Top 10 najznačajnijih smrti u Živim mrtvacima

Američka televizijska serija Živi mrtvaci (The Walking Dead) počela se emitirati u listopadu 2011. godine, a temelji se na radnji istoimenih stripova. Radnja puna napetih događaja i kontroverznih likova naprosto je prikovala gledatelje za male ekrane te se svaki tjedan željno iščekuje novi nastavak. Iako možda na prvu zvuči pomalo otrcano zbog „zombi“ tematike, naglasak je ipak na nečemu drugome – zadržavanju ljudskosti i zajedništva unatoč apokalipsi koja se događa ljudima pred očima i borbi za opstanak koja konstantno traje.

>>ŽIVI MRTVACI: POSLJEDICE POKOLJA

Likovi koje danas imamo prilike gledati u seriji znantno su promijenili svoj karakter od prve sezone, te je  također istaknuta i njihova transformacija koja se postepeno odvijala tokom svih borbi, smrti i izdaja koje su ih zadesile. Kroz ovih par sezona imali smo prilike upoznati mnoštvo likova koje smo  zavoljeli na prvu ili pak čekali da postanu slastan zalogaj nekom zombiju. U narednim redovima imat ćemo prilike vidjeti deset najznačajnijih smrti koje su bile totalno neočekivane ili vrlo emotivne za gledatelje. Pa dakle, krenimo!

10. Dr. Jenner i Jacqui

Iako se ne radi o nekim prebitnim likovima i brutalnim smrtima, ovaj trenutak jedan je od važnijih budući da se radi o samom kraju prve sezone kada likovi postaju svijesni svoje situacije i crne sudbine. Dolaze u Atlantu u sjedište Centra za zarazne bolesti u kojem je jedini preživjeli dr. Jenner koji istražuje pandemiju, ali nikako ne uspijeva pronaći lijek.  On šapne Ricku na uho vijest koju će on kasnije otkriti ostalima u grupi, a to je da su svi ljudi zaraženi virusom te svatko tko umre postaje zombi nedugo nakon smrti.  Centar ostaje bez goriva koje je neophodno kako bi pomoćni generatori mogli raditi te nedugo zatim započinje sigurnosni protokol programiran na samouništenje kako bi ne bi došlo do širenja zaraza. Članica Rickove grupe Jacqui i dr. Jenner odluče ostati u Centru budući da nemaju snage za preživljavanje i vjeru u opstanak te pogibaju u ogromnoj eksploziji.

1

9. Lori Grimes

Podosta omražen lik, žena protagonista Ricka Grimesa, umire pri porođaju u trećoj sezoni. Budući da je petljala s Rickovim kolegom i najboljim prijateljem Shaneom misleći kako je Rick mrtav, nije ni bila sigurna čije je dijete. Na samom kraju trudnoće, skupina dolazi do napuštenog zatvora prepunog zombija koje žele ubiti kako bi se tamo mogli smjestiti te kako bi pokušati živjeti koliko-toliko normalno. Lori uhvate trudovi te zahtijeva od Maggie da obavi carski rez kako bi spasila dijete. No, Lori umire te je njen sin Carl prisiljen pucati joj u glavu kako mu majka ne bi postala zombi. Groooozna smrt!

9

 8. Andrea

Guverner, jedan od prvih glavnih negativaca ove serije, zaslužan je za Andreinu smrt. Svom kolegi Miltonu naređuje da ju ubije, no budući da on to odbija, Guverner ga smrtno rani te ga zaključava u prostoriju s Andreom kako bi ju on ubio kad se pretvori u živog mrtvaca. Prema Woodburryu kreću Rick i ekipa kako bi dokrajčili Guvernera, no tamo ih čeka neugodno iznenađenje. Guvernera nema, a Andrea je ugrižena te si sama oduzima život pucavši si revolverom u glavu dok se Michonne nalazi u njenoj blizini. Pomalo stereotipan primjer plavuše koja nadrapa zbog svoje naivnosti.

