota, čije je najpoznatije utjelovljenje David Suchet, ustvari su temeljne karakteristike nekih od najpoznatijih TV detektiva. Stoga smo lijepo secirali Poirota i da vidite gdje smo ga sve našli.

Poirotove manire i pristup idu…

Patricku Janeu (Mentalist)

Jane, kojeg igra Simon Baker, ima manire zbog kojih bismo nekada pomislili da je barem koje desetljeće zakasnio na ovu planetu. Uvijek u odijelu, pristojan, fin, doduše malo ležerniji, ali gospodin uvijek i svugdje, baš kao i naš Poirot (iako je Jane malo švalerskije nastrojen, al’ neka mu bude). Isto tako je zanimljivo primijetiti kako oba lika, Patrick Jane i Hercules Poirot, zločinu pristupaju kao psihološkoj igrici. Nikad ne odaju jesu li i na kakvom tragu rješavanju misterija, već na kraju odmotaju cijelo klupko vlastite logike pred zločincem otkrivajući kako su prozreli njihove male umove. Uzbudljivo i impresivno, svaki put.

Čista elegancija, nema što…

>> Kako biti dobar detektiv

Poirotov opsesivno-kompulzivni poremećaj ide…

Adrianu Monku (Monk)

U redu, Poirot je možda više preuredna picajzla nego osoba s OCD-om, ali da ga bilo kakav, i najmanji nered distrahira, to je činjenica. Doduše, treba napraviti razliku između želje za redom, kakvom je blago opsjednut Poirot, i neopisivom iritacijom bilo kakvim odstupanjem od zacrtanog sustava i simetrije stvari, kakva muči Monka (Tony Shalhoub) – do te krajnosti da graniči s ludilom. Ustvari, koga zavaravamo, Monk i je malo munjen – OCD u kombinaciji s hrpom drugih fobija sigurno nije koktel koji će ti omogućiti siguran prolazak kroz check-point na aerodromu.

Ako te ovakvo nešto smeta da funkcioniraš normalno, onda si u banani.

Poirotov brk ide…

Thomasu Magnumu (Magnum, P.I.)

Dva najpoznatija detektivska brka, jedan pored drugoga. Nemaju nikakve druge sličnosti, ali bome – taj brk je toliko jaka poveznica da se ne može presjeći. Ili ošišati. Ili obrijati. Ipak, mogli bismo reći da Magnum (Tom Selleck) ima i ponešto poirotovskog gospodskog držanja… Ali ćemo se onda sjetiti da je on puno sličniji dalmatinskom “galebu” sleš Miši Kovaču u mlađim danima nego Englezu belgijskog podrijetla s početka 20. stoljeća. No, brk ćemo ostaviti nedirnutim kao spomenik modernog fiktivnog detektiva njegovom galantnom pretku.

>> Slavni britanski detektivi

Pa, zar nije isti Mišo?

Poirotovo visoko mišljenje o sebi samom ide…

Pa, nekolicini njih – izdvojimo one iz Pravog detektiva (True Detective)

Da, zaista, nevjerojatno je koliko serijski detektivi mogu ustvari biti narcisoidni i egocentrični – gotovo svaki je uvjeren u svoju nepogrešivost i nezamjenjivost. Na primjer, detektivski par prve sezone Pravog detektiva cijeli je takav – Rust Cohle (Matthew McConaughey) je prilično samouvjeren i nepokolebljiv po pitanju svojih intelektualnih mogućnosti, dok je Marty Hart (Woody Harrelson) jednostavno uvjeren da je bogom dan alfa muškarac. (Ali, svejedno ne možemo reći koji nas je više oduševio.)

…jer je takva gotovo svaka rečenica koju Cohle izgovori.

>> Čime je druga sezona Pravog detektiva pobrala fanove

Međutim, dok smo pisali ove redove i sjetili se Poirotovog partnera u istraživanju zločina, kapetana Hastingsa (najpoznatijeg s licem Hugha Frasera), osjetili smo da smo možda otkrili evolucijski lanac lika Hercula Poirota.

Prethodnik i vjerojatna inspiracija Agathi Christie za stvaranje Poirota je bio, ni manje ni više, nego kojih 30-ak godina stariji Sherlock Holmes Arthura C. Doylea. Sherlocka smo vidjeli u raznim izdanjima (ne možemo se odlučiti je li nam draži Robert Downey Jr. ili Benedict Cumberbatch), ali svaki je nosio dosta osobina sličnih Poirotu – tvrdoglavost, samodopadnost, potreba da sve bude k’o po špagi (iako Sherlockova špaga i nije baš najravnija – on ima vlastiti red stvari), osjetljivost na ljudsku glupost, psihološke igrice… Eto, jedino brk ni u kojem slučaju ne dijele.

Hm, zanimljivo se sve ovo povezalo… Baš se osjećamo darwinovski. Manje-više.

gumb

 

Komentiraj

Komentara