Tenet: Novi film Christophera Nolana kojem se veselimo (TRAILER)

Nakon vrhunskih SF/triler/akcijskih filmova, kojima je privukao publiku i od njih napravio obožavatelje, Christopher Nolan snimio je novi SF akcijski triler Tenet; a danas je izašao novi (drugi) trailer.

Špijunaža, putovanje kroz vrijeme i sprječavanje Trećeg svjetskog rata

Bez komplicirane, originalne i mind blow radnje, koja ponekad zahtjeva više pogleda kako bi ju se razumjelo,  ne bi se radilo o filmu Christophera Nolana. Tako smo u filmu Početak gledali lopove koji kradu korporativne tajne iz umova njihovih vlasnika uz pomoć tehnologije dijeljenja sna, u Interstellaru smo gledali putovanje kroz crvotočinu i znanstveno najbolje prikazanu crnu rupu, a u Mementu film koji ide unazad. Nešto jednako zanimljivo i originalno nas čeka i u Tenetu.

Naime, sažetak radnje s IMDB-a nam o filmu govori sljedeće: „Naoružan samo jednom riječju – Tenet (stup vjerovanja, princip) – i bori se za opstanak cijelog svijeta, protagonist putuje kroz sumračni svijet međunarodne špijunaže na misiji koja će se odvijati u nečemu izvan stvarnog vremena“. Možemo zaključiti da će tako protagonist pokušati zaustaviti Treći svjetski rat korištenjem upravljanja vremenom, a akcije nam neće faliti jer je uključena i međunarodna špijunaža (u kojoj su vjerojatno glavni akteri SAD i Rusija).

Uspon Roberta Pattinsona

Nakon velike mrlje u karijeri u obliku glavne uloge u Sumrak sagi, koje je po izjavama jednako svjestan, Robert Pattinson se posljednjih godina vraća na veliko platno u stilu. Odabirom kvalitetnih, ali često i riskantnih uloga, mogao bi u potpunosti promijeniti svoj status u filmskoj javnosti. Kod mnogih je to već učinio ulogama u „Svjetioniku“ i „Izgubljenom gradu Z“, a Tenet bio mogao biti velika prekretnica u očima ostalih. Po traileru nije poznato ime njegovog lika, ali se može zaključiti da će biti na „dobroj strani“, odnosno surađivati s protagonistom.

Uz Roberta Pattinsona, u filmu se pojavljuju John David Washington (Crni član KKKlana), Elizabeth Debicki (Veliki Gatsby), Aaron Taylor-Johnson (Kickass), Clemence Poesy (Harry Potter), kao i možda najpoznatiji Nolanov suradnik (osim Toma Hardyja)- Michael Caine (Vitez tame).

Pripovjedač bez Oscara

Početak, Insterstellar, Prestiž, Dunkirk, Memento i trilogija Vitez tame, sve su filmovi napisani i režirani od strane Nolana, od kojih mu neočekivano nijedan nije donio Oscara ni za najboljeg redatelja ni za najbolji scenarij. To prkosi, ne samo pozitivnom prihvaćanju filmova od strane kritike, već i od publike (što naravno uključuje visoku zaradu u kino dvoranama), ali i broju od ukupno 185 osvojenih nagrada od 511 nominacija. Možda će mu upravo Tenet napokon donijeti najcjenjeniju filmsku nagradu.

Tenet je jedan od filmova koji nije odgodio premijeru za kraj godine. Ako to ostane nepromijenjeno, prvi pogled filma ćemo imati 15. srpnja, dok se u Hrvatskoj očekuje 16. srpnja (napomena: na društvenim mrežama filma stoji datum 17. srpnja, dok su prethodno navedeni uzeti sa stranice IMDB). U međuvremenu pogledajte drugi trailer filma u nastavku.

Ivana Krmpotić

Komentiraj

Komentara