>>STIŽE NOVA SERIJA AUTORA ŽIVIH MRTVACA

and

7. Tyreese

Ova je smrt vrijedna spomena zato što je većina epizode u kojoj Tyreese umire posvećena upravo njemu. Smrt nastupa uslijed krvarenja koje je uslijedilo nakon amputacije ruke koju mu je zombi ugrizao, a koju mu je Michonne odsjekla kako bi zaustavila infekciju. Budući da su bili u napuštenom naselju u potrazi za hranom i ostalim potrepštinama, nije mu bilo moguće pružiti adekvatnu pomoć, umirao je u boli popraćenom halucinacijama. Odličan lik koji je preživio sve što se preživjeti može, umire na užasno glup način – zbog trenutka nepažnje.

104372-Tyreese-still-a-better-mom-tha-sfaR

6. Deanna Monroe

U potrazi za skloništem, mjestom u kojem mogu donekle normalno živjeti, Rick i ostali preživjeli dolaze do Alexandrie – naselja ograđenog na vrlo promišljen način kako bi ostalo sačuvano od najezde zombija. Deanna je „ the boss“ toga mjestašca, te s nevjericom dopušta grupi da ostanu s njima i žive u zajednici. Iako djeluje kao žena koju odlikuju snaga, integritet i liderstvo (ipak je ona ta koja vodi i drži zajednicu pod kontrolom), dogodi se nalet stvarnosti (napadnu zombiji koje ona dotad nije zapravo ni vidjela na djelu), te se njen koncept idealne zajednice razlomi na tisuću komadića. Njena snaga ponovo dolazi na vidjelo upravo na smrtnoj postelji gdje planira počiniti samoubojstvo budući da je ugrižena, no kako zombiji ulaze u kuću ona počinje pucati na njih do posljednjeg metka. Budući da njena smrt nije prikazana, možemo naslutiti kako su je zombiji razderali.

>>ŽIVI MRTVACI: JOŠ JEDNA VELIKA ŽRTVA

5. Lizzie i Mika

Dvije djevojčice koje su ujedno i sestre, zadesila je grozna sudbina; nakon smrti majke, umire im i otac, te Carol preuzima brigu o njima. Spletom okolnosti, Tyreese, Carol, beba Judith i djevojčice odvoje se od ostatka grupe nakon borbe u zatvoru te provode neko vrijeme u kolibi nađenoj u šumi dok ne nađu „Terminus“ ( mjesto opisano kao utočište na raznim znakovima postavljenima na cesti) prema kojem su se i ostali zaputili. Međutim, obje djevojčice završe tragično. Budući da je zombi apokalipsa vrlo teška za probaviti nekim starijim ljudima, a kamoli djeci, Lizzie zombije ne doživljava kao čudovišta koja joj mogu nauditi. Ona ubija svoju mlađu sestru tvrdeći kako nije mrtva, već će se „vratiti“. Carol uviđa da nema drugog rješenja te ubija Lizzie kako ne bi naudila malenoj bebi Judith ili pak nekome drugome. Vrlo je čudno vidjeti kako djeca umiru u bilo kakvim serijama, to je nekako „zabranjeno“ i možda neukusno za prikazati, no ovdje se zaista svašta događa tako da se producenti ne ustručavaju uprizoriti ni ovako grozne trenutke.

mik

4. Hershel Greene

Lik koji je ostao puno duže živ nego što se zapravo očekivalo s obzirom na njegove godine i pokretljivost. Grupa ga je upoznala na farmi na koju ih je on primio, te je vjerovao kako se zombije može izlječiti. Tako je u svojoj štali držao susjede, ženu, posinka i ostale zombije koje bi našao kako bi ih jednog dana kad se otkrije lijek mogao izliječiti. Ubrzo postaje svijestan situacije te skoro umire kada mrtvaci napadnu farmu opirući se odlasku. Ipak posustane i postane član skupine koja je brojnija za par novih članova te kreće zajedno s njima u potragu za boljim životom. U zatvoru u kojem nalaze potencijal za novi smještaj biva ugrižen za nogu koju mu amputiraju kako ne bi došlo do infekcije. Usprkos hendikepu, ostaje koristan član zajednice, Rickov savjetnik i liječnik kada dođe do epidemije virusa koji usmrti mnogo članova grupe. Dok je skupljao biljke kojima je liječo bolesne u zatvoru, otima ga Guverner te ga ubija obezglavljivanjem ispred zatvora čime započinje borba između dviju strana. Vrlo tužan trenutak u kojem mnogima najdraži lik umire zbog tuđe zlobe i želje za moći.

