Tjedni pregled kratkih vijesti: Stranger Things, Westworld, Legion, Walking Dead, American Gods…

Za početak, kako bismo uopće mogli dati pregled vijesti, morali smo nevoljko izaći iz animiranog svijeta: prošli smo tjedan u potpunosti bili uronjeni u Pickboxov itinerarij Disneyjevih klasika. I vrijedilo je! Prisjetili smo se Izbavitelja, Pepeljuge, Mikija i njegove ekipe, a pogledali smo i sva tri naslova Priče o igračkama. Budući da smo se morali vratiti u takozvanu zbilju, za kraj smo ostavili pravu deliciju, kako prijelaz ne bi bio pretežak: uz Mary Poppins, kultni mjuzikl iz 1964. godine, povratak je bio mnogo, mnogo lakši. Osvježeni Disneyjevim avanturama, pripremili smo pregled najzanimljivijih vijesti koji, u skladu s tjednom koji smo proveli u svijetu crtića,  započinjemo jednom svima dobro poznatom animiranom serijom.

>> 5 predivno dobrih Disney filmova na Pickboxu

Simpsoni – rekordi i kontroverze

Legendarni Simpsoni od samog su početka pravi magnet za kontroverze i kritike. Ipak, dugo se vremena situacija oko ove serije nije zakuhala kao u posljednjih nekoliko tjedana. Sve je krenulo oštrim kritikama na račun stereotipizacije Indijaca koja se manifestira u i kroz Apua. Njegov glas, Hank Azaria, izjavio je da više ne želi sudjelovati u tom procesu, da se želi distancirati od Apua i u seriju uključiti članove indijske i, u širem smislu, azijatske zajednice SAD-a. Producent i Youtube ličnost Adi Shankar, koji je producirao dokumentarac o ovom problemu te ujedno i pokrenuo javnu kritiku, pokrenuo je svojevrsno natjecanje: pozvao je zainteresirane da napišu vlastiti scenarij polusatne epizode u kojoj će adresirati i pokušati riješiti ovaj problem. Tvorac Simpsona, Matt Groening, rekao je pak da živimo u vremenu i društvu gdje se mnogi vole praviti da su uvrijeđeni. Kontroverze oko Apua su, nažalost, zasjenile novi i dosad najznačajniji Simpsonov rekord: animirana je serija preskočila Gunsmoke, i tako postala serija s najviše produciranih epizoda u povijesti!

>> Arrested Development: Stiže ‘remix’ verzija četvrte, dok je za ljeto najavljena premijera pete sezone!

Legion

Govoreći o epizodama, obradovala nas je vijest koja je stigla iz tabora FX-a i Marvela: genijalna serija Legion, koja je sve bolja i bolja, nagrađena je dodatnom epizodom u drugoj sezoni! Tekuća će sezona tako, od početnih 10, na kraju imati sveukupno 11 epizoda. Ipak, iako postoje razlozi za veseljem oko ove vijesti, informacija o dodatnoj epizodi pokrenula je i struju skeptika i serijskih detektiva koji iz dodatne epizode iščitavaju dalekosežnija značenja. Prvo, neki kažu da bi to moglo značiti da su producenti odlučili posljednju epizodu prepoloviti i preoblikovati je u dvije zasebne epizode. Drugo, neki kažu da to znači da bi serija mogla završiti prije očekivanog kraja ili, drugim riječima, da bi FX i Marvel mogli i ne obnoviti seriju za iduće sezone. Treće, neki pak kažu da je dodatna epizoda u skladu sa nepredvidivošću samog Legiona te da je epizoda zapravo ”nagrada” fanovima, ali i samoj priči. Mi se, na kraju, nadamo da su potonji u pravu: Legion je trenutno jedna od (naj)boljih serija na koje možemo naići. Priča je u potpunosti nepredvidljiva, šizofrena i, doslovno, genijalna; stoga, ovoj seriji želimo dug i zdrav život!

>> Castle Rock: Nova J.J. Abramsova psiho-horor serija, jeziva adaptacija mitologije Stephena Kinga (VIDEO)

Stranger Things & Walking Dead

Dvije različite serije, s potpuno različitim pričama i premisama, pojavljuju se zajedno u ovom pregledu jer, vjerovali ili ne, trenutno imaju nešto zajedničko. I Stranger Things i Walking Dead započeli su sa snimanjem svojih novih sezona. Netflixova je hit-serija započela sa snimanjem svoje treće sezone koju fanovi već dugo i nestrpljivo iščekuju. Streaming kompanija je početak snimanja najavila objavom videa gdje vidimo okupljenu glumačku ekipu čiji članovi čitaju nove scenarije, u pratnji članova producentskog tima. Predviđa se da bi treća sezona Stranger Thingsa trebala izaći tek nekad u prvoj polovici 2019. godine. S druge strane, AMC je nedugo nakon završetka osme, službeno objavio početak snimanja devete sezone. Dok pratimo crossover u seriji Fear the Walking Dead, glumice i glumci prvog i najpoznatijeg serijskog naslova franšize već su u procesu realizacije devetog nastavka koji, imajući na umu napetu završnicu prošle sezone, obećava svojevrstan ”novi početak”. Istu je stvar rekao i tvorac serije Scott Gimple. Uglavnom, deveta sezona obećava jedan drukčiji zaokret priče, kao i nove uzbudljive i napete obrate, a svjetlo dana bi trebala ugledati također u prvoj polovici 2019. godine.

