The Stand: Jedna od najboljih i najdebljih knjiga Stephena Kinga postaje mini-serija

Izdvojiti ”najbolje” knjige iz ogromnog opusa Stephena Kinga je težak, nezahvalan pothvat čija proizvoljnost može zanemariti mnoga druga, kvalitetna djela. Pored onih najpoznatijih, koje su doživjele mnoge filmske i serijske adaptacije, izdvaja se i genijalna knjiga The Stand, koja, vjerovali ili ne, još čeka adekvatno hrvatsko izdanje. Kritika je ovaj naslov proglasila jednim od najboljih Kingovih radova uopće, svrstavajući The Stand u kategoriju najslojevitijih i književnog respekta najvrijednijih Kingovih djela. Naravno, riječ kritike nije ujedno i posljednja riječ koja zauvijek određuje pojedino djelo: čitatelji u tom pogledu mogu imati sasvim drugo mišljenje, odnosno mišljenja. No, oko jednog će se složiti svi: The Stand je najdeblja i najopsežnija Kingova knjiga, koja broji preko tisuću i tristo stranica. Knjigu je preuzela ekipa s CBS-a, koja je već u naprednoj fazi razvoja ekranizacije djela.

>> Fear The Walking Dead – nova, uzbudljiva sezona je pred vratima!

The Stand je već imao svoju mini-serijsku adaptaciju 1994. godine. Kreator serije Mick Garris je unutar četiri epizode i šest sati zahvatio i razradio sadržaj knjige. CBS i Josh Boone planiraju proširiti ovu priču na mini-seriju u trajanju od 10 sati. Boone trenutno radi na filmu Novi mutanti, kojega režira i za kojega je napisao scenarij. Ideja o ekranizaciji Kingove knjige zaokuplja ga već neko vrijeme: još je 2014. godine odlučio uhvatiti se posla oko ovog projekta, ali je od tada do danas ideja prošla kroz nekoliko faza i promjena. Boose je na početku planirao napraviti filmsku trilogiju, ali je CBS na kraju odlučio provući priču kroz mini-serijsku formu. Stephen King je još osamdesetih htio ekranizirati ovu knjigu, tražio je i pronašao pravoga redatelja, ali se projekt nikada nije ostvario, sve do mini-serije iz sredine devedesetih. Nakon toga je David Yates, redatelj Harryja Pottera, odlučio razraditi ideju filmske trilogije bazirane na The Standu, ali je ubrzo morao odustati od projekta i prepustiti ga Benu Afflecku, koji je također bio zainteresiran ali projekt nije ostvario.

Sada je, napokon, The Stand sletio na plodno tlo. Priča je to o apokaliptičnom svijetu, gdje je 99% ljudske populacije izbrisano s lica zemaljske kugle pod smrtonosnim utjecajem virusa; priča je to o sukobu dobra i zla, o istraživanju ljudskosti, budućnosti čovječanstva, gdje se prelamaju motivi znanstvene-fantastike i horora, drame i misterija, uz suptilne psihološke, filozofske i društveno relevantne nijanse. U tom se pogledu mini-serija čini kao idealan oblik za koherentno i cjelovito ekraniziranje ove knjige, a najavljenih 10 sati kao dovoljan vremenski okvir za razradu svih ključnih trenutaka Kingova djela. U iščekivanju konkretnijih informacija o napretku projekta kao i o  vijestima o eventualnoj najavi izlaska serije, nastavljamo pratiti razvoj situacije. Do službenih potvrda i priopćenja, preostaje nam da uzmemo knjigu u ruke i uronimo u ovo vrhunsko književno djelo.

>> Kuga – serija koja je razbila sve rekorde gledanosti stigla je na Epic Drama

Komentiraj

Komentara