>>FOTO – ŽIVI MRTVACI: KAKVA BROMANSA 🙂

44

3. Sophia Peletier

Carolina kćer jedna je od prvih likova čija je smrt potresla publiku Živih mrtvaca. Nakon odlaska iz Centra za zarazne bolesti, grupa bježi prema mjestu Fort Benning. Vozeći se po cesti, dolaze do predjela krcatog napuštenim vozilima. Ubrzo shvate kako tamo ima zombija te se svi sakriju pod automobile kako ih ne bi vidjeli, no Sophiju jedan mrtvac napadne te odjuri u šumu pored ceste u kojoj ju drugi mrtvac počinje loviti. Grupa ju odluči pronaći, no neuspješno; nalaze samo njene tragove poput lutke i mjesto gdje se možda skrivala. Veliki dio sezone bavio se upravo pronalaskom Sophije te je skupina naposljetku i nalazi; Shane otvara vrata štale u kojoj je Hershel držao zombije te iz nje izlazi i Sophia – kao živi mrtvac, naravno. Događa se potresna scena u kojoj Rick puca Sophiji u glavu, Carol plače i cijela skupina je u emotivnom rasulu.

Bezimeno

>>ŽIVI MRTVACI IMAJU ISUSA, LEGENDS OF TOMORROW LEDENU KRALJICU

2. Beth Greene

Dolazimo do drugog mjesta koje je zauzela Beth, Hershelova kćer i Maggiena sestra koja se također izgubila u jednoj od sezona dok je bila s Darylom na putu. Tražili su je jako dugo te su ju naposljetku pronašli u jednoj bolnici u kojoj je postala član druge grupe u kojoj je vođa bila opasna policajka koja je polako već gubila humanost te je represijom tjerala članove da ostanu pripadnici grupe. Njena prvobitna skupina ju nalazi te dolaze u bolnicu po Beth. U trenutku konfrontacije dolazi do oružanog sukoba u kojem Beth probode škarama policajku, a ova joj propuca glavu. Vrlo neočekivana smrt i razvoj događaja. Također, imamo prilike vidjeti i Darylovu emotivnu stranu što stvara još veću težinu samog događaja.

22

1. Sam Anderson

Prvo mjesto definitivno pripada Samu, dječaku kojem je na čelu pisalo da će kad tad nadrapati. Zašto prvo mjesto? Upravo zbog napetosti, tijeka događaja i posljedica koje je njegova smrt uzrokovala već par sekundi nakon što se dogodila. Budući da su zombiji napali Alexandriju, a Rick, Carl, Sam, Jessie, Ron, beba Judith i svećenik ostali zarobljeni u kući, morali su izaći na bilo kakav način kako bi se izvukli živi. Odluče se namazati zombijevskim iznutricama kako bi mogli nesmetano hodati među njima i izaći iz Alexandrije jer taj miris zavarava. Svećenik odnese Judith na sigurno, a ostatak krene lutati među zombijima kako bi pronašli izlaz. U jednom trenutku Sam zastane jer ga uhvati strah i panika te zombiji samo nasrnu na njega i počnu ga grickati. Njegova majka Jessie u šoku i suzama odbija pustiti njegovu ruku i krenuti dalje te zombiji nasrnu i na nju. U tom trenutku njen drugi sin Ron uperi pištolj u Ricka kojeg je zamrzio otkad mu je ubio nasilnog oca te trenutak prije ispaljivanja metka Michonne ga mačetom probode, a Ron pada mrtav na zemlju. No kako je metak svejedno ispalio kada ga je Michonne probola, pogodio je Carla u glavu te smo na trenutak pomislili kako je i Carl gotov. No budući da je taj klinac očito besmrtan, „samo“ je ostao bez oka. Scena je bila zbilja napeta, pomno razrađena i vrlo eksplicitna te zato zaslužuje prvo mjesto na ovoj smrtnoj listi.

Komentiraj

Komentara