The English Game: Poklon za svakog ljubitelja nogometa

11.7.2018. u 109. minuti utakmice, Mario Mandžukić zabio je gol Englezima koji je odveo Hrvatsku u finale Svjetskog prvenstva. Na suprotnoj strani tribine čuo se muk, jer se prvi put na tom prvenstvu zaustavilo pjevanje poznate engleske navijačke pjesme “Three Lions”.  Zašto su Englezi te godine stalno pjevali stihove “Football’s coming home” i koja je važnost nogometa u njihovim životima prikazano je u novoj Netflixovoj mini-seriji “The English Game”.

Radnja ove drame se odvija u drugoj polovici 19. stoljeća i prikazuje nastanak i razvoj modernog nogometa. Naime, 1863. godine, jedanaest prestižnih londonskih škola i klubova sastalo se i osnovalo danas najstariju nogometnu organizaciju The FA (Football Association) te odredilo univerzalna pravila igre. U ovoj mini-seriji možemo pratiti pridržavanje, ali i kršenje tih pravila, kao što je primjerice plaćanje igrača (u početku je nogomet smatran amaterskim sportom te je plaćanje igrača bilo zabranjeno).

Radnički ustanak

Kako bi potpuno shvatili koja je bila važnost nogometa u životima engleza, ponajviše siromašnijeg djela koji su činili radnici, u seriji The English Game prikazana je razlika između više klase (bankari i vlasnici tvornica) i niže klase (radnici), kako na terenu tako i van njega. Tako su dva glavna kluba s kojima se radnja i otvara bili Darwin (radnici) i Old Etonians (gospoda) te su prikazani njihovi pokušaji osvajanja najstarijeg nogometnog natjecanja- FA kupa.

Stvaranje modernog nogometa

“Igrati nogomet je vrlo jednostavno, ali igrati jednostavni nogomet je najteža stvar koja postoji.”

Jedna je to od mnogih mudrih izreka možda i najutjecajnijeg nogometaša i trenera na svijetu Johana Cruyffa. Malo je reći da je Cruyff promijenio način igre i shvaćanja nogometa kao sporta, a slične promjene i prilagodbe možemo vidjeti i u ovoj mini-seriji. Naime, novi kapetan momčadi u Darwinu predstavlja novi način igre; korištenje cijelog terena i konstantno dodavanje lopte.

Kako tvrdi, protivnici mogu biti i brži i jači od njih, ali ako ne mogu doći do lopte to im neće ništa koristiti. Takvo predstavljanje razvoja najpopularnijeg sporta na svijetu i kreiranje novih formacija koje se i dan danas često mijenjaju,  zajedno upakirano s jakim škotskim naglaskom kapetana s nadimkom Fergie, primamit će svakog ljubitelja nogometa. No ne samo njih, već i one koji se pitaju zašto ljudi toliko vole gledati kako 22 osobe ganjaju loptu po travi.

>> Što bingeati za vrijeme karantene: Pickbox NOW, Netflix, HBO GO

Novu mini-seriju The English Game napisao je tvorac poznate britanske serije Downton Abbey Julian Fellowes, dok su u glavnim ulogama Edward Holcroft (Kingsman: The Secret Service, Kingsman: Zlatni Krug) i Kevin Guthrie (Dunkirk, Čudesne zvijeri i gdje ih naći). Svih šest epizoda dostupno je na platformi Netflix od 20.3.

Piše Ivana Krmpotić

>> Spasi svijet s kauča!

Komentiraj

Komentara