Tajne uspjeha 7 moćnih TV žena

piše: I.L.

Kaže se da iza svakog uspješnog muškarca stoji (još) uspješn(ij)a žena. No tko je to, ili što je to, što stoji iza svake uspješne žene? Postoji li neka dobitna formula koja potpomaže ženski proboj u ovom poprilično muževnom svijetu? Iskreno, nemam pojma. Ljepota svakako nije (pogledajte Angelu Merkel), inteligencija… Možda, ali iz vlastitog iskustva bi rekla da je malo sreće jako dobra odskočna daska. No, je li malo sreće dovoljno? Sumnjam.

Zato je pred vama TOP lista 7 moćnih TV žena u kojoj ću pokušati otkriti koji su faktori njima pomogli da mogu udariti šakom o stol i da se to doista shvati ozbiljno.

7. Leslie Knope (Parks and Recreation)

Što stoji iza ove moćne žene: uvjerenje da je moćna

Leslie Knope, koju odlično utjelovljuje komičarka Amy Poehler, djeluje kao osnovnoškolac koji misli da svojom pozicijom u učeničkom vijeću može mijenjati svijet. Njen jako optimističan i idealističan pogled na svijet, kao i nadobudne akcije koje poduzima u svojoj političkoj karijeri, na prvi pogled izgledaju smiješno i neostvarivo, pogotovo uz kolegu poput Rona Swansona (Nick Offerman) koji iz svoje hejterske pozicije ili ne mari ili bojkotira sve ono što njegovi suradnici rade. No, ako ste dogurali do sedme sezone, mogli ste vidjeti da se sav taj entuzijazam ipak na kraju isplati.

>> Leslie je zakon, ali Ron Swanson je izvor sve mudrosti svijeta

6. Gemma Teller Morrow (Sinovi anarhije / Sons of Anarchy)

Što stoji iza ove moćne žene: motoristički klub sumnjivog dijapazona aktivnosti

Ako ste supruga prvog, a kasnije i drugog, te na koncu majka trećeg predsjednika motorističkog kluba koji dila oružje (a povremeno i drogu), a usto vodi i – gle čuda – legalni autoservis u malom američkom gradiću simboličnog imena Charming, onda vas svakako prati status badass face. Ako se usto većina vaših sumještana boji vaše najuže obitelji i najboljih prijatelja, ili su im na neki način dužni hrpe usluga i uslugica, onda nema toga što vi ne možete napraviti. A Gemma (Katey Sagal) to zna najbolje – stati njoj na žulj znači zamjeriti se cijelom SAMCRO-u, a vjerujem, to nikako ne želite.

>> Žene bez dlake na jeziku – upoznajte naše omiljene serijske kuje

5. Lagertha (Vikinzi / Vikings)

Što stoji iza ove moćne žene: mač i štit

Vikinzi su narod poznat po svojoj ratobornosti i osvajanjima, stoga ni ne čudi da su među svoje vojne redove puštali i žene. No, Lagertha (Katheryn Winnick) je očigledno bila nešto posebno čim je uspjela osvojiti Ragnarovo (Travis Fimmel) srce. Ona je žena s kojom ne želiš ukrstiti svoj mač s obzirom da se za njene borilačke vještine nadaleko čuje, a za njima ne zaostaju ni njena mudrost i ljepota. Lagerthu pamtimo po njenom izrazitom zaštitničkom odnosu prema svojoj obitelji i svom narodu te po fatalnosti kojom je čak i kraljeve rušila na koljena. Lagertha bi danas vjerojatno bila utjecajna političarka pri NATO-u, primjer prave emancipirane žene 21. stoljeća. Kao Kolinda Grabar-Kitarović, samo malo ljepša. I mršavija.

4. Alicia Florrick (Dobra žena / The Good Wife)

Što stoji iza ove moćne žene: (skoro) propali brak

U početku serije, Aliciju (Julianna Margulies) upoznajete kao kućanicu koja strpljivo stoji rame uz rame sa svojim suprugom, eminentnim političarom upetljanim u hrpetinu seksualnih skandala. Vrlo brzo, nakon što joj suprug završi u zatvoru, Alicija ostaje sama sa svojom djecom te kreće u potragu za vlastitim uspjehom. Kroz seriju možemo pratiti njen karijerni uzlet – od pripravnice u pravnoj tvrtki, preko vlasnice jedne, pa sve do upliva u mutne i burne političke vode. Eto, iako se na kraju njen brak ipak formalno ne raspadne, bračni razdor se pokaže kao njen glavni motor pokretač. E, to se zove dostojanstven poraz. I trljanje soli na ranu, hehe.

>> Najbolje, a potplaćene – zašto glumice zarađuju manje od svojih muškoh kolega?

3. Elizabeth McCord (Državna tajnica / Madam Secretary)

Što stoji iza ove moćne žene: nemam blage veze… Možda sretan brak?

Za razliku od Alicije, Elizabeth McCord (Téa Leoni) u startu pratimo kao uspješnu ženu u uzavreloj političkoj mašineriji koja spretno žonglira svojom karijerom i obiteljskim životom. I, također za promjenu, njen brak je sretan i ispunjen – toliko ispunjen da je njen televizijski suprug, Tim Daly, postao njen partner i u stvarnom životu. Elizabethina pozicija državne tajnice je čini maltene prvom osobom ispod predsjednika SAD-a što je i više nego dovoljno da je stavim na visoko treće mjesto, pogotovo kad je vidim kako dobro hendla situaciju s nimalo prijateljski raspoloženom Rusijom.

2. Daenerys Targaryen (Igra prijestolja / Game of Thrones)

Što stoji iza ove moćne žene: zmajevi

Treba li ovo uopće objašnjavati? Tko ih drugi ima? Ajmo, ruke u zrak svi koji u dvorištu umjesto psa imaju jednog zmajčeka. Nitko? Naravno… Osim što iza sebe ima leteće plamenobacače, Daenerys (Emilia Clarke) je uspjela skupiti ogromnu vojsku na temelju svoje humanosti – njene aktivnosti obuhvaćaju to da iz epizode u epizodu ide od grada do grada, oslobađa robove i viče „I am the Mother of Dragons!“ (nešto kao Abraham Lincoln sa zmajevima). Tko god joj je smišljao PR kampanju, zaslužuje promaknuće i debelu povišicu.

>> Igra prijestolja – onakva kakva je mogla biti

1. Claire Underwood (Kuća od karata / House of Cards)

Što stoji iza ove moćne žene: resting bitch face i utjecajan suprug

Ne kažem da Claire, koju glumi Robin Wright, ne bi uspjela bez svog muža (koji je, ustvari, uspješan zbog nje), ali titula prve dame SAD-a nekako sama po sebi podrazumijeva da ste udati za čovjeka koji je prvi čovjek SAD-a – prvim čovjekom SAD-a se postaje demokratskim glasanjem (navodno), dok se prvom damom postaje potpisom na papiru kod matičara. Nije to baš neka filozofija… No, bez obzira na to, i bez supruga, Claire je jedna snažna, snalažljiva i prilično bitchy žena te, osim svojim karakterom, i svojom formalnom pozicijom s razlogom zaslužuje biti na vrhu ove liste. Čestitam, Claire, sada ovo stavi u svoju biografiju, odmah ispod angažmana u Ujedinjenim narodima.

Komentiraj

Komentara