Tjedni pregled kratkih vijesti: Jessica Jones, Isaac Asimov, Westworld, Skandal, GoT, obnovljene serije…

Prošli smo tjedni pregled kratkih vijesti završili Igrom prijestolja, pa ćemo stoga ovaj započeti jednom kratkom ali intrigantnom informacijom iz Westerosa: snimanje najveće bitke čitave serije uspješno je privedeno kraju! Prateći informacije koje kruže internetom, bitka koja nas očekuje u osmoj, posljednjoj sezoni GoT-a bit će nešto što dosad nismo imali prilike vidjeti. Sukob Jonovih i Ramseyjevih snaga, tragična bitka kod Hardhomea te bitka između Lannistera i Dothrakija u prošloj sezoni, predstavljaju događaje koji su tehnički i produkcijski jednostavano oduševile gledateljstvo. Budući da smo se tijekom sedam sezona nagledali svega, teško je uopće predvidjeti o kakvoj je bitci riječ. Ono što je sigurno, jest da osma sezona priprema pravu GoT-ovsku bombu.

>> Igra prijestolja: Sean Bean napokon otkrio posljednje riječi Neda Starka

Spojleri na vidiku!

Westworld

Od jedne hit serije do druge: showrunneri serije Westworld i ekipa sa Reddita je tokom tjedna imala simpatičnu interakciju. Nabrijani su redditovci već neko vrijeme krenuli, odnosno ponovno započeli intenzivne diskusije i teoretizacije oko druge sezone. Jonathan Nolan je već bio najavio da je skovao kontroverzni plan za teorije fanova: Lisa Joy i on će objaviti video s detaljima o drugoj sezoni, pa tko si je hoće spojlati, neka! Nolanova je teza ta da teorije fanova funkcioniraju kao svojevrsni spojleri; tanka je granica između ova dva pola. Na kraju je to bio, kako bi Amerikanci rekli, samo prank. Nolan i Joy su tako redditovcima, koji su masovno glasovali za objavu video-spojlera, podvalili klip koji nije otkrio ništa o drugoj sezoni. Dobra ili loša fora, na redditovcima i fanovima je da prosude.

>> Westworld: Novi trailer najavljuje kaos i zaoštravanje sukoba u drugoj sezoni (VIDEO)

Jessica Jones i Luke Cage

Dobre vijesti za marvelovce: stigla je službena potvrda za treću sezonu Jessice Jones! OK, to je bilo i očekivano, reći će neki. No, kod serija koje nemaju unaprijed definirano trajanje, svaka je službena obnova itekako značajna. Netflix je tako odlučio zadržati uspostavljeni kurs, te zadržati mnogobrojno gledateljstvo koje se jako povezalo s narativom i protagonisticom. I dok je treća sezona još daleko, druga je sezona Jessice Jones bila specifična po tome što su sve epizode režirale žene. Još jedna serija nastala u suradnji Marvela i Netflixa ide ovim putem: polovicu druge sezone serije Luke Cage režirat će redateljice. Korak naprijed, i to onaj pravi superherojski – toplo ga pozdravljamo!

>> Luke Cage: Najavljen datum izlaska druge sezone u novom teaseru (VIDEO)

Isaac Asimov

Borba između raznih streaming servisa je intenzivnija no ikad. Konkurencije u tom polju ne manjka, a kompanije  se bore oko autorskih prava mnogih književnih, filmskih ili starijih serijskih naslova koje žele preoblikovati u moderne serije. Gospodar prstenova je jedan od najzvučnijih primjera, gdje je Amazon u posljednji čas nadmudrio Netflix. U posljednje je vrijeme u središtu rasprava bila cijenjena i hvaljena znanstveno-fantastična trilogija Foundation, legendarnog Isaaca Asimova. Konačno, nju će na male ekrane lansirati Apple. Seriju će realizirati David S. Goyer (Batman Begins) i Josh Friedman (Terminator). Odlična je to akvizicija za Apple, a poznavatelji Asimovljeva rada će se bez mnogo razmišljanja složiti da bi ovaj naslov mogao biti budući serijski hit!

>> Rat svjetova: Mini-serijska adaptacija Wellsovog klasika bit će ”iznenađujuća i puna šokova” (FOTO)

Ukinuto/Obnovljeno

U kategoriji ukinutog i obnovljenog, izdvajamo nekoliko naslova. HBO je službeno obnovio dva svoja originalna naslova. Bill Hader može biti zadovoljan: njegova je serija Barry, jako crna i jako dobra komedija, preživjela prvu i dobila (zasluženu) drugu sezonu. Na drugom kraju streaming servisa, Silicon Valley je serija koja je davnih dana dobila HBO-ov blagoslov za drugu sezonu, a sada, već pomalo veteranski, službeno ulazi u svoju šestu. Tehno-industrijska satira, čiji su protagonisti najomiljeniji TV geekovi poslije Sheldona Coopera i njegove klike, postala je tako najdugovječnija HBO-ova komedija nakon Veepa. Dok je HBO bio darežljiv, Netflix je bio jako strog: serija Everything Sucks! ukinuta je nakon samo jedne sezone. Gledatelji to baš i nisu dobro primili, jer je serija bila obećavajuća. Ova je dramedija izazvala mnoge pohvale i pozitivne kritike, te poneku negativnu zbog prenaglašavanja nostalgije za devedesetima.

Skandal

Nastavlja se priča oko skandala koji je potresao seriju Stranger Things. Nakon optužbi o plagiranju koncepta (o čemu smo pisali ovdje), producenti i kreatori serije tvrde da posjeduju dokaze kojima će pobiti optužbe i koji jasno pokazuju da ovdje nije riječ o plagijatu. Po svemu sudeći, ovaj će se skandal postepeno razvodniti i pretvoriti u svojevrsnu sudsko-pravnu sapunicu gdje se više neće znati tko tu pije a tko tu plaća. Stoga je bolje ići na sigurno i kad je skandal, onda neka bude pravi Skandal: ovaj vrhunski američki politički triler je dostupan na Pickboxu, nadohvat klika, a emitira se paralelno sa svjetskom premijerom. Serija je pobrala masu nagrada, bila je nominirana svugdje; glumački je sastav odličan, atmosfera i radnja zaslužuju čistu peticu. Ukratko – teško je naći slabu točku. Ukratko – idealna stvar za kraj tjedna.

>> Pickbox – Nove serije i filmovi u travnju

P.S. Ako nemate volje za skandale i političke trilere, a htjeli biste nešto malo mekše, nešto sapunasto, preletjeli smo Pickbox i naišli na Kraljevsku obitelj – topla preporuka!

Komentiraj

Komentara