Spielberg/HBO

Spielberg: Premijera novog dokumentarca na HBO-u

Dokumentarac Spielberg (Spielberg), putem HBO GO usluge videa na zahtjev bitiće dostupan od 08. listopada a na kanalu  HBO bit će emitiran 12. listopada u 21.50 h. Jedan od najpoznatijih redatelja na svijetu, Steven Spielberg, daje dosad najveći uvid u svoju izvanrednu karijeru u ekskluzivnoj HBO-ovoj produkciji „Spielberg“. Dokumentarni dugometražni film dubinski proučava njegovu filmografiju, otkrivajući kako su njegova iskustva hranila njegov rad i promijenila ga s vremenom.

>> Viasat History: kraljevski listopad i zanemarene priče iz povijesti

Steven Spielberg snimio je nevjerojatan katalog revolucionarnih filmova tijekom svoje gotovo 50 godina duge karijere. Obilježavajući evoluciju ove ikone, producentica Susan Lacy se bazira na gotovo 30 sati ekskluzivnih intervjua s redateljem, koji otvoreno progovara o svom gorko- slatkom djetinstvu i cjeloživotnoj opsjednutosti snimanja filmova, njegovu rano započetom radu kao televizijskom čudu od djeteta, njegovom usponu do slave kroz nevjerojatan niz blockbustera, kasnije nastupanje u ozbiljnijim dramskim filmovima, te osobne i profesionalne odnose koje je godinama njegovao.

HBO

„Spielberg“ također uključuje uvide članova Spielbergove obitelji, prijatelja i kolega, plus isječke i snimke iza kulisa mnogih filmova koji su u njegovoj karijeri smatrani prekretnicama, uključujući “Ralje”, “Otimači izgubljenog kovčega”, “E.T.”,” Jurassic Park “,” Schindlerova lista “, “Spašavanje vojnika Rayana “,”Most špijuna”i još mnogih drugih.

Lacy je intervjuirala više od 80 osoba za film, od A-liste poznatih i slavnih, do redatelja i producenata, inženjera industrije, uključujući J.J. Abramsa, Christiana Balea, Drew Barrymore, Cate Blanchett, Francisa Forda Coppolae, Daniela Craiga, Daniel Day-Lewisa, Briaana de Palme, Laure Dern, Leonarda DiCapria, Richarda Dreyfussa, Ralpha Fiennesa, Harrison Forda, Davida Gffena, Toma Hanksa, Dustina Hoffmana, Holly Hunter, Jeffreya Katzenberga, Bena Kingsleya, Kathleen Kennedy, Georgea Lucasa, Liama Neesona, Martina Scorsesea, Oprah Winfrey i Roberta Zemeckisa.

Rezultat je zapanjujuće intimni portret koji spaja Spielbergovo fascinantno pripovijedanje u prvom licu s dubinskim istraživanjem kreativnog procesa i umijeća koji su ga proslavili, uz naglasak na teme poput rastanka, pomirenja, patriotizma, humanosti i čuđenja, koje se ponavljaju u njegovim djelima.

HBO

U dokumentarcu su obuhvaćene i slijedeće teme:

