The Glorias: Uskoro novi film o američkoj ikoni feminizma (TRAILER)

Gloria Steinem, novinarka, aktivistica i jedna od najpoznatijih feministkinja, bila je portretirana u više TV serija i filmova, kao što je primjerice mini-serija Mrs. America, a napravljeno je i nekoliko dokumentarnih filmova o njenom životu. Sada je napokon ova ikona američkog pokreta za prava žena dobila i svoj igrani film.

Četiri glumice za jedan lik

Kao i u većini biografskih filmova, radnja će pratiti cijeli život legendarne Glorije i to u četiri faze. Na temelju objavljenog trailera, specifično jedne scene u vlaku, možemo zaključiti da će te četiri faze biti sljedeće: dvije u djetinjstvu (rano djetinjstvo i tinejdžerstvo) te dvije u odrasloj dobi (počeci novinarstva i aktivizma te glavno razdoblje borbe za prava žena u SAD-u).

Ono što je zanimljivo u ovom aspektu je činjenica da će svaku fazu glumiti druga glumica. To je Mara Reinstein iz US Magazinea komentirala na sljedeći način: “Život Glorije Steinem je toliko bogat i prostran da su bile potrebne četiri glumice kako bi ju utjelovile”.

Četiri Glorije

U ovoj biografiji moći ćemo gledati mnoga poznata lica, kako za glavnu ulogu Glorije, tako i za druge jednako važne povijesne likove. I dok će mladu Gloriju Steinem glumiti mladi talenti Ryan Kiera Armstrong (Američka horor priča) i Lulu Wilson (Haunting of Hill House), odrasle će glumiti poznate holivudske glumice Alicia Vikander (Ex Machina) i Julianne Moore (Zauvijek Alice). Na temelju objavljenog trailera, gluma Alicije, a posebno Julianne, bi mogla potencijalno zaraditi brojne nominacije i nagrade.

Uz njih, među glavnom postavom su se našli i Janelle Monáe (Mjesečina), Timothy Hutton (Obični ljudi), Lorraine Toussaint (Orange Is the New Black) i Mo Brings Plenty (Povratnik). Film je režirala i adaptirala Julie Taymor (Frida), prema knjizi “My Life on the Road” Glorije Steinem.

Još jedna inspirativna priča

I dok će film primarno pratiti ulogu Glorije Steinem u pokretu za prava žena u SAD-u, po traileru je vidljivo da će i objediniti borbu za građanska prava Afroamerikanaca, odnosno ukidanje rasne segregacije. Tu će u centru pažnje biti lik Dorothy Pitman Hughes, koju je utjelovila Janelle Monáe. Konačno, kako to u motivirajućim biografskim filmovima bude, tijekom cijelog filma će se često isticati “one-lineri”, odnosno kratki citati. Jedan od takvih je onaj iz Glorijinog govora: “istina će vas osloboditi, ali će vas prvo naljutiti”.

Biografski film The Glorias već je imao službenu premijeru na filmskom festivalu Sundance, a široj javnosti će biti dostupan 30. rujna. Budući da njihovi distributeri zastupaju nezavisne filmove, moguće je da u početku film neće dolaziti u Cinestar i Cineplexx kina. U nastavku pogledajte trailer.

Ivana Krmpotić

>> O. J.: Made in America – 5 razloga za gledanje dokumentarne serije koja je osvojila Oscara

Komentiraj

Komentara