Stranger Things: Kreatori serije optuženi za navodnu krađu koncepta?

Neočekivano teški trenuci za ekipu koja stoji iza Netflixove serije Stranger Things. Umjesto da se pozabave pred-produkcijom, posljednjim prazninama scenarija i početnim snimanjima, tvorci serije Matt i Ross Duffer morat će set, olovku i kameru zamijeniti sudom, birokracijom i odvjetnicima. Kako prenosi Hollywood Reporter, kreatori jedne od najpopularnijih serija današnjice optuženi su za navodnu krađu koncepta. Naime, Charlie Kessler je optužio braću Duffer, za koje tvrdi da su nezakonito preuzeli koncept njegova kratkoga filma Montauk iz 2011. godine te dodatnog scenarija koji je on sam napisao, a koji je nazvao The Montauk Project. Veza Stranger Thingsa i Montauka je, pogleda li se malo dublje, jako interesantna.

>> The Stand: Jedna od najboljih i najdebljih knjiga Stephena Kinga postaje mini-serija

Stranger Things je serija koja je specifična po suptilnim i manje suptilnim inkorporacijama elemenata drugih pop-kulturnih fenomena, poznatih filmova, serija i franšiza. Takve inkorporacije podrazumijevaju kratka referiranja na neka djela, ili pak na prelamanje njihovih motiva s motivima serije, njihovih tematskih linija s linijama serije. Slična je, ali ipak i drukčija, situacija s Kesslerovim Montaukom. Kessler navodi da se 2014. godine našao s braćom Duffer na jednom partiju, gdje se u interakciji s njima osvrnuo i na svoj projekt i ukratko prezentirao scenarij Montauk Project. Tužitelji trvde da se na temelju njihove interakcije, koja je prema riječima Kesslerova odvjetnika vođena sukladno standardima industrije, sklopio svojevrstan dogovor i ugovor o suradnji te da su nakon toga optuženici zaradili ogromnu svotu novaca na račun Kesslerove ideje. Kesslerov odvjetnik stoga traži da se zakonski onemogući braći Duffer da nastave s korištenjem Kesslerovih ideja.

Kesslerov je odvjetnik zatražio i da se njegovom klijentu plati odšteta i refundira izgubljena zarada. Otišao je i korak dalje, zatraživši da se uništi sav materijal koji se odnosi na Kesslerove koncepte. Zanimljivo je to što je serija Stranger Things na početku trebala biti nazvana upravo – Montauk. Također, radnja serije trebala je biti postavljena na Long Islandu, gdje se odvija radnja Kesslerova filma i scenarija, a određene ideje crpiti iz postojećih teorija zavjere o tajnim projektima američke vlade. Ove teorije kruže oko Montauka, lokacije na Long Islandu, još od osamdesetih godina. Nejasno je stoga u kojoj su mjeri braća Duffer direktno bazirali koncept serije na Kesslerovim idejama, u kojoj su mjeri razrađivali već postojeće teorije zavjere, te u kojoj su mjeri postojeće teorije utjecale na samoga Kesslera. Unaprijed je teško odrediti ”istinu” u ovom slučaju, kao i procijeniti zašto je Kessler tek sada odlučio podignuti tužbu. Kako god bilo, kreativna ekipa Stranger Thingsa je u neugodnoj poziciji i morat će voditi sudsku borbu koja bi mogla i potrajati. Nadajmo se da će ishod parnice biti povoljan barem za fanove, koji strpljivo čekaju treću sezonu serije, čiji je dolazak predviđen za 2019. godinu.

>> Stranger Things: Izvršni producent Shawn Levy o novostima oko treće sezone

Komentiraj

Komentara