Sherlock 4: Početak nove sezone obilježen padom gledanosti serije

Nakon trogodišnjeg iščekivanja (ne računajući prošlogodišnju specijalnu epizodu The Abominable Bride s radnjom smještenom u viktorijansko doba), započela je i nova sezona BBC-jeve hit-serije o londonškom detektivu Sherlocku Holmesu (Benedict Cumberbatch), i to epizodom The Six Thatchers, u standardnom 90-minutnom trajanju. Epizoda se direktno nadovezuje na događaje iz treće sezone čija je zadnja epizoda ostala nerazriješena, završivši cliffhangerom koji najavljuje živog negativca Moriartya.

>> SHERLOCK 4: DOBRE I LOŠE VIJESTI

James Moriarty pitanje upućuje i publici na kraju epizode His Last Vow

Fanovi serije su očito bili spremni na izlazak epizode jer je po BBC-jevim rejtinzima novoizašla epizoda sakupila čak 8,1 milijuna (po)gledanja, time osvojivši titulu najgledanije serije na prvi dan nove godine. Ipak, čak i s takvim brojkama, ovogodišnja epizoda kaska za prošlogodišnjom za 300-ak tisuća gledatelja, što neki objašnjavaju potencijalnim prelaskom nestrpljivih fanova na neke druge serije, a neki padom sveukupne kvalitete projekta.

>> SHERLOCK 4: BENEDICT CUMBERBATCH MISLI DA JE SERIJI DOŠAO KRAJ

>> 7 SERIJA ZA LJUBITELJE SVIH VRSTA MISTERIJA

Govori se, naime, o nezadovoljstvu radnjom koja je, prema tumačenjima fanova, često puna šupljikave logike, a većini se ne sviđa sve veće pretvaranje Sherlocka u neku vrstu Jamesa Bonda, svemogućeg seksi uber-inteligentnog atletskog tipa koji se, po mišljenju fanova, poprilično razlikuje od Doyleovog detektiva i to ponajviše po tome što se Moffat-Gatissov Sherlock sve više približava tipičnoj akcijskoj figuri, dok je stari Sherlock, ali i onaj na počecima serije, bio bliži štreberu iz susjedstva koji je malo iskarikiran, ali poznat i, što je još i važnije – moguć u realnosti. Također, odluka kreativnog tima iza serije da u treću sezonu ubaci neuvjerljivu priču o Maryjinoj ninja osobnosti, pokazala se kao neuspio eksperiment, te je potakla mnoge gledatelje da napuste praćenje serijala koji je, prema njihovim tumačenjima, izgubio vjerodostojnost ubacivanjem tako brutalne treće osobe u Sherlock-Watson tandem, čime je dobar stari Watson odjednom, ni kriv ni dužan, postao centrom svijeta dvaju super-inteligentnih i mega sposobnih bića, što baš i ne zvuči previše moguće.

>> 7 NEPOBITNIH RAZLOGA ZAŠTO BISTE TREBALI GLEDATI SHERLOCKA

Sezona se nastavlja sa još dvije epizode, pa tako 8. siječnja izlazi epizoda The Lying Detective. Kako vam se svidio novogodišnji početak/nastavak detektivskih avantura – recite nam u komentarima!

Komentiraj

Komentara