The Girl with the Dragon Tattoo: Sve o novoj tv adaptaciji romana Stiega Larssona

Devet godina nakon američke filmske adaptacije poznatog romana Muškarci koji mrze žene (The Girl with the Dragon Tattoo), prvog od tri romana u serijalu „Millenium“, Amazon je u dogovoru s kompanijama Left Bank Pictures i Sony Pictures dogovorio i potvrdio snimanje tv adaptacije.

 

Nova priča

Producenti su se u ovoj, još jednoj od mnogih tv adaptacija posljednjih godina, odlučili na nešto riskantniju i ambiciozniju opciju. Umjesto da rade adaptaciju već postojeće priče, serija će prikazati poznatog, ikonskog, lika Lisbeth Salander, ali u drugačijem kontekstu. Odnosno, radit će se o novoj radnji s novim likovima u današnjem svijetu. Cilj je ovoga, prema shvaćanju Amazona, stvoriti novu priču koja će zadovoljiti obožavatelja originala, ali i privući nove gledatelje. Budući da je projekt tek prihvaćen, glumci i ekipa iza kamere još nisu poznati. Međutim, poznato je da će izvršni producenti biti Andy Harries (Kruna) i Rob Bullock (The Night Manager).

Stieg Larsson- aktivist protiv rasizma

Zbog prerane smrti u svojoj 50. godini, Stieg Larsson nije doživio uspjeh svojih romana, budući da su sva tri nastavka objavljena godinu nakon. Tijekom svog života, Larsson je bio švedski spisatelj i novinar, ali i aktivist. U „slobodno“ je vrijeme istraživao organizacije i članove ekstremne desnice u Švedskoj kao i rasističke organizacije zbog čega je bio na meti istih i često dobivao prijetnje smrću. Uz sve navedeno, u 1977. je proveo većinu godine obučavajući ženske skupine Eritrejske gerile u njihovoj borbi za neovisnost od Etiopije, a tijekom istraživanja ekstremne desnice osnovao je „Swedish Expo Foundation“, organizaciju kojoj je cilj bilo „suzbiti rast ekstremne desnice i bijele kulture moći u školama i među mladima“.

Od objavljivanja serijala do 2015. godine „Millenium“ je prodan u preko 80 milijuna primjeraka. U dogovoru s izdavačem, dogovoreno je da će švedski autor i novinar David Lagercrantz napisati dodatna tri nastavka serijala: The Girl in the Spider’s Web, The Girl Who Takes an Eye for an Eye i The Girl Who Lived Twice. Time se serijal (zajedno s originalom) do 2019. godine prodao u više od 100 milijuna primjeraka i time postao jedan od najprodavanijih knjižnih serijala u povijesti.

Televizijska adaptacija poznate knjige Stiega Larssona još nema poznat datum početka snimanja, kao ni datum objave.

Ivana Krmpotić

>> Kondor (Condor): Premijera druge sezone napete špijunske serije

Komentiraj

Komentara