The Handmaid’s Tale: Kako jedna serija utječe na politiku

Na prosvjedu, pod nazivom “People’s Filibuster of Trumpcare” koji se održao u utorak u glavnom gradu SAD-a Washingtonu, prosvjednicima su se pridružili aktivisti obučeni u kostime iz serije Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale)  kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo prema novom republikanskom prijedlogu zakona o zdravstvu.

Ovo nije prvi puta kako je upravo ova serija inspirirala neki događaj u stvarnom svijetu, već smo pisali o tome kako je Sluškinjina priča inspirirala modnu kolaboraciju i umjetničku izložbu, no ovoga puta svjedočimo tome kako se motivi iz  Huluove serije koriste kao političke poruke unutar prosvjeda.

>> Sluškinjina priča: serija inspirirala modnu kolaboraciju i izložbu kostima

Naime, prema novom zakonu, 22 milijuna ljudi mogli bi ostati bez zdravstvenog osiguranja. Predlaže se ukidanje financiranja neprofitne državne organizacije Planned Parenthood, koja pruža besplatnu seksualnu zaštitu u SAD-u. Republikanci su u utorak objavili kako odgađaju glasanje o zakonu nakon 4. srpnja, jer nemaju dovoljno potpore.

Aktivisti obučeni u kostime iz serije držali su transparente i natpise neprofitne organizacije Planned Parenthood. Također, ovo nije prvi puta kako žene obučene u sluškinje protestiraju protiv prijedloga zakona diljem SAD-a, često protiv zakona koji se tiču regulacije abortusa ili onemogućavanja ženama pristup zdravstvenoj zaštiti.

>> Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale): Sve o drugoj sezoni

Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale) adaptacija je romana Margaret Atwood iz 1985., a premijerno se prikazala na Huluovom streaming servisu u travnju. Radnja se odvija u fikcijskom svijetu u distopijskom društvu, gdje su žene prisiljene rađati djecu za žene i muževe koji pripadaju višem sloju društva. Trenutno gledamo drugu sezonu.

Komentiraj

Komentara