>> Yellowstone: Kevin Costner kao protagonist napete, kompleksne i atraktivne rančerske serije (VIDEO)

American Gods

Uz Stranger Things i Walking Dead, i ekipa koja stoji iza sve popularnije serije American Gods započela je sa snimanjem nove sezone. Riječ je o drugoj sezoni serije koju mnogi tumače kao ”ekstravagantnu” seriju, budući da okuplja moćan glumački sastav, dok produkcijski ne štedi gotovo na ničemu. Ovu smo seriju izdvojili jer je važno napomenuti da je kreativni duo koji je skrojio prvu sezonu i tako adaptirao istoimenu novelu Neila Gaimana, napustio ovaj projekt i prepustio svoje pozicije drugim ljudima. Naime, Michael Green i Bryan Fuller napustili su seriju zbog ”kreativnih razlika”, kako to definiraju oni sami. Fanove knjige, a potom i serije, ovaj je ”razvod” potresao i na neki način i uplašio: budući da su Green i Fuller poprilično vjerodostojno i precizno prenijeli radnju i koncept knjige na male ekrane, pitanje je tko će ih moći zamijeniti a ujedno održati kontinuitet serije? Novi showrunner serije je Jesse Alexander, ali ono što je za fanove najvažnije jest odlučan Gaimanov ulazak u produkciju nove sezone. Blizina i uključenost autora bi, tako, trebala garantirati jednu koherentnu i vjerodostojnu realizaciju druge sezone.

>> 5 serija na koje je Twin Peaks imao presudan utjecaj

Westworld & Sluškinjina priča

Tjedni pregled završavamo s dvije megapopularne serije. Prvo, Westworld. HBO-ov je hit-naslov službeno dobio treću sezonu. Obnovu serije je potvrdio sam HBO, koji je službeno naručio i treći nastavak ove potpuno lude serije. Ukratko, kompanija se unaprijed želi pripremiti na završetak Igre prijestolja, budući da će serija za sobom ostaviti ogroman prazan prostor. Ta se praznina nastoji djelomice popuniti sve jačim investiranjem u Westworld, koji već uživa respektabilnu dozu pozitivnih kritika a privlači i ogroman broj publike. Ekipa HBO-a vjerojatno pretpostavlja da će odlazak Igre prijestolja polučiti i solidnu migraciju gledatelja, pa stoga pripremaju teren Westworlda.

>> Tvorci Westworlda otkrili svoj novi projekt: Distopijska serija o Americi koju oblikuje tehnologija

Na sasvim drugoj strani zbilje, na mnogo opipljivojoj i sve tanjoj granici realnosti i fikcije, trenutno se razvija druga sezona Sluškinjine priče. Distopijska je serija trenutno jedan od najpopularnijih pop-kulturnih naslova uopće, a Hulu je zbog toga odlučio unaprijed rezervirati i treću sezonu. Službena potvrda obnove Sluškinjine priče stigla je prije nekoliko dana. Obnova serije podrazumijeva i gotovo potpuni odmak od knjige Margaret Atwood: prva je sezona bila poprilično bliska originalu, dok će se u drugoj osjetiti i vidjeti sve izraženije udaljavanje od književnog predloška serije. Još uvijek nismo sasvim sigurni kako da doživimo i prosudimo novu sezonu, tako da će osvrt na seriju pričekati još nekoliko epizoda, kako bi dopustili radnji da se malo jasnije iskristalizira. Sluškinjina priča je ipak najrelevantnija serija današnjice, kako u pop-kulturnom, tako i u širem društvenom i političkom smislu. Stoga, dopustit ćemo da se priča dodatno razvije, nakon čega ćemo se seriji vratiti i prokomentirati ono što smo do sada vidjeli. Do tada, pogled je uperen prema novom serijskom tjednu i najzanimljivijim kratkim vijestima koje donosnimo, ponovno, za sedam dana.

>> Sluškinjina priča: Trailer najavljuje napetu, dinamičnu drugu sezonu i – bijeg iz Gileada? (VIDEO)

Komentiraj

Komentara