Todd Haynes priprema mini-seriju o Sigmundu Freudu

Todd Haynes je filmaš koji se okušao, tako reći, u svemu i svačemu. Dok je boravio u Francuskoj, na ovogodišnjem izdanju festivala u Cannesu gdje je došao podržati svog dugogodišnjeg suradnika Edwarda Lachmana, govorio je o svojim budućim projektima. Preciznije, otkrio je da će se, kao i mnogi drugi redatelji i producenti prije njega, iskušati u svijetu serija. Haynes će tako nastaviti suradnju s Amazonom, koji je lansirao njegov posljednji filmski uradak Wonderstruck.

>> Guillermo del Toro priprema novu horor seriju za Netflix

Haynesa pamtimo po filmovima poput Carol, Far From Heaven, ili pak po zanimljivom i specifičnom filmu I’m Not There, u kojem je na originalan način iz više različitih perspektiva uronio u biografiju Boba Dylana kojega je u filmu tumačilo čak pet različitih glumaca i Cate Blanchett koja je, složit će se mnogi, možda i najbolje utjelovila legendarnog glazbenika. Sada će se Haynes pozabaviti jednim drugim velikanom, čovjekom čiji je znanstveni rad i utjecaj radikalno preobrazio znanost i kulturu dvadesetog stoljeća. Riječ je o Sigmundu Freudu, čije knjige Haynes doslovno guta i kontinuirano iščitava. Haynes će se dakle pozabaviti pričom autora koji je na njega samog znatno utjecao: u formatu mini-serije, ovaj će svestrani umjetnik na sebi svojstven način ekranizirati biografsku priču oca psihoanalize.

Sigmund

Još se točno ne zna koji će biti koncept mini-serije i koji će pristup biti odabran – oni koji poznaju Haynesov rad, znaju da njemu nisu strane ni dokumentarističke ni igrane varijante, kao ni razne eksperimentalne forme. Njegov motiv za tematiziranje života Sigmunda Freuda je baziran na njegovoj ambiciji da ponovno istraži lika čiju smo radikalnost i utjecajnost mišljenja, kako kaže sam Heynes, gotovo i zaboravili jer je ono ukorijenjeno  u našoj kulturi. U tom pogledu, za očekivati je nešto drukčije od ”norme” klasičnih biografskih filmova i serija. Bude li Heynes posegnuo za inovativnijim i eksperimentalnijim metodama, kao što je to učinio s filmom o Bobu Dylanu, možemo očekivati jednu pravu mini-serijsku deliciju.

>> Sense8: Napokon objavljen službeni trailer velikog, dvosatnog i uzbudljivog finala! (VIDEO)

Komentiraj

Komentara