Sluškinjina priča: Trailer najavljuje napetu, dinamičnu drugu sezonu i – bijeg iz Gileada? (VIDEO)

Druga sezona višestruko nagrađivane i hvaljene Huluove serije Sluškinjina priča je pred vratima: prvi službeni i produženi trailer najavljuje jednu uzbudljivu, ultranapetu sezonu i nepredvidljive događaje i obrate. Uskoro ćemo ponovno uroniti u svijet Gileada, prateći sluškinju Offred s kojom smo se prije godinu dana oprostili u nejasnim okolnostima: je li Offred pobjegla, raskinuvši okove koji su je vezivali za Waterfordovu kuću? Je li ona opet – June? Napeta prošlosezonska završnica ostavila nas je s mnogo pitanja u glavi, pitanja čije ćemo odgovore, izgleda, pronaći u nadolazećim epizodama ove sve aktualnije i politički značajnije serije oblikovane u distopijskom ključu.

>> Sluškinjina priča: Intenzivan teaser i vatreni poster najavljuju drugu sezonu (VIDEO)

Kolonije

Trailer nagovještava jako opsežnu i mnogo dinamičniju sezonu, za razliku od prve, u kojoj je radnja bila mahom fokusirana na unutrašnjost Waterfordova zdanja i na Offredina psiho-egzistencijalna previranja prije i nakon ultra-radikalne teokratske revolucije, što je na trenutke djelovalo kao da seriju uvlači u ne baš preporučljivu statičnost. Ipak, upravo je ta zamrznutost omogućila precizno oslikavanje zagušljive i nelagodne atmosfere društvene situacije u kojoj se protagonistica nalazi. No, statičnost je, na svu sreću, odigrala svoje u prvoj sezoni, tako da nas druga smješta u mnogo širi kontekst političkih i društvenih zbivanja: dok je u prvoj sezoni Offredina individualnost funkcionirala kao polaziše i cilj narativa, u drugoj će težište, izgleda, biti na kolektivu. Teret priče će se, čini se, dobrim dijelom raspršiti među drugim likovima serije, a dijelom ponovno naći na plećima protagonistice.

>> 5 razloga za gledanje Sluškinjine priče

Napokon ćemo izbliza vidjeti zloglasne Kolonije, svojevrsne logore u kojima su na prisilni rad osuđene “neposlušne” sluškinje, kao i politički neistomišljenici, kritičari režima i aktivisti koji, spletom okolnosti, nisu smaknuti neposredno nakon uhićenja. U tom ćemo kontekstu ponovno vidjeti Emily, koju igra odlična Alexis Bledel. Tvorci serije su obećali i opsežniji uvid u preduvjete i procese koji su prethodili i omogućili uspostavljanje Gileada: osim borbe za slobodu koju vode June, Emily, Moira i drugi te borbe radikalnih teokrata za očuvanjem vlasti, uronit ćemo u individualnu i kolektivnu retrospekciju i na slikovit način otkriti kako su fundamentalisti preuzeli moć u svoje ruke i pretvorili Ameriku u Gilead. Sve to, uz još mnogo, mnogo toga, očekuje nas u drugoj sezoni Sluškinjine priče koja na male ekrane stiže krajem mjeseca: nova sezona sve relevantnije distopije  kreće 25. travnja.

>> The Handmaid’s Tale: Kako jedna serija utječe na politiku

Komentiraj

Komentara