  • Spielbergovo djetinjstvo u Phoenixu. Bio je sin oca koji je radio puno radno vrijeme i majke koja je bila više kao sestra nego kao roditelj. Spielberg je bio zlostavljan u školi i stvarajući filmove u vrlo ranoj dobi, “preuzeo je kontrolu nad svojim životom”.
  • Raspad braka svojih roditelja nakon što su se preselili u Kaliforniju. Krhkost obitelji postala je tema koja je istaknuta u ranim filmovima kao što su „Bliski susreti treće vrste“ i „E.T.“.
  • Njegov početak u industriji u Universalu, njegovoj “filmskoj školi” nakon što nije uspio ući u USC. (Legenda kaže da se Spielberg ušuljao na parcelu studija i zatražio ured za sebe.) Izvršni direktor Sid Sheinberg ga je stavio pod ugovor na Universal Televiziji, gdje su ga zbog njegove mladosti vidjeli kao novaka, sve dok zbog filma „Dvoboj“ nisu primjetili njegov talent.
  • Njegov dugometražni igrani film, iz 1975’s „Ralje“, koji Spielberg opisuje kao “noćnu moru i jedan od najgorih scenarija”. Iako je film trostruko promašio proračun i nije krenuo prema rasporedu, zaradio je više novca od bilo kojeg prethodnog filma u povijesti i istaknuo Spielberga.
  • Niz njegovih uspješnih filmova. Spielberg je upao u zamku etikete “komercijalnog filmaša” i trudio se pronaći kritičko prihvaćanje. Napetost između umjetnosti i trgovine bila bi obilježena mnogim kritikama njegovih filmova.
  • Njegovo prijateljstvo s “The Movie Brats” (George Lucas, Francis Ford Coppola, Brian De Palma i Martin Scorsese), bratstvom redatelja koji su okupili zbog svoje strasti za filmom te podrške koji su pružali jedan drugome – isto kao i pravedne količine natjecateljskog duha.
  • Njegovo priznanje o važnosti obitelji. “Mislio sam da život počinje djelovanjem”, priznaje Spielberg, osjećaj koji se promijenio nakon rođenja njegovog prvog sina s prvom ženom, glumicom Amy Irving. Sa svojom drugom ženom, s kojom je još uvijek u braku, glumicom Kate Capshaw, Spielberg je bio inspiriran za razmatranje svoje filmske baštine koju je želio ostaviti svojoj rastućoj obitelj a koja je ujedno i zaslužna za njegov zreliji rad.
  • Spielbergovo potupno prihvaćanje njegove židovske pozadine i snimanje „Schindlerove liste“, prekretnica je kako za njega osobno tako i profesionalno. (Film je osvojio 7 Oscara®, uključujući i prvi Spielbergov za najboljeg redatelja.) Nakon „Schindlerove liste“, Spielberg, koji priznaje da je proveo veliki dio svog mladog života srameći se svoje baštine, osnovao je Zakladu Shoah, koja bilježi često zaboravljene priče onih koji su preživjeli holokaust i druge genocide.
  • Njegovo pomirenje sa ocem Arnoldom, veteranom iz Drugog svjetskog rata, dogodilo se slučajno u vrijeme snimanja „Spašavanje vojnika Ryana“. Sukob između oca i sina, Spielberg je prožeo kroz mnoge svoje prethodne filmove, a filmove je nazvao svojom “terapijom”.
  • Mračniji aspekti kasnijih filmova koji se odražavaju na suvremena politička pitanja. “Ja sam patriot i pomalo idealist”, kaže Spielberg, koji se nije udaljio od borbe s teškim temama u filmovima kao što su „Specijalni izvještaj“, „Munchen“ i „Most špijuna“.
HBO

>> 6 serija omiljenih našim bakama

Iako je njegova karijera evoluirala tijekom desetljeća, Spielberg ostaje osobno „vođa“ filma i redatelj koji radi s istim članovima ekipe neprestano gledajući kako može pomoći drugima. Kroz uspjehe ali i neke pogrešne korake, blockbusterse i nagrade, njegova strast za filmom i njegova predanost načinu pripovijedanja, ostaju postojane kao i uvijek. Režiju i produkciju HBO dokumentarca potpisuje nagrađivana Susan Lacy, u suradnji sa producenticama Emmom Pildes i Jessicom Levin dok je dokumentarac uredila Deborah Peretz.

>> 7 neobičnih serijskih kompanjona

Susan Lacy je kreatorica i bivša izvršna producentica slavljenog WNET serijala “American Masters”, koji se prikazuje na PBS-u širom zemlje. Dobitnica je bezbrojnih nagrada, uključujući deset Primetime Emmys® za izvrsnu seriju dokumentaraca i 12 Peabody nagrada. Kao izvršni producent “American Mastersa”, Lacy je producirala biblioteku od 250 filmova koji istražuju živote najdugovječnijih kulturnih ikona u Americi, od Charlie Chaplina do Jamesa Baldwina i Bob Dylana. Također je režirala filmove o različitim osobama kao što su Leonard Bernstein, David Geffen, Joni Mitchell, Judy Garland, Paul Simon, Rod Serling i Lena Horne.

Komentiraj

Komentara

Tags